CENTRUL DE CONSULTANȚĂ ȘI ASISTENȚĂ
pentru instituțiile mass-media independente regionale

CENTRUL DE CONSULTANȚĂ ȘI ASISTENȚĂ
pentru instituțiile mass-media independente regionalet

Întrebări/răspunsuri

Consultantul IT

Cine poate fi deținătorul domeniu-lui .md și pentru ce perioadă poate fi înregistrat un nume de domeniu?

Orice persoană fizică sau juridică care are dreptul de a utiliza un nume înregistrat în DOMENIUL DE NIVEL SUPERIOR .md și care are dreptul de a solicita, modifica şi revoca datele de înregistrare ale numelui din domeniul atribuit.

Un NUME DE DOMENIU .md poate fi înregistrat sau prelungit pentru o perioadă de cel puțin un 1 an până la cel mult 5 ani

În cazul în care avem opțiunea de a utiliza Microsoft Office 365, o putem face doar în cazul în care avem conexiune la internet?

Pentru instalarea, activarea și gestionare contului Microsoft 365, accesul la Internet este obligatoriu.

Ulterior, aplicațiile Office instalate pe PC sau Mac, cum ar fi Word, Excel, PowerPoint și Outlook sunt disponibile și offline, iar modificările efectuate vor fi sincronizate în OneDrive și pe toate celelalte dispozitive atunci când vă reconectați.

Ce soft/program pot folosi pentru stocarea parolelor în calculator?

Soft-ul KeePass
KeePass este un [ https://koaha.org/wiki/Software | software ] [ https://koaha.org/wiki/Open_source | open source ] pentru gestionarea [ https://koaha.org/wiki/Password | parolelor ] , creat pentru [ https://koaha.org/wiki/Piattaforma_(informatica) | platforma ] [ https://koaha.org/wiki/Windows | Windows ].

Parolele stocate în aplicație pot fi împărțite în grupuri; fiecare grup are propria pictogramă, care îl identifică. Pictogramele standard pot fi schimbate de utilizator și înlocuite cu altele, incluse în aplicație .
Puteți adăuga alte grupuri în plus față de cele predefinite sau subgrupuri (creând astfel o structură de copac ). KeePass ține evidența creării, modificării, ultimului acces și timpilor de expirare pentru fiecare parolă conținută. Fiecare parolă individuală poate avea asociată o pictogramă.

Ce este salvarea automată în Microsoft Office?

Salvarea automată este o caracteristică nouă disponibilă în Excel, Word și PowerPoint pentru abonații Microsoft 365 care salvează fișierul automat, la fiecare câteva secunde, pe măsură ce lucrați.
Salvarea automată este activată în mod implicit în Microsoft 365 atunci când un fișier este stocat pe OneDrive, OneDrive pentru business sau SharePoint Online.

Care sunt cele mai bune metode de păstrare a copiilor de rezervă?

A avea o singură copie de rezervă pe un hard disk sau în cloud nu este suficient. Este recomandat să dețineți copii de rezervă în mai multe locuri accesibile.

În acest fel, dacă nu puteți accesa unul din orice motiv, putem accesa altul.

De exemplu, dacă avem o copie în cloud, dar nu avem o conexiune la Internet, nu o putem accesa, dar dacă o avem pe un hard disk extern, îl putem accesa.

Cum se face o copie de rezervă completă a calculatorului?

Puteți utiliza copia de rezervă a imaginii de sistem pentru a vă restabili computerul, pentru a vă pune în mișcare în câteva minute pe aceeași sau pe altă unitate de disc.

Pași de urmat:

  1. Deschide Control Panel.
  2. Click pe System and Security.
  3. Click on Backup and Restore 
  4. În panoul din stânga, dați click pe linkul Creați o imagine de sistem
  5. Sub „Unde doriți să salvați copia de siguranță?” selectați opțiunea <Pe disc>.
  6. Utilizând meniul derulant „Pe hard disk„, selectați spațiul de stocare pentru a salva copia de rezervă.
  7. Faceți click pe butonul Start backup.
  8. După ce ați finalizat acești pași, expertul va continua să creeze o copie de rezervă completă a sistemului, inclusiv tot ce este stocat pe unitatea principală, precum și partiția rezervată sistemului.

În timpul procesului de copiere de rezervă, Windows 10 va utiliza, de asemenea, Shadow Copy, o tehnologie care vă permite să creați o copie de siguranță în timp ce fișierele sunt încă în uz, ceea ce înseamnă că puteți continua să lucrați normal în momentul creării imaginii.

După ce s-a efectuat copierea de rezervă, vi se va solicita să creați un disc de reparare a sistemului pentru a accesa opțiunile de recuperare, dacă computerul nu poate porni. Deși este recomandat să creați discul de reparare, aveți întotdeauna posibilitatea de a accesa opțiunile de recuperare utilizând o unitate USB bootabilă cu fișierele de instalare pentru Windows 10.

Pentru pașii de urmat în imagini accesați aici: https://askit.ro/solutii/cum-se-face-o-copie-de-rezerva-completa-a-calculatorului-dvs-windows-10/  

Cum se conectează calculatorul sau laptopul la TV?

Conexiunea se face prin rețea wireless, prin cabluri digitale și prin cabluri analogice.
Cel mai simplu mod pentru a afișa imaginea de pe un calculator este printr-un cablu direct. Adică cablu DVI DVI sau  HDMI HDMI. Acest lucru vă obligă să aveți un port DVI pe laptop (de ieșire) și unul de intrare pe televizor. Același raționament trebuie respectat și în cazul unui port HDMI.
Odată cu apariția televizoarelor SMART au apărut și posibilități de conectare a televizorului prin rețeaua WiFi din casă sau oficiu. Dese menea dacă porturile de la PC si TV sunt diferite, puteți folosi diferite convertoare speciale.

Cum pot interconecta mai multe PC-uri la aceeași rețea locala de internet, (LAN)?

Pentru a  interconecta mai multe PC-uri la aceeași rețea locala de internet, (LAN) este nevoie de un echipament de rețea: SWITCH.

Switch-ul este un echipament de rețea care interconectează mai multe PC-uri (si nu numai: imprimante, telefoane IP, AP-uri, etc) la ACEEASI retea locala (LAN). El este caracterizat de un număr mare de port-uri (în general 24 sau 48) toate fiind capabile de viteze între 100 Mbps si 1 Gbps (sau chiar 10Gbps).

Ce este serviciului de "Web Hosting - 1C? Care sunt avantajele folosirii acestuia în mediul de hosting?

În cadrul serviciului de „Web Hosting – 1C” clienților li se acordă accesul la tot sistemul 1C, care se află în centrul de date  al furnizorului. Clienții primesc acces sigur și securizat cu ajutorul căruia  putea să vă conectați la 1C din orice colț al lumii având acces la Internet. Tot sistemul, inclusiv baza de date, sunt instalate pe serverele furnizorului soluției, care fizic se găsesc în centru de date al companiei, astfel nu veți instala nimic la calculatorul dumneavoastră.
Utilizarea programului 1C la distanță, se efectuează prin intermediul unui terminal securizat. Din punct de vedere al utilizatorului, regimul dat de utilizare practic nu diferă de lucrul cu programul local, lansat la computer.

Unde pot găsi teme WordPress pentru un site / blog?

Primul website este unul dintre cele mai cunoscute: wordpress.org/extend/themes/. Aici vei găsi cele mai multe teme,gratis, aproximativ 1300, pentru diferite tipuri de activități.

Următorul website este chiar unul nou,se numeste: themes2wp.com ce  și-a construit reputația prin temele WordPress web2.0, moderne și prietenoase ce sunt excelente pentru website-uri cu conținut media(imagini, muzica, video).

Un alt site unde puteți găsi o mulțime de teme wordpress, pentru diferite domenii de activitate este: https://themeforest.net/Site-ul conține teme profesionale, bine lucrate, cu multe opțiuni cu optimizare pentru motoarele SEO incluse, conține și câteva teme gratis

 

Cum transmitem fișiere voluminoase online?

Pentru transmiterea fișiere voluminoase online, puteți folosi următoarele platforme

  1. https://wetransfer.com/
  2. https://myairbridge.com/
  3. https://transferxl.com/
  4. https://plustransfer.com/
  5. https://dropsend.com/
  6. https://send-anywhere.com/
  7. https://www.sejda.com/pdf-editor

 

Cum poate fi edidat un fișier de tip .pdf?

Fișierele de tip .pdf pot fi editate prin mai multe metode:

1. Pentru a adăuga sau edita text într-un fișier PDF care a fost creat într-un program Office, cum ar fi Excel sau Publisher, începeți cu fișierul original Office. Deschideți acel fișier Office original în programul Office, efectuați modificările, apoi salvați din nou fișierul în format PDF.

2. Utilizarea instrumentului licențiat Adobe Acrobat Pro DC: https://get.adobe.com/ru/reader/

3. Utilizarea unui instrument online, exemplu: https://www.sejda.com/pdf-editor

 

Ce alte aplicații / programe pot fi folosite pentru elaborarea prezentărilor Power Point?

Unul mdin instrumentele utile este Canva: Link: https://www.canva.com/ro_ro/

Canva este un instrument online pentru proiectare de piese de conținut, este un instrument care poate fi folosit atât în varianta gratuită cât și cu plată.

Prin intermediul Canva puteți elabora elemente de design pentru orice activitate și domeniu. Instrumentul conține o mulțime de șabloane și este foarte ușor de utilizat.

Cum pot seta o anumită pagina de Start în Google Chrome?

  1. În colțul din dreapta sus al browserului computerului, dați clic pe Mai multe   Setări.
  2. În secțiunea „Aspect”, activați Afișează butonul Pagină de pornire.
  3. Selectați a doua opțiune, apoi introduceți adresa URL a paginii de start care doriți

Cum pot mări spațiul de stocare în Google Drive?

  1. Deschideți aplicația Google Drive  pe telefonul sau pe tableta Android. Dacă nu o aveți, descărcați aplicația Google Drive.
  2. În partea stângă sus, atingeți Meniu  Setări.
  3. Atingeți Măriți spațiul de stocare.
  4. Derulați în jos și alegeți alt plan pentru spațiul de stocare. Pentru a vedea alte planuri, atingeți Mai multe opțiuni.
  5. Alegeți tipul de plată, apoi atingeți Abonați-vă.

Cum setăm salvarea automata a fișierului în Word?

Pentru a preîntampina situațiile neplăcute în care putem pierde munca noastră, lucrând la un fișier word, aplicația dată vine cu o optiune care salveaza automat fișierul la un interval de timp prestabilit.Pentru a vedea acest interval si pentru al putea schimba dupa opțiunile  personale, urmărește pașii de mai jos.

  1. Accesăm secțiunea „File” din colțul drept al ferestrei word
  2. Accesăm secțiunea „Options”, deobcei este ultima opțiune de jos.
  3. Accesăm opțiunea „Salvare” unde setăm modul de autosalvare a documentelor, (tipul, periodicitatea și locația)

Exemplu online: https://tutorialedigitale.ro/cum-setam-salvarea-automata-fisierului-word/

Este posibil să conectăm două monitoare la un PC sau laptop?

Da, este posibilă dacă se întrunesc următarele condiții:

Asigurativă că aveți  unul sau mai multe dintre următoarele porturi video. SVGA, HDMI, DVI sau DisplayPort.

Dacă aveți porturi multiple, indiferent de combinație, majoritatea plăcilor video vă vor permite să utilizați simultan două dintre ele pentru configurarea duală a ecranului. De exemplu, este posibil să puteți conecta un monitor la portul DVI, iar celălalt monitor la portul SVGA. Pe unele sisteme de operare, poate fi necesar să introduceți configurarea în BIOS înainte de pornirea calculatorului și să setați calculatorul să permită două monitoare.

Ce parametri se recomandă pentru procurarea unui laptop performant?

  1. Procesor:  Intel Core i7-1165G7
  2. Numărul nucleelor:4 
  3. Memoria RAM: minim 8 GB
  4. Tipul memoriei: DDR4
  5. Tip unitate de stocare: SSD+HDD
  6. Capacitate de stocare: SSD:512 GB, HDD: 1 TB
  7. Reţea 10/100/1000 Mbit/s
  8. Wi-fi: 802.11 ax 2×2
  9. Tipul plăcii video: Discretă
  10. Capacitatea memoriei video: minim 2 GB
  11. Porturi: USB-Type-A,   USB-Type-C,HDMI, Audio
  12. Diagonala ecranului: la dorință
  13. Rezoluţia ecranului: minim 1920×1080

Cum se descarcă și se instalează Adobe InDesign?

Pentru a descărca aplicația Adobe InDesign, este nevoie să accesați site-ul oficial al produsului software, (https://helpx.adobe.com/ro/indesign/get-started.html).

Faceți clic pe butonul Descărcare InDesign. Urmați instrucțiunile de pe ecran pentru autentificare și instalare. Dacă este prima oară în care instalați o aplicație Creative Cloud, se va instala și aplicația Creative Cloud pentru desktop.

Pentru funcționarea deplină a aplicației Adobe InDesign, este nevoie de activarea produsului prin introducerea codului de licență. Dacă utilizatorul nu deține o licență de activare a produsului, acesta va funcționa doar o perioadă de 30 zile calendaristice.

Ce program/aplicație putem folosi pentru lucrul cu fișierele de tip.pdf, care să aibă opțiunile de: Combinare, Împărțire, Extragere, Rotire?

Pentru  aceasta puteți folosi aplicația PDFsam Basic sau PDF Split and Merge. PDFsam Basic sau PDF Split and Merge este un instrument puternic pentru combinarea vizuală a fișierelor PDF, organizarea paginilor, ștergerea paginilor, comprimarea, decuparea, împărțirea atunci când o anumită zonă de text se modifică (de exemplu, numărul facturii), împărțirea după pagini, marcaje, după dimensiune, rotirea, extragerea textului, repararea.

 Pentru a descărca accesați: https://pdfsam.org/downloads/

Este posibil de aplicat semnătura digitală pe un fișier de tip word?

Da, este posibil de aplicat, dar mai întâi fișierul word trebuie să fie salvat în format .pdf.

Fișierul salvat în format .pdf, urmează a fi încărcat în serviciul guvernamental de semnătură electronică: MSign, (https://msign.gov.md/#/).

Serviciul dat dispune de două opțiuni: Semnează și Verifică semnătura.

 

Cum pot instala / partaja o imprimantă în rețea?

Există două modalități de a partaja imprimanta: utilizând Setări sau Panoul de control.

Partajarea imprimantei utilizând Setări

  1. Selectați butonul Start, apoi selectați Setăridispozitive  > imprimante & scanere.
  2. Alegeți imprimanta pe care doriți să o partajați, apoi selectați Gestionare.
  3. Selectați Proprietăți imprimantă, apoi alegeți fila Partajare.
  4. Pe fila Partajare, selectați Partajați această imprimantă.
  5. Dacă doriți, editați numele de partajare al imprimantei. Veți utiliza acest nume pentru a vă conecta la imprimantă de pe un PC secundar.

Partajarea imprimantei utilizând Panoul de control

  1. În caseta de căutare de pe bara de activități, tastați panou de control, apoi selectați Panou de control.
  2. Sub Hardware și sunet, selectați Vizualizați dispozitive și imprimante.
  3. Selectați și apăsați continuu (sau faceți clic dreapta) pe imprimanta pe care doriți să o partajați, selectați Proprietăți imprimantă, apoi alegeți fila Partajare.
  4. Pe fila Partajare, selectați Partajați această imprimantă.
  5. Dacă doriți, editați numele de partajare al imprimantei. Veți utiliza acest nume pentru a vă conecta la imprimantă de pe un PC secundar.

Cum pot instala / partaja o imprimantă în rețea?

Există două modalități de a partaja imprimanta: utilizând Setări sau Panoul de control.

Partajarea imprimantei utilizând Setări

  1. Selectați butonul Start, apoi selectați Setăridispozitive  > imprimante & scanere.
  2. Alegeți imprimanta pe care doriți să o partajați, apoi selectați Gestionare.
  3. Selectați Proprietăți imprimantă, apoi alegeți fila Partajare.
  4. Pe fila Partajare, selectați Partajați această imprimantă.
  5. Dacă doriți, editați numele de partajare al imprimantei. Veți utiliza acest nume pentru a vă conecta la imprimantă de pe un PC secundar.

Partajarea imprimantei utilizând Panoul de control

  1. În caseta de căutare de pe bara de activități, tastați panou de control, apoi selectați Panou de control.
  2. Sub Hardware și sunet, selectați Vizualizați dispozitive și imprimante.
  3. Selectați și apăsați continuu (sau faceți clic dreapta) pe imprimanta pe care doriți să o partajați, selectați Proprietăți imprimantă, apoi alegeți fila Partajare.
  4. Pe fila Partajare, selectați Partajați această imprimantă.
  5. Dacă doriți, editați numele de partajare al imprimantei. Veți utiliza acest nume pentru a vă conecta la imprimantă de pe un PC secundar.

Calculatorul pornește dar sistemul de operare nu se încarcă. Care e cauza?

În acest caz ne confruntăm cu :

  1. lipsa sau deteriorarea sistemului de operare;
  2. defectarea HDD-ului pe care este instalat sistemul de operare;
  3. lipsa sau deteriorarea memoriei RAM

Cum adăugăm sau schimbăm memoria RAM la un notebook?

Instrucțiuni:

  1. Primul lucru pe care trebuie sa îl faceți este sa opriți laptopul (cu Shutdown). De altfel, este necesar sa deconectați cablul de alimentare daca este conectat. Caz in care cablul va rămâne conectat, memoriile au șanse mari să se strice când veți încerca să le instalați.
  2. Daca aveți orice alt dispozitiv extern conectat ori vreun cablu pentru internet, atunci scoateți-le și pe acestea.
  3. Luați un prosop sau un alt material îndeajuns de moale pe care sa îl puteți așeza pe masa. Întoarceți laptopul cu ecranul îndreptat in jos si așezați-l pe prosopul/ materialul ales. Daca ați folosit laptopul de curând, lăsați 20-30 de minute să se răcească componentele hardware, caci se pot încălzi destul de tare, mai ales dacă nu folosiți un cooler extern.
  4. Scoateți acum bateriile existente și poziționați-le într-un loc sigur. Adăugarea memoriei RAM poate fi efectuata în siguranța dacă bateriile nu sunt conectate.
  5. Folosind o șurubelnița în cruce și scoateți șuruburile care susțin acoperitoarea modulului pentru slot-urile RAM. Dacă aveți la îndemâna un magnet, sau o bandă scotch, atunci atașați șuruburile la unul din cele două pentru a nu le pierde.
  6. Dacă nu aveți un slot liber, atunci scoateți cu grijă una dintre memorii pentru a adăuga o altă cu o capacitate mai mare. Încercați să nu atingeți conectorii.
  7. Apucați memoria RAM achiziționată de margini și introduceți-o în slotul liber. După ce memoria a fost introdusă apăsați ușor pe ea pentru a o fixa în loc.
  8. Pentru a finaliza adăugarea memoriei RAM, poziționați la loc acoperitoarea si securizați-o cu șurubul scos inițial.
  9. Conectați bateriile.

Care este diferența dintre o imprimantă cu laser sau inkjet?

O imprimantă cu laser folosește pulbere sau toner pentru a imprima, în timp ce un printer inkjet imprimă cu ajutorul unui jet de cerneală lichidă. Consumabilele pentru un dispozitiv cu laser sunt mai scumpe, dar pot fi utilizate o perioadă mai îndelungată de timp decât în cazul unei imprimante cu jet de cerneală.

 

 

 

În cât timp se activează conturile de găzduire a unui site?

Conturile sânt activate în cel mai scurt timp posibil. Utilizarea integrală a conturilor se poate face după propagarea domeniului. Acest proces poate dura până la 48 ore de la modificarea setărilor de configurare a DNS. „Propagarea DNS” este un termen folosit pentru a descrie intervalul de timp până modificările aduse domeniului sau al informațiilor din zona DNS devin vizibile indiferent de unde se fac interogările. Acest proces este unul automat de sincronizare a datelor DNS la nivel global și nu poate fi influențat.

 

 

 

La ce pot utiliza cPanel?

Puteți utiliza cPanel pentru crearea, utilizarea si administrarea de conturi de mail, autorespondere, forward-ere, conturi colectoare, filtre, pentru a parca sau a adaugă domenii (trebuie ca mai întâi sa fie înregistrate si sa alegeți un pachet de găzduire care sa includă aceste facilitați). Puteți adaugă, modifica, administra si șterge baze de date MySQL, conturi FTP, backup-uri (copii de siguranța), directoare protejate prin parolare, subdomenii, pagini de eroare, redirectări, cron-joburi, tipuri MIME, handler-e Apache, chei OpenPGP, certificate SSL. Puteți activa protecția anti-hotlink, managerul de pagini index, managerul de banare pe baza de IP. Puteți consulta statistici, logo-uri de acces si de erori si puteți instala o serie de scripturi incluse gratuit in cPanel.

 

Unde pot găsi fișierele unui site și script-urile acestuia?

La conectarea prin intermediul File manager (cPanel), sau folosind orice FTP client după conectare, veți vedea următoarele mape:

public_html – mapa pentru fișierele site-ului HTML, PHP, script-uri, imagini și alte fișiere ce sunt utilizate pentru site-ul dumneavoastră.

cgi-bin – mapa pentru stocarea script-uri (de exemplu, limbaj Perl).
Prin web – script-urile pot fi utilizate prin următoarele căi de acces:
http://www.nume_domain.com/cgi-bin/nume_script.
www – shortcut directorul public_html
tmp – directorul pentru fișierele temporare, care se creează pe server Web. În special, pentru încărcarea fișierelor prin funcția php-upload.

 

 

Cum pot verifica dacă domeniul dorit este disponibil pentru înregistrare?

Puteți afla dacă domeniul este disponibil utilizând serviciul WHOIS (https://who.is/).  Serviciul WHOIS oferă informații despre numele de domeniu, persoana sau organizația care a fost înregistrată și data înregistrării și expirării.

Exemplu nr.1 : Verificăm disponibilitatea unui domeniu cu numele: www.buzz.md

Pasul nr.1: Accesăm adresa: https://who.is/,

Pasul nr. 2: În secțiunea ”Domain names or IP adress”  introducem domeniul căutat de dvs.

Pasul nr.3: În cazul în care domeniul căutat este deja înregistrat pe o companie sau persoană juridică, va fi afișată informația cu privire la statutul domeniului, data când acesta a fost înregistrat, data expirării și date cu privire la DNS.

 

 

Cum pot să verific acoperirea Internetului mobil în bandă largă?

La semnarea unui contract pentru servicii de Internet mobil, studiaţi atent, în prealabil, ce acoperire este disponibilă pentru regiunea în care vă aflaţi.

Dacă aveţi acoperire bună pentru telefonia mobilă, nu este obligatoriu că veţi avea o acoperire bună şi pentru Internetul mobil utilizat prin acelaşi telefon sau printr-un modem separat utilizând aceeaşi reţea.

Imposibilitatea recepționării semnalului sau semnalul de calitate scăzută poate fi cauzat de diferiţi factori, de exemplu o clădire dintre dumneavoastră şi transmițător ş.a.

Unii furnizori pot oferi o perioadă limitată de testare, pentru ca să puteţi observa calitatea conexiunii şi a vitezei oferite; studiaţi atent condiţiile oferite de furnizori.

În continuare găsiţi referinţe către site-urile furnizorilor de Internet mobil din Republica Moldova cu hărţile de acoperire şi numerele de telefon la care puteţi primi informaţii suplimentare:

Unité – http://www.unite.md/coverage;
                Serviciul Clientelă: 200 (de pe telefonul mobil), Tel. 022 200 200.

Care este diferența dintre Microsoft Office și Open Office?

Diferența cheie: Microsoft Office este o suită de aplicații, servere și servicii diferite dezvoltată de Microsoft Company pentru sistemele de operare Windows și Mac OS X în1989. OpenOffice este un software open source, gratuit ce este disponibil pentru toată lumea de pe piață pentru descărcare. Produsele Microsoft Office și OpenOffice oferă produse care sunt utilizate în scopuri similare. Cu toate acestea, ambele sisteme diferă una de cealaltă. Microsoft Office aparține Companiei Microsoft, în timp ce OpenOffice este un software free-source, adică este deschis pentru utilizatorii generali pentru utilizare gratuită și dezvoltare. Microsoft este mai popular decât OpenOffice. Microsoft Office este o suită de aplicații, servere și servicii diferite dezvoltată de Microsoft Company pentru sistemele de operare Windows și Mac OS X în1989. Microsoft Office este deținută integral de Microsoft Corporation și este dezvoltat, testat, comercializat și vândut de companie. Deși inițial MS Office a cuprins doar Word, Excel și PowerPoint, acesta oferă acum diferite aplicații și programe diferite, cum ar fi Outlook / Entourage, Access, InfoPath, OneNote, Project, Publisher, SharePoint Workspace (cunoscut anterior ca Groove), Visio, Office InterConnect și Office Picture Manager. Microsoft Word a creat formatul doc, care este de facto format pentru stocarea fișierelor de documente pe computer. Noile versiuni de la Office 2007 au început să utilizeze un nou format XML (docx). Sistemul Office este disponibil în diferite versiuni pentru diferiți utilizatori, cum ar fi Professional, Home și Student. Software-ul MS Office percepe un preț pe software-ul său, pe baza costurilor suportate și a profiturilor. Noul Office 2013 a fost zvonit să se lanseze în jurul lunii decembrie 2012. MS Office este cel mai bun software crezut a fi disponibil pe piață pentru profesioniștii care necesită caracteristici și facilități mai avansate. OpenOffice este un software open-source, gratuit, care este disponibil pentru toată lumea de pe piață. Open Office, denumit anterior ca StarOffice, a fost inițial dezvoltat ca software proprietate, similar cu MS Office, de StarDivision. În 1999, StarDivision a fost achiziționată de Sun Microsystems, iar în 2000 Sun a anunțat că a făcut disponibil codul sursă al StarOffice pentru descărcare gratuită pentru a construi o comunitate de dezvoltare open source pentru software și ca o alternativă liberă și deschisă la MS Office. A fost redenumit ca OpenOffice.org. Sun Microsystems a fost achiziționat de Oracle în 2010, care a continuat să dezvolte software-ul și este acum vândut sub numele de Apache OpenOffice. Apache OpenOffice oferă aplicații software cum ar fi procesoare de text, foi de calcul, prezentări, grafică, editor de formulare și aplicații de gestionare a bazelor de date. Formatul implicit al documentului OpenOffice este OpenDocument Format (ODF) pentru fișiere, deși are și capacitatea de a deschide și de a citi formate MS Office. OpenOffice oferă de asemenea opțiunea de a salva fișiere și documente în formatele MS Office 2003. Interfața cu utilizatorul Open Office este similară cu cea a MS Office 2003. OpenOffice este susținută pe mai multe platforme, cum ar fi Microsoft Windows, Linux, Solaris, BSD, OpenVMS, OS / 2 și IRIX și poate susține peste 120 de limbi. Următoarea lansare majoră pe Open office va avea versiunea 4 și va include coduri de la IBM din suita Lotus Symphony. MS Office oferă aplicații cum ar fi Writer, Calc, Impress, Base, Draw și Math. Interfața utilizator a OpenOffice este similară cu cea din MS Office 2003, în timp ce multe comenzi rapide pe MS Office sunt, de asemenea, aceleași cu comenzile rapide de pe OpenOffice. OpenOffice este disponibil pentru descărcare gratuită, în timp ce MS Office plătește un preț. Cu toate acestea, un dezavantaj al OpenOffice este că acesta are caracteristici limitate în comparație cu vasta gamă de caracteristici oferite de MS Office. De asemenea, va fi un pic mai dificil pentru utilizatori să treacă de la MS Office la OpenOffice, deoarece aspectul diferă.

De unde pot descărca aplicația Outlook pentru dispozitive mobile?

Deschideți Magazinul Google Play (Android) sau App Store (iOS) și căutați „Microsoft Outlook”. Atingeți Instalarea.

Dacă sunteți deja pe dispozitivul mobil, faceți clic pe unul dintre linkurile de mai jos:

Outlook pentru iOS

Outlook pentru Android

Cum ne protejăm în procesul de utilizare a aplicației Zoom?

  1. În cazul în care gazda conferinței video nu dezactivează funcția de „Share screen”, persoanele rău intenționate pot perturba video-conferința prin distribuirea de materiale cu conținut stânjenitor. Zoombombing-ul poate apărea, în general, atunci când link-ul de acces al video-conferinței este făcut public.
  2. Zoom colectează informații personale despre utilizatori precum nume, adresă, adresă de email, număr de telefon, titulatura job-ului, angajatorul. Chiar și în cazul în care nu a fost creat un cont iar conectarea se realizează printr-un alt serviciu, aplicația tot va colecta informații precum tipul de dispozitiv utilizat și adresa IP.
  3. Zoom de pe iOS, prin intermediul funcției SDK utilizată, distribuie către Facebook informații personale ale utilizatorului (modelul de dispozitiv pe care îl aveți, operatorul de telefonie mobilă, orașul și fusul orar în care vă aflați), chiar dacă acesta nu avea un cont creat. Deși cu câteva zile în urmă acesta funcție a fost eliminată, utilizatorii care nu au actualizările la zi încă mai pot fi afectați. În consecință, hackerii reușesc să injecteze un cod rău intenționat în programul de instalare al Zoom, oferind acces la sistemul de operare al dispozitivului reușind astfel instalarea unui malware.
  4. Aplicația nu oferă criptare end-to-end, așa cum a fost promis pe site-ul său web. În schimb, folosește criptarea de tip Transport, un protocol TLS (Transport Layer Security), ceea ce înseamnă că, deși alții nu vor putea accesa datele dvs., Zoom o va putea face.

Cum ne protejăm?

  1. Blocați conferința video online cu Zoom, atunci când aceasta a început. Acest lucru nu va permite alăturarea unor participanți nedoriți. Pentru aceasta este suficient să faceți clic pe “Participants” (participanți) din partea de jos a ferestrei Zoom, iar în fereastra pop-up „Participants”, faceți clic pe butonul “Lock Meeting”.
  2. Dezactivați opțiunea transferului de fișiere în timpul ședinței pentru a evita ca chat-ul să fie bombardat cu fotografii nesolicitate, GIF-uri, și alt conținut.
  3. Dezactivați chat-ul privat și respectiv restricționați capacitatea participanților de a discuta între ei pentru a împiedica primirea mesajelor nedorite în timpul întâlnirii online.
  4. Utilizați 2 dispozitive în timpul apelurilor prin Zoom. Dacă folosiți Zoom pe computer, atunci folosiți un alt dispozitiv, precum telefonul mobil, pentru sarcini precum verificarea contului de mail.
  5. Renunțați la autentificarea prin Facebook, pentru a evita accesul la datele dumneavoastră personale.
  6. Protejați-vă de Zoombombing. Înainte de a iniția o video-conferință publică, intrați în meniul „Settings” (setări) și modificați opțiunea „Screen Sharing” (partajare ecran) la setarea “Host only”, dezactivați “Join Before Host”, dezactivați “Allow Removed Participants to Rejoin” și dezactivați “File Transfers”.

Care sunt metodele de activare a sistemului de operare Windows 10?

În funcție de modul în care ați obținut copia de Windows 10, veți avea nevoie de o licență digitală sau de o cheie de produs de 25 de caractere pentru a o activa. Fără una dintre acestea, nu veți putea să vă activați dispozitivul.

  • licență digitală (numită drept digital în versiunea 1511 de Windows 10) este o metodă de activare din Windows 10 care nu vă cere să introduceți o cheie de produs.
  • cheie de produs este un cod de 25 de caractere utilizat pentru a activa Windows. Ceea ce veți vedea este CHEIA DE PRODUS: XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX.

Cum are loc schimbarea limbii pe care Office o utilizează în meniuri și în instrumentele de verificare?

În Microsoft Office există trei zone în care este posibil să doriți să schimbați limba.

Editarea sau Autor este limba în care scrieți și editați conținutul. Poate fi necesar să instalați o tastatură asociată pentru această limbă prin intermediul setărilor Windows.

Instrumentele de verificare sunt verificarea ortografică și gramaticală. De obicei, veți seta această limbă astfel să fie aceeași cu limba de editare sau de autor.

Limba de afișare este pentru toate butoanele, meniurile și controalele din Office.

Ce este outsourcing IT?

Outsoursing IT – este un tip de serviciu furnizat, al cărui scop este delegarea de către client a funcțiilor sale în ceea ce privește sprijinirea sistemelor IT, în cazul în care contractantul garantează îndeplinirea tuturor funcțiilor care îi sunt atribuite în temeiul contractului specificat pentru acest serviciu.

Avantajele externalizării IT:

  • eliberează personalul de sarcini de rutină și sarcini fără profil;
  • reduce povara financiară asupra companiei;
  • minimizează necesitatea investițiilor în echipamente și tehnologii avansate;
  • permite să concentrați forțele angajaților asupra principalelor sarcini de afaceri.

Cum putem bloca anumite persoane sau site-uri care ne invadează zilnic cu tot felul de informații inutile, încercând sa vândă bunuri sau servicii?

În general, majoritatea programelor de antivirus conțin și motoare de filtrare și de blocare a site-urilor pe care nu doriți sa le accesați. Totodată, în funcție de e-mail pe care îl folosiți (Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, etc.) puteți, de asemenea, filtra mesajele care să intre în căsuța dumneavoastră de corespondenta și care să nu intre. Mai mult decât atât, dacă tot vă este invadată căsuța de e-mail cu diferite mesaje trebuie să știți că adresa dumneavoastră a fost selectata dintr-o bază de date. Puteți opri acest lucru prin dezabonarea (unsubscribe – în engleză) de la newsletterele companiilor respective.

Ce este un domeniu și cum se poate de verificat dacă îl puteți înregistra pe numele dvs. sau a companiei la care activați?

Domeniile sunt colecții de host-uri. De exemplu, pentru host-ul ro.wikipedia.org, numele domeniului este wikipedia.org. Un nume de domeniu reprezintă un șir de caractere care corespund unei adrese IP numerice aferente unui calculator (server) conectată permanent la Internet. Numele de domeniu este unic. Folosind numele de domeniu vizitatorii se pot conecta la interfața de utilizare a calculatorului, respectiv site-ul dvs., prin intermediul căreia pot avea acces la informațiile, fișierele sau orice alt tip de materiale pe care dvs. le oferiți (Sursa: wikipedia.org).

Puteți afla dacă domeniul este disponibil utilizând serviciul WHOIS. Acesta oferă informații despre numele de domeniu, persoana sau organizația care a fost înregistrată și data înregistrării și expirării.  Pentru utilizarea serviciului WHOIS, accesați acest link: https://who.is/ 

 

Ce este un web hosting și pentru ce îl folosim?

Web hosting este spaţiul alocat pe server pentru stocarea unui website. Serviciul de hosting face ca fişierele din care este alcătuit site-ul (imagini, texte, cod, etc.) să fie disponibili pentru vizualizare online. Fiecare website  pe care l-ati vizitat vreodată este amplasat pe un server de web hosting. Servicii de  hosting pot fi procurate atât la companii aflate în străinătate, cât și la cele din țară. Dacă faceți un site nou puteți cere/negocia de la compania contractantă să vă ofere hostin gratuit pe 1-2 ani.

 

Un program nu vrea să ruleze decât dacă am drepturi de administrator. Ce înseamnă asta?

Dacă utilizați computerul personal, atunci voi sunteți administratorii și ar trebui să aveți drepturi depline de folosire a programelor instalate. Administratorul este acea persoană care are permisiunea de a face schimbări în sistemul de operare și în softurile instalate. În general, primul cont de utilizator creat pe un computer are drepturi de administrator. Dacă s-au mai creat și altele, și acestea ar trebui să se afle la același nivel cu primul pentru a putea beneficia de drepturi depline. Dacă utilizați un calculator la serviciu, atunci, probabil, o altă persoană este administrator, iar anumite programe instalate pe el nu vor putea fi accesate de către altcineva care nu are drepturi de administrator.

Dacă adaug mai multe module de memorie RAM, voi dispune de mai mult spațiu de stocare?

Nu, dacă vreți să aveți un spațiu de stocare mai mare, cumpărați un hard disk mai încăpător. Memoria RAM a unui calculator este utilizată strict pentru rularea programelor instalate în el. Când folosiți un anumit program, acesta este stocat temporar în memoria RAM pentru a putea fi rulat, dar numai hard disk-ul este cel care poate stoca, efectiv, toate fișierele acestuia permanent.

Cum putem obține semnătura electronică?

Procedura de obținere a semnăturii electronice e simplă și o puteți face la diferite instituții, în funcție de instrumentul de semnătură electronică pe care doriți să-l folosiți. Pentru semnătura electronică mobilă, cetățenii trebuie să se adreseze la operatorii de telefonie mobile (MoldCell sau Orange), pentru USB token la eServicii STISC (Semnatura.md), iar pentru buletinul electronic – la Agenția Servicii Publice. Entitățile private obișnuiesc să solicite semnătura electronică și la Serviciul Fiscal de Stat, la fel sub forma de USB token.

Cum configurăm accesul la calculator pentru a lucra de acasă în soft-ul 1C pe durata perioadei situației excepționale în R. Moldova?

  1. Profil ”Client subțire”

În această versiune, va fi necesară instalarea aplicației 1cv8c.exe pe dispozitivul de lucru. Acest tip de profil client se numește ”subțire” doar pentru că oferă utilizatorului o funcționalitate mai limitată.
Profilul de client subțire poate fi folosit doar pentru transferul de date. Pentru a efectua o conexiune prin profilul de client ”subțire” va fi necesară plasarea bazei de date pe un web server, iar acest lucru înseamnă că nu veți putea economisi cu el. Mai mult, munca prin profilul de client ”subțire” nu este permisă pentru orice configurație a programului, ci doar pentru soluțiile ce acceptă formularele gestionate.

  1. Profil ”Web Client”

Web clientul 1C, în comparație cu profilul de ”client subțire”, nu necesită de o instalație separată a soft-ului, deoarece acesta este accesibil din orice browser. Cu toate acestea, profilul de web client de asemenea nu suportă toate funcțiile 1 C, iar calitatea muncii depinde exclusiv de conexiunea internet.

  1. Conexiunea prin RDP

Metoda recomandată pentru conexiunea de la distanță la baza de date 1C este prin RDP (Remote Desktop Protocol – Protocolul Desktop-ului la Distanță).

Prin această metodă de organizare a muncii, baza de evidență contabilă este plasată pe un server (fie el fizic sau cloud). Apoi, având la dispoziție propriile date de acces, fiecare utilizator se poate conecta la desktop-ul de la distanță, prin intermediul serviciului standard al sistemului de operare. În acest caz, toate acțiunile sunt efectuate pe partea de server, iar angajații au acces la toate funcțiile de gestionare a programului, inclusiv la configurator. Utilizatorul are posibilitatea de a se conecta la serverul de la distanță de la orice computer din oficiu sau de acasă folosind aceleași date de acces.

Atunci când alegeți un server pentru găzduirea bazei de date 1C, este necesar să țineți cont de mărimea estimată a acesteia, precum și de numărul utilizatorilor care se vor conecta la ea (în unele cazuri, poate apărea necesitatea serverelor SQL). De asemenea, este important să fie setată funcția de backup și de salvare a bazei de date.

Plasarea bazei de date 1C pe un server cloud va asigura funcționarea neîntreruptă a desktopului îndepărtat, precum și securitatea conexiunii și a integrității datelor.

La ce parametri fizici trebuie să atragem atenția atunci când procurăm un Laptop?

La procurarea unui Laptop atrageți atenția la următoarele:

– are un ecran care nu flexează când apăsăm ușor capacul (ecranul este fixat bine de baza Laptopului, de partea de jos),

– nu afișează artefacte vizuale (nu dispar culorile de pe ecran, nu se decolorează atunci când îl atingem întâmplător),

– nu face zgomot când este pornit,

– nu se încălzește în zona unde ținem palmele mâinilor pe tastatură sau în parte de jos a dispozitivului,

– are o tastatură solidă, nu se îndoaie atunci când apăsam pe ea, la mijloc,

– dispozitivul este asamblat astfel că permite schimbarea unor piese cu altele mai performante, la necesitate.

 

Unde poate fi reciclat echipamentul tehnic uzat / deteriorat?

Deșeurile de echipamentele electrice pot fi transmise spre reciclare către  Asociația Pentru Reciclarea Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice MoldRec „Garda de Reciclare”.  Date de contact: MD-2004 Republica Moldova, Chișinău, str. Industrială, 63/1-63/2,
Tel: + 373 60 121 112
Linia fierbinte: +373 22 999 062
Email: office@moldrec.md