CENTRUL DE CONSULTANȚĂ ȘI ASISTENȚĂ
pentru instituțiile mass-media independente regionale

CENTRUL DE CONSULTANȚĂ ȘI ASISTENȚĂ
pentru instituțiile mass-media independente regionalet

Întrebări/răspunsuri

Consultantul în design print

Cum putem atribui mai repede o dimensiune de la o imagine asupra mai multor imagini în Adobe InDesign?

Utilizarea instrumentului Eyedropper pentru a redimensiona imagini 

Unul dintre cele mai mari secrete ale instrumentului Eyedropper din Adobe InDesign este capacitatea de a-l folosi ca instrument pentru a redimensiona obiecte sau chiar pentru a seta coordonatele X/Y ale paginii. Și este la fel de ușor ca preluarea și aplicarea formatării. 

  1. Faceți dublu clic pe instrumentul Eyedropper din panoul Instrumente. 
  2. Dacă doriți să aplicați doar dimensiunile obiectului, deselectați toate celelalte setări și selectați Dimensiunea obiectului din categoria Opțiuni de transformare.

Imaginea AICI

  1. Faceți clic pe marginea (nu pe centrul) imaginii ale cărei setări doriți să le testați. 
  2. Faceți clic pe marginea (din nou, nu pe centru) imaginii căreia doriți să aplicați setările. Desigur, puteți folosi și stiluri de obiect pentru a controla dimensiunea și poziția obiectului.

Imaginea AICI şi AICI.

Cunoaştem regula „aspectul trebuie să respire”. Cum să explicăm colegilor nedesigneri că nu orice „gaură” trebuie umplută de imagine/ilustraţie?

Ştim cu toții că designul are nevoie de aer și că aerul este o parte la fel de importantă a unui aspectului grafic ca typography (tipografia), culoarea, fotografiile, ilustrațiile.

Dar știm cu adevărat despre ce vorbim? Și putem distinge o gaură în machetă de „aer”, altfel „spațiu negativ”. 

Aerul −  este cantitatea de spațiu gol care înconjoară elementele de design: titluri, blocuri de text, imagini. Îmbunătățește lizibilitatea, ajută la organizarea ierarhiei și ghidează privirea cititorului. În consecință, un design în care există puțin aer împrăștie atenția și reduce lizibilitatea.

„Găurile” dintr-un aspect sunt cel mai adesea cauzate de dizarmonie în compoziție.

Sarcina designerului este de a găsi un echilibru între „aer”/ „spațiu negativ” și elementele de design. Experiența și cunoștințele ne învață cum să organizăm „spațiul negativ”.

Mai jos enumer câteva sfaturi despre cum să ne facem aspectul grafic mai aerisit. 

  • Ai grijă la interliniaj

Liniile dense de text, micile indentări între paragrafe, titlurile strâns alăturate reduc nivelul de interacțiune cu privitorul. Aerul din text vă va face designul mult mai frumos.

  • Măriți dimensiunile câmpurilor

Designul, care se apropie de marginea foii, creează o senzație de etanșeitate. Fă borul mai lat și vei simți că a devenit mai ușor să respiri.

Același lucru este valabil și pentru indentări între coloane și indentări între imagini și blocuri de text. Despărțiți elementele care sunt grupate cu spațiul gol.

  • Alegeți un font „aerisit”

Fonturile late par mai ușoare decât cele înguste. Garnitura Light a fontului a este mai mult aerisită decât bold/aldin. Dacă înveți să observi astfel de lucruri, atunci îți va fi mai ușor să controlezi „aerul”/ „spațiu negativ”.

Imaginea AICI.

Cum să reluăm de unde am rămas în Adobe InDesign?

Pentru a activa ultimul câmp folosit din panoul ultimul utilizat, apăsați Ctrl+Alt+~ [tilde].

De exemplu, dacă ați introdus o valoare în câmpul Greutate din panoul Contur, puteți utiliza această comandă rapidă pentru a reactiva câmpul Greutate și pentru a modifica greutatea cursei.

Funcționează chiar și după ce selectați un obiect diferit.

Cum să facem repede un număr N de rame/cadrane de aceeași dimensiune în Adobe InDesign?

Setați înălțimea și lățimea uneia dintre ele. Apoi selectați celelalte și alegeți Object > Transform Again > Transform Sequence Again Individually (Obiect > Transformați din nou > Transformați din nou secvența individual). Succes.

Ce sfaturi rapide ne puteți da pentru a lucru cu tabele în Adobe InDesign?

Recomand pentru început să utilizați aceste sfaturi rapide pentru a îmbunătăți aspectul și gradul de utilizare al tabelelor dvs. InDesign.

Selectarea celulelor:

  • Pentru a selecta toate celulele dintr-un tabel, apăsați Command+Option+A/Ctrl+Alt+A.
  • Pentru a selecta celulele din rândul curent, apăsați Command/Ctrl+3.
  • Pentru a selecta coloana curentă, apăsați Command+Option+3/Ctrl+Alt+3.
  • Pentru a selecta celula curentă, apăsați Command/Ctrl+/ sau Esc.

Înlocuirea conținutului celulei într-un tabel

  • Puteți înlocui conținutul celulelor tabelului cu text delimitat de „tabulatori” (tabs) dintr-o altă aplicație ‒ și puteți păstra formatarea curentă ‒ selectând una sau mai multe celule și apoi pur și simplu plasa/lipi  (paste).

Comenzile rapide de la tastatură 

  • Inserați un tabel, apăsați Alt + Cmd + Shift + T /Alt + Ctrl + Shift + T
  • Inserați rânduri într-un tabel, apăsați Cmd + 9 / Ctrl + 9
  • Inserați coloane într-un tabel, apăsați Alt + Cmd + 9 / Alt + Ctrl + 9

Eliminați rândurile suplimentare atunci când convertiți text în tabele

  • Când convertiți text cu tabulări  într-un tabel în InDesign, există uneori un rând suplimentar în partea de jos a tabelului? Dacă da, este pentru că ați selectat  (¶) (simbolul paragraf) la sfârșitul rândului. Pentru a evita acest lucru, pur și simplu nu selectați simbolul paragraf de la sfârșitul ultimuluii rând.

Nu complicaţi

  • Abreviați detaliile acolo unde este posibil.
  • Utilizați un font condensat pentru a păstra datele compacte și ușor de scanat.
  • Dezactivați silabisirea (trecere cuvintelor dintr-un rând în altu) (hyphenation).
  • Selectați Ignorarea  alinierea marginii optice (Select Ignore Optical Margin Alignment).
  • Păstrați tabelele simple; evitaţi îmbinarea și divizarea celulelor.

Cum să creăm „repede” un cadran de text care are chenare pe trei laturi în Adobe InDesign?

Primul gând a fost: „imposibil”. După cum știm, un contur trebuie aplicat pe toate laturile unui cadran de text. Dar am găsit o modalitate flexibilă și simplă de a realiza acest lucru:

  1. Creați un cadran de text.
  2. În cadranul selectat, alegeți Object > Text Frame Options (Obiect > Opțiuni cadru text) și dați cadranului o inserție (creăm spațiu între text și rama/conturul propriu-zis).
  3. Aplicați opțiuni linie pe cadran.În exemplul meu, am adăugat un vârf de săgeată și o coadă.La această etapă opțiunile alese nu vor fi încă vizibile, deoarece linia nu are un început sau un sfârșit.Dacă doriți, acesta este un moment bun pentru a crea mai multe stiluri de obiect pentru a defini toate atributele cadranului.

Imaginea AICI

  1. Comutați la instrumentul Săgeată − Selecție directă (săgeată albă). (AICI)
  2. Trageți un marcaj de selecție peste oricare margine a cadrului pentru a selecta doar acea margine.
  3. Apăsaţi tasta Delete pentru a şterge acel segment de linie unic. Orice vârf de săgeată sau coadă pe care le-ați aplicat anterior va apărea acum. Chiar dacă cadranul de text are doar trei laturi vizibile, se comportă totuși ca un cadran de text. Puteți redimensiona cadranul pentru a-l face mai lat sau mai lung, puteți modifica conținutul, îl puteți conecta la alte cadrane și așa mai departe.

Imaginea AICI

Care sunt comenzile rapide în lucru cu straturi (Layers) în Adobe InDesign?

Straturile (Layers) sunt un instrument esențial pentru organizarea conținutului în documentele din InDesign. Iată 5 sfaturi pentru a vă ajuta să lucrați eficient cu straturile: 

  1. În mod implicit, noi straturi sunt create deasupra stratului selectat curent. Dacă doriți să creați un nou strat sub stratul curent, țineți apăsat Ctrl în timp ce faceți clic pe pictograma Strat nou din panoul Straturi (Layers). Pentru a crea un nou strat peste toate celelalte, țineți apăsat Ctrl+Shift în timp ce faceți click pe pictogramă. Și nu uitați să adăugați Alt dacă doriți să denumiți aceste straturi noi. 
  2. Pentru a selecta toate elementele dintr-un Layer, faceți Alt-click pe numele stratului din panoul Straturi. 
  3. Faceți clic pe pictograma de vizibilitate (ochi) pentru a afișa/ascunde un strat. Alt-click pe el pentru a afișa/ascunde toate celelalte straturi. Aceeași tehnică funcționează cu pictograma de blocare pentru blocarea/deblocarea straturilor. 
  4. Pentru a copia un strat dintr-un document în altul, asigurați-vă că este selectat Paste Remembers Layers în meniul panoului Straturi (Layers), apoi copiați un obiect din stratul dorit și inserați-l în celălalt document.
  5. Puteți utiliza panoul Straturi (Layers) pentru a schimba ordinea de stivuire a obiectelor, trăgându-le în sus sau în jos în panou. De asemenea, puteți adăuga sau elimina elemente din grupuri, doar trăgând acele elemente din panoul Straturi (Layers) într-un grup (sau în afara acestuia).

Ce sfaturi ne puteți da de lucru cu Smart Guides în Adobe InDesign.

Smart Guides (Ghidurile inteligente/liniile de ghidaj) sunt un instrument excelent pentru a vă ajuta să aliniați, să redimensionați și să rotiți obiectele fără a măsura. De asemenea, le puteți ajusta după bunul plac și le puteți face și mai „inteligente” cu aceste sfaturi:

  1. Puteți activa sau dezactiva toate Smart Guides apăsând Ctrl+U.
  2. Cele mai multe dintre aspectele Ghidurilor inteligente (inclusiv culoarea ghidajelor) pot fi personalizate în preferințele Ghiduri și tablă.

Imaginea AICI.

3. Smart Cursors (Cursorele inteligente) vă arată dimensiunea curentă sau unghiul de rotație al unui obiect pe măsură ce îl mutați sau îl transformați. Dacă considerați că acest lucru vă distrage atenția, puteți dezactiva Smart Cursors din Interface preferences (preferințele interfeței), deselectând Show Transformation Values (Afișare valori de transformare).4.

4.Smart Guides afișează numai ghiduri legate de obiectele aflate în prezent. Așadar, dacă ghidurile tale inteligente par „prost”, măriți zona care conține obiecte la care doriți să vă aliniați. Ar trebui să obțineți rezultate mai bune.

5.Pentru a face ca Smart Guides să nu mai se afișeze la ghidajele coloanei, dezactivați Snap To Guides (View > Grids & Guides > Snap To Guides).

  1. Puteți dezactiva temporar toate Smart Guides (împreună cu Snap to Guides și Snap to Document Grid) ținând apăsată tasta Ctrl după ce începeți să trageți un obiect.

Avem situații în InDesign în care dorim să plasăm/mutăm un obiect în jurul paginii, dar acesta se fixeze într-o grilă nevăzută? Ce facem?

Dezactivați Snap to Guides, Snap to Grid și Smart Guides. Încă se întâmplă. Măriți mai mult – zoom-aţi mai mult. Încă se întâmplă? Din păcate, nu putem plasa un element fără probleme pe pagină. 

Dacă vi se întâmplă acest lucru, verificați unitățile riglei. Probabil că sunt setate la Pixeli, ceea ce se întâmplă atunci când creați un document pornind de la oricare dintre presetările Web sau Mobile.

Puteți seta cu ușurință poziția unui element la coordonate sub-pixeli, cum ar fi Y: 59,34 px în Properties (Proprietăți) sau Control panel (panoul de control), dar atunci când mutaţi un element cu instrumentul Move tool, InDesign favorizează valorile întregi pixeli mai mult decât în cazul oricărui element. alte unităţi. Sincer, nu știu dacă este o eroare sau o caracteristică.

În ambele cazuri, pentru a scăpa de stres, schimbați-vă unitățile de rigle. Puteți face acest lucru accesând Preferences > Units & Increments (Preferințe > Unități și creșteri), sau făcând clic dreapta la intersecția riglelor și alegând orice alte unități.

Imaginea AICI

Ne puteți oferi câteva comenzi rapide utile în lucru cu Control Panel din Adobe InDesign (Panoul de control)?

Iată câteva comenzi rapide utile pentru a lucra cu cel mai important panou din InDesign, Control Panel (Panoul de control).

  1. Pentru a afișa sau a ascunde Control Panel (panoul de control), apăsați Ctrl+Alt+6
  2. Pentru a pune accentul pe tastatură în primul câmp disponibil din Control Panel (Panoul de control), apăsați Ctrl+6.
  3. Pentru a comuta între modurile Character (Caracter) și Paragraph Modes (Paragraf) în Control Panel (Panoul de control), apăsați Ctrl+Alt+7
  4. Pentru a activa ultimul câmp folosit (în orice panou, dar mai ales util în Control Panel (Panoul de control)), apăsați Ctrl+Alt+` .

Cum să eliminăm/anulăm suprascrierile locale (Local Overrides) în Adobe InDesign?

Dacă doriți să eliminați suprascrierile locale din text, nu faceți Alt-click un stil. În schimb, faceți clic pe butonul Remove Local Overrides (Eliminare suprascrieri locale) din panoul Paragraph Styles (Stiluri de paragraf). Această modalitate este mai flexibilă, deoarece dacă selectați mai întâi textul, elimină suprascrierile doar din textul selectat.

Dacă cursorul clipește, elimină suprascrierile din întregul paragraf.

Dacă ați selectat un frame/cadran textual, acesta elimină suprascrierile din tot textul din cadranl.

 

Cum să facem cât mai optimal o schimbare în atributele unui paragraf sau stil de caracter?

O modalitate simplă este să faceți click dreapta pe numele stilului fie din panoul Stiluri de paragraf, fie din panoul Stiluri de caracter și să alegeți Editare din meniul contextual. Dar există o cale și mai rapidă. Doar faceți modificarea dorită unui text în care stilul a fost aplicat în documentul dvs. Apoi, pentru a redefini stilul de paragraf (pentru a încorpora modificarea pe care tocmai ați făcut-o), apăsați Ctrl+Shift+Alt+R.

De asemenea, pentru a redefini rapid un stil de caracter, selectați textul în care a fost aplicat un stil, faceți modificarea dorită textului, apoi apăsați Ctrl+Shift+Alt+C.

Explicaţi (și prin exemple) care sunt reguli de proximitate în design

La începutul secolului al XX-lea, psihologii Max Wertheimer, Kurt Koffka și Wolfgang Köhler au explorat modul în care vizual oamenii percep lumea. Pe baza rezultatelor, ei au definit Principiile Gestalt – un set de reguli care explică modul în care oamenii interpretează lumea din jurul lor. Proximitatea este unul dintre principiile Gestalt. Designul print se bazează în mare măsură pe acest principiu.

  • Cum funcționează distanța în proiectare

Cum decid oamenii dacă anumite elemente fac sau nu parte dintr-un grup mai mare? Se uită la obiecte și, dacă obiectele sunt aproape unele de altele, le văd ca un întreg. În imagine AICI, cel mai probabil, veți vedea două grupuri de elemente și nu optsprezece obiecte individuale. Toate obiectele sunt la fel, iar singurul lucru care le deosebește este spațiul alb care le separă. Spațiul separă cercurile în două grupuri separate.

Oamenii urmează aceeași abordare atunci când interacționează cu produse fizice și digitale. De exemplu, atunci când vedem o pagină de ziar, de obicei vedem elementele articolelor ca o colecție de obiecte, mai degrabă decât părți individuale. Această percepție oferă paginatorilor o oportunitate grozavă. Devine posibilă gruparea obiectelor care au funcții sau proprietăți similare.

  • Cum se folosesc distanţele?

Spațierea îi ajută pe designeri să atingă două obiective principale: să facă layout-urile mai puțin aglomerate și să grupeze elementele conexe.

Umplerea paginii cu tot conținutul și elementele funcționale este una dintre greșelile frecvente. Când începem paginarea, dorim să aranjăm cât mai multe informații posibil și să completăm fiecare parte a aspectului paginii cu text și imagini.

Cititorul are o durată limitată de atenție și, adăugând prea mult conținut și funcționalitate, îl supraîncărcați cu prea multe detalii. Este mai dificil de perceput ce este important și ce nu, iar acest lucru face dificilă absorbția corectă a informațiilor. Utilizarea inteligentă a spațiilor în design ajută la reducerea dezordinei vizuale și la îmbunătățirea înțelegerii.

Pagina pare mai organizată. Oferiți cititorului indicații vizuale. Prin gruparea elementelor, devine clar că aceste elemente sunt legate. Spațiul negativ sau spațiul în jurul și între elemente este un instrument care poate fi folosit pentru aceasta. Adăugarea sau micșorarea spațiului dintre elemente le poate uni sau separa.

  • Îmbunătățiți înțelegerea conținutului

Lizibilitatea conținutului este o proprietate importantă a designului produsului. Mulți factori pot afecta lizibilitatea: familia de fonturi, dimensiunea fontului și contrastul textului. Structurarea conținutului pe o pagină are, de asemenea, un impact direct asupra lizibilității.

Lizibilitatea poate avea de suferit dacă textul este prezentat fără nicio formatare. Prezentând conținutul în blocuri scurte, ușor de citit, grupând propoziții în paragrafe, secțiuni cu puțin spațiu alb, îi ajutați pe cititori să scaneze și să citească text.

  • Subliniați anumite elemente (faceţi accente vizuale)

Accentul este unul dintre cele mai importante principii ale designului de ziar. Acordarea priorității elementelor sau conținutului dintr-o pagină este una dintre cele mai comune sarcini. În timp ce designerii pot folosi multe tehnici diferite pentru a obține rezultate bune, cum ar fi creșterea dimensiunii unui element sau adăugarea de mai mult contrast, este posibil să se obțină aceleași rezultate fără nicio modificare a elementului original. Puteți folosi cantitatea de spațiu negativ din jurul elementului.

Există o relație directă între spațiul negativ și atenția cititorului. Cu cât adăugați mai mult spațiu negativ în jurul unui element, cu atât acesta devine mai vizibil/lizibil.

Imaginea AICI  şi AICI.

  • Ghidați ochiul cititorului prin conținut

Principiul proximității vă poate ajuta să creați un flux care ghidează privirea cititorului de la un punct la altul. Crearea punctelor focale începe cu crearea unei grile care vă va permite să plasați elementele de design într-un aspect consistent. Odată ce ați instalat grila, trebuie să aranjați elementele pentru a ghida prin secțiunile cheie ale articolului. Vom combina blocuri de text cu ilustrații, ceea ce face ca ochiul cititorului să urmeze o cale în zig-zag în timp ce derulează în jos pe pagină.

Imaginea AICI.

Am observat că în branding comercial culorile albastre și roșii sunt folosite cel mai des. Puteți argumenta de ce?

Da, culoarea este un instrument de influențare a creierului. Culoarea potrivită îi ajută pe oameni să înțeleagă mai bine produsul și mesajul.

Argumentarea alegerii culorii poate fi dificilă.

(Fapt divers: Zuckerberg este daltonist. Nu face distincție între roșu și verde, dar albastrul vede perfect. Poate de aceea sigla și interfața Facebook sunt albastre?)

Pe scurt despre culoarea albastră:

  • Albastrul este culoarea cea mai preferată de pe glob. Până la 40% dintre oameni distinct diferite nuanțe de albastru. La urma urmei, mai bine decât să te privești mare, poate doar − să te uiți la cer.
  • Culoarea albastră ne face creierul creativ. Nuanțele de albastru activează ceva în creier și ne devine mai ușor să găsim o soluție non-standard.
  • Culoarea albastră reduce pofta de mâncare.Dacă mănânci dintr-o farfurie albastră, atunci din anumite motive senzația de sațietate vine mai repede.
  • O nuanță deschisă de albastru emană liniște, încredere, deschidere.De asemenea, poate semnifica inocența.
  • Albastrul închis înseamnă profesionalism, securitate și formalitate.Este matur și de încredere.

Exemple AICI.

 

Curiozitatea 1.  Albastrul este culoarea preferată a albinelor. Albinele sunt grozave în a distinge albastrul, așa că florile albastre sunt primele care aleg. În general, albinele văd totul destul de albăstrui.

 

Pe scurt despre culoarea roșie:

  • Lucrurile roșii par mai aproape de noi.Creierul nostru tinde să perceapă obiectele roșii din spațiu puțin mai aproape decât sunt.
  • Prima culoare ce o disting copii este roșul.Bebelușilor li se recomandă să cumpere jucării exact roșii pentru formarea mai rapidă a discriminării culorilor.
  • Roșul reprezintă pasiune, entuziasm și furie.Poate semnifica importanță și poate să atragă atenția.
  • Culoarea roșie are cele mai multe interpretări.Culoarea dragostei, vieții, morții, bogăției, puterii, pericolului și culoarea sărbătorilor.Se spune că chiar sperie spiritele rele.
  • Hainele roșii te vor face mai atrăgătoare.Oamenii în roșu primesc întotdeauna mai multă atenție de la ceilalți.
  • Roșul îmbunătățește senzațiile de auz și gust.

Exemple AICI.

Curiozitatea 2. Sportivii în uniforme roșii câștigă mai des. Experimentul a fost realizat în competiții legate de lupte, fotbal, box și curse.

Curiozitatea 3. Bărbații și femeile văd roșul diferit. Se spune că acest lucru se datorează cromozomilor X, iar femeile au mai mulți dintre ei. Acest lucru afectează cumva vederea și diferenţierea nuanţelor.

Cum să edităm o imagine/grafică din InDesign, dacă nu ţinem minte în ce mapă este salvată?

Pentru a edita o grafică plasată deja în pagină, țineți apăsat Alt (windows) și faceți dublu clic pe fotografie/ilustraţie în InDesign. Grafica se va deschide în aplicația implicită de pe computer (Photoshop, Illustrator etc.).

Dacă nu doriți să utilizați aplicația implicită, faceți dublu clic pe grafica plasată în InDesign pentru a o selecta (sau faceți clic pe ea o dată cu instrumentul Direct Selection tool), apoi faceți clic dreapta și alegeți Edit With din meniul contextual .

De asemenea, nu trebuie să vizualizați o grafică în aspect pentru a o deschide cu o altă aplicație. Puteți să faceți clic dreapta pe grafic din panoul Links  și să alegeți Edit Original(Editare originală) sau Edit With ( Editare cu).

Imagine AICI.

Ce facem când nu ne amintim o anumită comandă rapidă de la tastatură în InDesign? Căutăm pe Google? Căutăm la meniul Help (Ajutor)?

O metodă pe care o putem folosi pentru a vedea o listă cu toate comenzile rapide de la tastatură actuale (inclusiv pe cele pe care le-ați personalizat) este să alegeți Edit > Keyboard Shortcuts (Editare > Comenzi rapide de la tastatură). Putem face clic în această casetă de dialog pentru a selecta elemente de meniu și comenzi și pentru a vedea comenzile rapide pentru fiecare. Dar dacă facem clic pe butonul Show Set  (Afișare set), se deschide o listă a comenzilor rapide într-un fișier text simplu pe care îl putem parcurge.

Imagine AICI.

Cum putem perfecționa panoul de pagini în Adobe InDesign?

Prefixele descriptive și etichetele de culoare pot face mult mai ușor să distingem paginile dintr-un document lung. În mod implicit, InDesign afișează imagini în miniatură ale fiecărei pagini în panoul Pages (Pagini). Dar aceasta nu este întotdeauna cea mai utilă opțiune pentru a distinge o pagină de alta, mai ales într-un document cu multe pagini care au un design similar.

Puteți dezactiva miniaturile în caseta de dialog Opțiuni panou din meniul derulant al panoului Pages. Când miniaturile sunt dezactivate, fiecare pagină de document este afișată cu prefixul paginii părinte în centru. Puteți pune până la patru caractere de literă aici, așa că nu fiți timizi. Prefixele descriptive facilitează navigarea într-un document lung InDesign.

Pentru a face un pas mai departe, puteți adăuga și etichete colorate care apar sub pagini din panoul Pages. Pentru a aplica etichete de culoare, selectați una sau mai multe pagini din panoul Pages, faceți clic dreapta și alegeți Page Attributes > Color Label (Atribute pagină > Etichetă culoare), apoi selectați culoarea dorită. De asemenea, puteți seta etichete color pe paginile parent (părinte) și puteți face automat ca paginile documentului să afișeze eticheta color a părinților lor.

Imaginea AICI.

Aproape în fiecare ediţie a publicaţiei avem de schimbat data ediţiei atât pe prima pagină, cât şi în paginile interioare. Există vreo opţiune/funcţie in InDesign ce ne permite o singură dată sa schimbăm informaţia şi ea să se schimbe automat în locurile predefinite?

Adobe InDesign are o super funcţie ce oferă o economie de timp uriașă pentru designerii/paginatori care folosesc și actualizează regulat șabloanele de pagini. Nimic nu este mai deranjant decât cu câteva minute înainte de a da la tipar ediţia observăm că pe prima pagină este păstrată data greșită. Cititorii fideli se vor revolta.

Așa că cea mai bună soluție este ca InDesign să ne optimizeze a lucru pentru noi.

Faceți clic în interiorul cadrului de text dorit pentru a configura un marcaj de timp care se actualizează automat, apoi accesați Type > Text Variables > Insert Variable > Modification Date ( Tip > Variabile text > Inserați variabilă > Data modificării).

Puteți personaliza complet formatul și informațiile acestei variabile aici: Type > Text Variables > Define ( Type > Text Variables > Define).

Am selectat Modification Date (Data modificării) și am eliminat indicatorul minute/secunde pentru a afișa doar luna, ziua și anul. Eventual putem defini stil şi pentru numărul ediţiei.

Imaginea AICI.

Astfel printr-un singur pas vom schimba automat data ediţiei în toate cadranele unde ar trebui sa fie această informaţie. Putem folosi această funcţie şi alt gen de informaţie ce se repetă în mai multe locuri în diferite pagini.

(Sursa informaţiei am luat de aici https://www.shutterstock.com/blog/indesign-hacks-for-designers)

Ce trucuri InDesign sunt pentru a accelera lucrul?

Sunt „obsedată” de optimizare. Optimizarea proceselor înseamnă că economisiți timp pe care îl puteți folosi apoi pentru a vă concentra asupra a ceea ce contează și pentru a avea libertatea de a vă îmbunătăți creativitatea, ceea ce ar trebui să faceți mai degrabă decât să repetați aceeași sarcină mereu.

InDesign vă oferă multe instrumente care vă pot îmbunătăți experiența de lucru cu puțin efort și pot economisi timp prețios.

Creați o foaie de stil (Style Sheet) pentru stilurile

Stilurile de paragraf sunt cea mai utilă caracteristică din InDesign. Integrarea acestei funcții vă poate îmbunătăți considerabil productivitatea și reduce timpul petrecut pentru aranjarea documentelor.

Deși stilurile de paragraf sunt foarte practice, vă ajută să creați un aspect mai bun și să economisiți mult timp, mulți utilizatori InDesign nu le folosesc – chiar și atunci când le cunosc și înțeleg avantajele. De ce este asta?

Crearea tuturor stilurilor dintr-un document poate fi un efort uriaș și, uneori, poate părea că nu are sens. Dar stilurile sunt foarte importante pentru a vă menține aspectul consistent, pentru a aplica modificări în mod eficient sau pentru a utiliza funcții precum Cuprins sau Hyperlinkuri.

De-a lungul anilor, am venit cu un mod foarte practic de a-mi structura stilurile și am observat că repet aceeași structură mereu și iar în toate documentele mele. În ciuda faptului că am un format obișnuit, mi-a luat în general între 3 și 4 ore să-mi structurez stilurile pe un proiect mediu.

A fost o pierdere totală de timp, deoarece am creat întotdeauna aceeași structură identică. Lucrurile mici care se schimbau mereu erau familiile de fonturi folosite pentru titluri și corp (și, desigur, unele lucruri mai mici, cum ar fi spațiile înaintea paragrafelor și așa mai departe).

Așa că am creat o foaie de stil pe care aș putea să o folosesc ca punct de plecare pentru oricare dintre proiectele mele.

Puteți începe proiectele direct din Foaia de stil  (Style Sheet) sau o puteți utiliza ca referință pentru a vă crea documentul InDesign și a importa stilurile din document. Pe lângă timpul pe care îl vei economisi la pornire – acest prim sfat InDesign mi-a redus timpul de pornire de la 3, 4 ore la 1 oră sau chiar mai puțin – te vei asigura că stilurile tale sunt configurate corect și că nu lipsește nicio setare (secțiunea cu silabe, limbă etc.), iar prin setarea „bazat pe” și „stilul următor” în stilurile de paragraf, veți putea accelera întreaga creare a documentului.

Ce idei/sfaturi pentru liniile de ghidaj (guide) ne puteţi recomanda în lucru în Adobe InDesign?

Mai jos descriu cinci sfaturi pentru liniile de ghidaj – „albastre” (guide) 

  1. Faceți dublu clic pe locul de pe riglă în care doriți să adăugați o linie de ghidare/ghidaj. 
  2. În timp ce trageți o linie/bară de ghidaj, țineți apăsată tasta Shift pentru ca linia să se fixeze pentru a bifa semnele de pe riglă. 
  3. Țineți apăsată tasta Alt și trageți o linie/bară de ghidaj existentă pentru a face o copie a acestuia. 
  4. Când trageți o linie/bară de ghidaj nouă dintr-o riglă, o puteți schimba de la orizontal la vertical (sau invers) ținând apăsat Alt
  5. Pentru a crea un ghid de pagină care se extinde până la marginile unei pagini, trageți un ghid de pe riglă și eliberați ghidajul peste pagină. Pentru a crea un ghid de răspândire care se extinde până la marginile tablei, trageți un ghid de pe riglă și eliberați ghidajul peste table (sau țineți apăsată tasta Ctrl în timp ce eliberați ghidul peste o pagină.

Cum să anulăm silabizarea fără întreruperi forțate de linie în Adobe InDesign?

Am făcut-o cu toții: apăsați shift+enter/return pentru a opri un cuvânt de la silabizare. Este rapid și ușor, dar ai creat alta. Dacă reutilizați acel text fie cu formatare diferită ‒  o întrerupere de linie forțată va apărea aproape întotdeauna într-un loc inoportun.

Din fericire, există o câteva alternative mai bune pentru a opri un cuvânt „de la cratimă”:

  1. Selectați cuvântul și aplicați un atribut de caracter No Break;
  2. Selectați cuvântul și aplicați atributul No Language character
  3. Adăugați o Discretionary Hyphen (cratimă discreționară) în fața cuvântului  (Type > Insert Special Character > Hyphens and Dashes > Discretionary Hyphen);
  4. Adăugați cuvântul cu o tildă (~) în fața lui în dicționarul utilizatorului
  5. Folosiți un stil GREP de paragraf pentru a căuta cuvântul și aplicați fie metoda 1, fie 2 ca stil de caracter. 

Cum să convertim o imagine/fotografie din RGB în CMYK fără pierderi de culoare în Adobe Photoshop?

Dacă lucrați cu machete/proiecte pentru imprimare/tipar, probabil că știți că pentru imprimare este de preferat modelul de culoare CMYK, care include doar 4 culori și are o gamă de culori mai mică, spre deosebire de RGB. Prin urmare, de regulă, RGB nu este potrivit pentru tiparul de înaltă calitate.

Aceasta înseamnă că designerul trebuie să convertească fotografiile de culoare în CMYK.

Cel mai des recurgem la un mod greșit, în care calitatea culorii se schimbă semnificativ:

Imagine > Mode > CMYK Color.

Mai jos descriu  modul corect, în care culoarea în CMYK va rămâne aceeași ca în modelul RGB:

Edit (Editare)> Convert to profile  (Conversie în profil). ⠀

  • În rândul Profile, selectați U.S. Web Coated (SWOP), v2 ISO Coated v2 300 sau Coated FOGRA39. Încercați toate opțiunile și alegeți ce este mai bun (!)

Cum să obținem un rezumat rapid al stării linkurilor într-un fişier InDesign?

Panoul Linkuri este un instrument excelent pentru a revizui și a gestiona toate linkurile plasate în documente de tip InDesign.

Sigur că avem informații despre coloane și linkuri unde putem configura metadate diferite și putem filtra imaginile, dar ce se întâmplă dacă dorim doar un calcul rapid despre câte imagini unice avem în document? Sau câte imagini sunt lipsă, modificate sau încorporate?

Trecem cursorul peste numărul total de link-uri din partea stângă a panoului Link-uri și vom obține o fereastră pop-up care ne spune exact câte link-uri unice există în documentul curent. De asemenea, va arata numărul de legături lipsă, modificate și încorporate. Ne va spune chiar câte sublinkuri avem în documentul deschis. (care sunt legături în alte .INDD-uri plasate în documentul curent).

(Imaginea AICI)

Cum putem afla ce se ascunde după semnul „+” în stiluri în Adobe InDesign?

S-ar putea să fi observat că uneori apare un simbol „+” ori de câte ori avem de-a face cu suprascrie locale care sunt aplicate stilului curent. Dar acest misterios „+” ne va spune și exact ce se întâmplă.

Pentru a inspecta ce s-a schimbat:

  1. Plasați cursorul Type în interiorul textului care are suprascrieri.
  2. Inspectați panoul de stiluri și observați caracterul „+”.
  3. Deplasați cursorul mouse-ului peste „+” și așteptați până când o fereastră pop-up explică ce a dus la schimbările în stil.

În imaginea de AICI − modificările în Paragraph Style constau schimbarea caracterului în bold și schimbarea culorii (RGB r86 g115 b186).

Cum să justificăm (aliniem strict) textul cu ultima linie aliniată la dreapta? Așa opțiune este cerută des pentru aranjarea informației în tabele

Dacă vă ciocniți vreodată cu un scenariu în care doriți să vă justificați textul InDesign cu ultima linie aliniată la dreapta, veți observa că nu se află printre opțiunile de aliniere din panoul de control din Linia de Meniu de sus.

De aceea, paginatorii cred de obicei că acest tip de aliniere nu este posibil în InDesign. Majoritatea sunt atât de obișnuiți să găsească ceea ce au nevoie în panoul de control, încât uită că este doar o scurtătură către opțiunile care sunt răspândite în alte panouri. Dacă deschideți acele panouri, veți găsi mai multe opțiuni.

Deci, pentru a seta text justificat cu ultima linie aliniată la dreapta, deschideți panoul Paragraph (alegeți Window > Type & Tables > Paragraph) și acolo veți găsi butonul „justify with last line aligned right” (justificare cu ultima linie aliniată la dreapta).

Imaginea AICI.

Cum putem converti pagini de document în Master Pages?

Dacă ați paginat/aranjat din greșeală o pagină de document crezând că este o pagină Master, nu este nevoie să o recreați din nou.

Doar trageți în zona de pagini Master  a panoului Pages și devine un master spread. Tastați Option/Alt-click pe nume pentru a-i da un prefix descriptiv și un nume.

Și apoi nu uitați să atribuiți paginilor documentului bazate de fapt pe noul master.

Faceți clic o dată pe numărul paginii lor și apoi Option/Alt-click pe noul master pentru a-l aplica.

Cum putem utiliza InDesign pentru a adăuga, multiplica, împărți și converti?

 Adobe InDesign poate adăuga, multiplica, împărți și converti. Ei bine, în acest scurt sfat InDesign, vă voi arăta cum. În Control panel (panoul de control) sau panoul Transform panel (Transformare) puteți face calcule simple atunci când lucrați cu obiecte sau introduceți anumite valori. De exemplu, dacă ați selectat un dreptunghi și doriți să adăugați o anumită cantitate la lățimea sau înălțimea acestuia, nu este nevoie să faceți calculele din cap. Pur și simplu plasați cursorul după valoarea curentă și tastați + (tasta plus), apoi suma suplimentară și apăsați Return. Sau, dacă doriți să scădeți o sumă, introduceți – (tasta cratimă), apoi suma și apoi apăsați Întoarcere. Acest truc la îndemână funcționează chiar și cu locațiile X și Y – grozav dacă doriți să mutați un obiect cu o cantitate exactă. De asemenea, puteți utiliza * (tasta Asterisc) pentru a înmulți și \ (Bară inversă) pentru a împărți.

Acum, să presupunem că doriți să introduceți o valoare care nu este setată ca implicită − de exemplu, doriți inci când unitățile de rigle sunt setate la milimetri. Doar introduceți numărul urmat de abrevierea măsurătorilor, cum ar fi „in” pentru inci, iar InDesign îl va converti pentru dvs. Puteți introduce orice sistem de măsurare: „pt” (puncte), „p” (picas), „mm” (milimetri), „cm” (centimetri) și așa mai departe.

(Imagine AICI)

Cum în Adobe InDesing să folosim corect suprapunerile de culoare cu imagini?

Voi arată o modalitate foarte rapidă de a folosi efectele de suprapunere a culorilor (Color Overlay Effects). Vom folosi moduri de amestecare și setări de opacitate pentru a adăuga culoare și alte efecte imaginilor plasate, precum și textului din documentul său.

Selectați unul sau mai multe obiecte sau un grup.

Facem următorii pași:

  • În Effects panel (panoul Efecte), alegeți din meniu un mod de amestecare, cum ar fi Normal sau Overlay (Normal sau Suprapunere).
  • La opţiunea Opacity micşoraţi din procentaj (la alegere).
  • Sau în Transparency area (zona Transparență) a Effects dialog box (casetei de dialog Efecte), alegeți un mod de amestec (blending mode).

(Exemplificarea paşilor AICI)

Folosind opţiunele din Effects panel putem trece şi un grup de fotografii printr-un click în Black and White. (Imaginea AICI)

Cum aranjăm grafic voxurile?

Ziarele  aduc chipuri și voci în paginile lor prin desfășurarea unui „sondaj” informal adunat de pe străzi. Răspunsurile „cu umor” adaugă o „aromă individuală” ziarului.

Se presupune că atunci când aduni citate de opinie publică, ai nevoie de răspunsuri de trei categorii: unul „pentru”, unul „ împotriva” și unul „amuzant”. 

Sondajele însoţite de fotografii „care vorbesc” sunt atât atrăgătoare din punct de vedere vizual, cât și antrenante. La urma urmei, cititorilor le place să-și audă/citească propriile opinii în ziarul preferat. Oricum, câteva remarci bine alese oferă accesibilitate oricărui subiect. 

Grafica unui sondaj este alcătuită din:

  • Titlu – care poate să fie întrebarea comună ce am pus-o tuturor intervievaţilor sau un răspuns ce pare mai bun.
  • Lead – explicaţia/de ce am pus această întrebare.
  • Blocul cu răspunsuri: fotografii + textul.

Fotografia – obligatoriu imaginea/chipul (sau extinsă, maxim pân la piept) respondentului. Să fie dinamică, dar gura să fie închisă. Nu mare, dar nici nu mai mică în rază de 2,5 cm.

Textul – Numele complet, vârsta sau profesia, sau din ce localitate. (important! – dacă un respondent are menţionată vârsta, atunci şi la restul scriem vârsta. Nu – unul are vârsta, altul profesia, şi al treilea din ce localitatea. Datele trebuie UNIFORMIZATE!) Şi răspunsul la întrebare concis. De preferat toate răspunsurile să fie aproximativ de acelaşi număr de semne.

  • Numele reporterului/jurnalistului care a adunat răspunsurile.

Fotografiile pot fi dreptunghiulare sau plasate în cerc. Nu este regulă categorică.

Blocul cu nume – cu cel puţin un punct mai mare decât stilul textului de bază şi aldin (bold sau black).

Blocul – vârsta/profesia/din ce localitatea  –   se poate italic (nu este regulă strictă).

Răspunsul – se poate cu stilul de bază folosit  la paginarea restului ziarului sau pentru crearea unui mic contrast  – alinierea Left (nu e obligatoriu).

Exemple de Vox Populi paginate de mine AICI.

Exemple de Vox Populi din presa internațională AICI.

În ultimul webinar aţi arătat câteva exemple despre utilitate GREP în lucru în aplicaţia Adobe InDesign. Vă rog să continuaţi această temă cu alte exemple.

Expresiile GREP sunt foarte ușor de învățat. InDesign are instrumente care ne ajută să utilizăm această „tehnologie excepţională” într-un mod foarte simplu.

Dar ce sunt GREP-urile? Un GREP este o formulă (o expresie) alcătuită din meta-caractere care pot reprezenta text, condiții sau modele (repetiții).

Exemplu: imaginați-vă tot textul conținut într-o carte de istorie. În interiorul ei există o mulțime de date diferite (anii tuturor acestor date vor fi formați din 4 cifre). GREP este o expresie care vă permite să găsiți toate aceste numere.

Pentru ce sunt GREP-urile? Să rămânem la exemplul cărții de istorie: cu un GREP (în special acesta \b\d{4}\b) puteți găsi și edita instantaneu toți acești ani și puteți decide dacă doriți:

  • dați datele într-un format special (de exemplu, puneți cu aldine toate afirmațiile);
  • adăugați text înainte sau după ani (de exemplu, adăugați AD după an);
  • schimbați datele (de exemplu, în loc de 1700, 1701, 1702, doriți ca datele să fie 1800, 1801, 1802).

Aceasta înseamnă că, indiferent dacă editați o carte de 10 pagini sau o carte de 300 de pagini, volumul de muncă va fi exact același – practic inexistent! Sună interesant, nu? Dar GREP-urile pot face mult mai mult. De exemplu, le puteți folosi și pentru a rearanja textul sau datele pe care le-ați importat.

Cum poți folosi GREP-urile?  Puteți utiliza GREP-urile în Find/Change sau într-un Paragraph style pentru a găsi o anumită condiție. GREP-urile în stil de paragraf vă permit să căutați o anumită condiție și să aplicați formatare textului găsit. Această aplicație are loc automat – de îndată ce introduceți textul care prezintă situația descrisă de GREP și asociați stilul de paragraf în care ați inserat GREP-ul, InDesign adaugă imediat formatarea. Formatarea este controlată de un stil de caractere pe care va trebui să-l alocați atunci când creați GREP.

GREP în InDesign este simplu!

Pentru a defini un GREP, InDesign folosește reprezentări ale elementelor pe care le căutați. Putem numi aceste reprezentări „meta-characters” (meta-caractere). În tabelul de mai jos puteți găsi câteva exemple de meta-caractere.

Meta-charactersExplicaţie

. − orice caracter/literă

\d − orice cifră (număr)

\w  − orice cuvântr

\l − orice literă mică

\u − orice literă mare/majusculă

+ − caracter repetat o dată sau de mai multe ori

^ − începutul paragrafului

Odată ce ați învățat logica cu care să scrieți un GREP InDesign, puteți utiliza pictograma @ pe care o găsiți:

  • lângă câmpul de To text când introduceți un GREP într-un Paragraph Style;
  • sau în câmpurile Find and Change to din interiorul Find/Change (în fila GREP);

Ce elemente puteți defini cu un GREP InDesign?

Într-un GREP putem  defini:

  • Tipul de font pe care îl căutați (cifră, literă, punctuație, glyph, etc.)
  • Poziția (începutul paragrafului, sfârșitul paragrafului, limita de cuvinte etc.)
  • Numărul de repetări (una sau mai multe de unu, zero sau una, zero sau mai multe etc.)
  • condițiile

Odată ce vom învăța diferitele elemente, scrierea unui GREP devine un exercițiu de combinare a diferitelor meta-caractere și, cu exersare, vei putea scrie funcții care îți vor permite automatizarea multor procese.

De exemplu,  GREP-ul pe care l-am scris mai sus: \b\d{4}\b „descompus” înseamnă:

  • \b – limită de cuvânt, în acest caz indică începutul cuvântului
  • \d – indică orice cifră
  • {4} – indică o repetare de 4 ori
  • \b – limită de cuvânt, în acest caz indică sfârșitul cuvântului

Toate acestea înseamnă: găsiți patru cifre la rând și asigurați-vă că nu există alt text înainte și după cele patru cifre.

Exemple de aplicații ale GREP-urilor

GREP-urile pot fi folosite pentru a formata textul. La începutul acestei postări am vorbit despre cum să găsim ani din 4 cifre și să-i transformăm în text aldine. Dar alte aplicații ar putea fi:

  • corectează automat „text widows” (o văduvă este un cuvânt care rămâne singur într-un rând la sfârșitul paragrafului – (?<=\w)\s(?=\w+[[:punct:]]+$) );
  • setați automat un anumit stil pentru toate adresele de e-mail introduse în text pentru a vă asigura că acestea nu vor fi împărțite în două rânduri diferite de text (aici un IDML cu acest GREP deja configurat – [-_.\w] +@[-_\w]+\.[\u\l]{2,3}(\.[\u\l]{2})? );
  • da automat un stil anume prețurilor incluse într-o broșură;
  • rearanjați datele importate (de exemplu, într-o listă de nume + nume, schimbați poziția în nume + prenume);

Există multe alte sarcini pe care le puteți automatiza cu GREP, cele enumerate mai sus sunt doar câteva.

Dacă doriți să aflați tot ce este de știut despre GREP dintr-o sursă uimitoare, recomand acest curs online.

Și dacă preferați să învățați din cărți – Peter Kahrel și al său”GREP in InDesign: An InDesignSecrets Guide”.

Cum pot ajusta corect saturația și luminozitatea unei imagini în Adobe Photoshop?

Mai jos voi descrie un truc despre cum să reglați corect saturația și luminozitatea unei imagini în Adobe Photoshop.  

Mulți ajustăm imaginea după cum urmează: selectăm comanda de meniu Image> Adjustments> Hue / Saturation  (Изображение > Коррекция > Цветовой тон/насыщенность)( Imagine> Corecție> Nuanță / Saturație). Dar cu această metodă se fac modificări direct layer-ului cu imaginea și o parte din informațiile originale sunt șterse, nu pot fi restaurate, modificările sunt ireversibile.

Este mai corect să lucrăm cu stratul de ajustare „Hue / Saturation”(«Цветовой тон/насыщенность») („Nuanță / Saturație”). Pentru a face acest lucru, urmăm una dintre următoarele metode. 

  1. Din linia de Meniu, alegem Layer> New Adjustment Layer> Hue / Saturation (Слой > Новый корректирующий слой > Цветовой тон/насыщенность.) (Strat> Strat nou de ajustare> Nuanță / Saturație). În caseta de dialog New Layer, faceți clic pe OK.
  2. Deschideți panoul Adjustments prin meniul Window. În panoul Adjustments panel, faceți clic pe iconiţa Hue / Saturation icon. (imaginea AICI)

Când alegeți una dintre aceste metode, este creată o mască de strat Hue / Saturation. Și dacă în procesul de lucru trebuie să reveniți la setările originale sau să faceți modificări suplimentare, atunci acest lucru va fi ușor de făcut, deoarece imaginea originală va rămâne neschimbată.

Ilustraţia completă a paşilor AICI.

Ne puteți recomanda câteva comenzi rapide de la tastatură pentru caracterele tipografice care nu se găsesc pe o tastatură convențională?

Mai jos am făcut o listă de câteva comenzi ce le folosesc cel mai des în lucru:

Grad 7°

combinaţia pe tastatură: Alt + 0176; 

Simbol tipografic folosit pentru a desemna dimensiunea unghiului și a temperaturii, precum și triada redusă. 

Paragraf 

  • combinaţia pe tastatură: Alt + 0167;

O mică subdiviziune a textului într-un capitol, o secțiune, de obicei desemnată printr-un semn special. 

Ghilimele „ruseşti/franțuzești” 

«» combinaţia pe tastatură: Alt + 0171; Alt + 0187;

În limba rusă/franceză «ёлочки»  sunt folosite în mod tradițional.  În limba română devin necesare atunci când un citat, marcat cu ghilimele româneşti, conţine la rândul lui un alt citat sau un alt fragment care trebuie marcat cu ghilimele: Mediafax relatează că „publicul a scandat «bravo» până ce soprana a ieşit de pe scenă”.

Forma standard a ghilimelelor folosite în limba română este „…” (99 jos, 99 sus). De asemenea se pot obţine cu Alt+0132 („) şi Alt+0148 (”).

Dash/tire

–/combinaţia pe tastatură:  Alt + 0150; Alt + 0151;

 Între subiect și predicat se pune tire, substantivul exprimat la cazul nominativ (fără ligament). De asemenea, se recomandă tire lungă (alt + 0151) la început de primul rând în dialog. 

Marcator de listă/buline 

combinaţia pe tastatură: Alt + 0149; alt + 7;

Un marcator de listă este un caracter tipografic folosit pentru a evidenția elementele dintr-o listă. 

Plus minus 

±  combinaţia pe tastatură: Alt + 0177;

Un simbol matematic care este plasat înaintea unei expresii și înseamnă că valoarea acestei expresii poate fi pozitivă sau negativă.

Marcă 

® ™ combinaţia pe tastatură: Alt + 0174; Alt + 0153; 

Deținătorul dreptului de autor al unei mărci comerciale are dreptul de a o utiliza, de a dispune de ea și de a interzice utilizarea acesteia de către alte persoane. 

„Trei puncte”

…  combinaţia pe tastatură: alt + 0133; 

Punctele de suspensie sunt folosite pentru a indica întreruperi în vorbire, declarații incomplete sau omisiuni în text.

Puteţi să ne mai povestiţi despre compoziţia în design?

Răspuns: Orice concept de design începe cu bazele compoziției. Cunoașterea regulilor după care să aranjezi obiectele pe un aspect, fotografie, pictură, banner etc. ajută la crearea unor lucrări armonioase. Și armonia este întotdeauna o plăcere de privit, chiar dacă nu există nimic special în imaginea propriu-zisă. 

Am adunat o listă de erori de compoziție cel mai des întâlnite.

Eroarea # 1: Plasarea subiectului principal în centrul compoziției. Mutați-l la dreapta sau la stânga, plasând un (cel puțin un) element secundar mai ușor vizavi. 

Eroarea # 2: Înjumătățirea unei imagini strict pe orizontală. 

Mutați linia orizontului condiționat în sus sau în jos, împărțind imaginea în treimi. 

Eroarea # 3: Împărțirea unei imagini în două folosind contrastul. Adăugați obiecte la „ușor mai deschise” pentru a echilibra compoziția.

Eroarea # 4: Face contrastul dintre formă și fundal insuficient. Obiectul principal din compoziție nu trebuie să se îmbine cu fundalul pe care se află. 

Eroarea # 5: Adăugarea detaliilor inutile. Într-o compoziție armonioasă, fiecare detaliu are propriul său sens. Se recomandă  eliminarea tuturor elementelor inutile. 

Eroarea # 6: Nu folosim dimensiuni („scalări”) diferite. 

Dacă toate obiectele sunt de aceeași dimensiune, nu există accente în compoziție. Diferența dintre dimensiunea formelor și distanțelor face posibilă compararea și dezvăluirea esențialului. 

Eroarea # 7: Uitarea importanța osiilor.

Axele din compoziție sunt rigle invizibile de-a lungul cărora obiectele se aliniază. Prezența osiilor ajută la evitarea haosului.

Cum să exportăm un document din InDesign în Microsoft Word?

Exportul în Word necesită Adobe Acrobat Pro (puteți folosi oricând versiunea de încercare gratuită). 

  • Mai întâi, exportați documentul dvs. InDesign în PDF accesând File > Adobe PDF Presets
  • Alegeți una dintre opțiunile de export.
  • Deschideți PDF-ul cu Adobe Acrobat Pro și exportați-l în Word selectând File > Export to > Microsoft Word > Word document. 

Veți putea specifica dacă documentul Word ar trebui să păstreze aspectul paginii sau nu.

Vă rog să ne descrieți categoriile de fișiere imagine și explicați ce format ar trebui să utilizăm?

Am creat o listă utilă pentru a vă ajuta să înțelegeți diferența dintre fiecare format de fișier-imagine și când sunt potrivit pentru utilizare.

Imaginile pot fi:

1. JPEG (or JPG) − Joint Photographic Experts Group JPEG-urile ar putea fi cel mai comun tip de fișier pe care îl întâlniți pe web și, mai mult ca sigur, tipul de imagine care se află în versiunea MS Word a antetului său a companiei dvs. 

JPEG-urile sunt cunoscute pentru compresia lor „cu pierderi”, ceea ce înseamnă că calitatea imaginii scade pe măsură ce dimensiunea fișierului scade. 

Pictogramă fișier imagine JPEG 

Puteți utiliza fișiere JPEG pentru proiecte de pe web, în documente Microsoft Office sau pentru proiecte care necesită imprimare la o rezoluție înaltă. Acordarea atenției rezoluției și dimensiunii fișierului cu JPEG este esențială pentru a produce un proiect frumos. 

JPG vs JPEG 

Nu există nicio diferență între extensiile de nume de fișier .jpg și .jpeg. Indiferent de cum denumești fișierul, acesta este în continuare același format și se va comporta la fel. Singurul motiv pentru care cele două extensii există pentru același format este că .jpeg a fost scurtat la .jpg pentru a se adapta la limita de trei caractere în versiunile timpurii de Windows. Deși astăzi nu există o astfel de cerință, .jpg rămâne standardul și implicit pentru multe programe software de imagine.

2. WebP − An image format for the Web

WebP este un format de imagine modern care oferă o compresie superioară fără pierderi și cu pierderi pentru imaginile de pe web. Folosind WebP, webmasterii și dezvoltatorii web pot crea imagini mai mici și mai bogate, care fac web-ul mai rapid. Imaginile WebP fără pierderi sunt cu 26% mai mici în comparație cu PNG-urile. 

Imaginile WebP cu pierderi sunt cu 25-34% mai mici decât imaginile JPEG comparabile la un indice de calitate SSIM echivalent. Lossless WebP acceptă transparența (cunoscută și ca canal alfa) la un cost de doar 22% octeți suplimentari. Pentru cazurile în care compresia RGB cu pierderi este acceptabilă, WebP cu pierderi acceptă și transparența, oferind de obicei dimensiuni de fișiere de 3 ori mai mici în comparație cu PNG.

3. PNG − Portable Network Graphics PNG-urile sunt uimitoare pentru documente interactive, cum ar fi paginile web, dar nu sunt potrivite pentru imprimare. În timp ce PNG-urile sunt „fără pierderi”, ceea ce înseamnă că le puteți edita și nu pierde calitatea, ele sunt totuși cu rezoluție scăzută. 

Pictograma fișier imagine PNG 

Motivul pentru care PNG-urile sunt folosite în majoritatea proiectelor web este că vă puteți salva imaginea cu mai multe culori pe un fundal transparent. Acest lucru face pentru o imagine mult mai clară, de calitate web.

4. GIF – Graphics Interchange Format GIF-urile sunt cele mai frecvențe în forma lor animată, care fac furori pe paginile Tumblr și în reclamele banner. Se pare că în fiecare zi vedem referințe GIF de cultură pop de la Giphy în comentariile postărilor pe rețelele sociale. În forma lor mai de bază, GIF-urile sunt formate din până la 256 de culori în spațiul de culoare RGB. Datorită numărului limitat de culori, dimensiunea fișierului este redusă drastic.

Acesta este un tip de fișier obișnuit pentru proiectele web în care o imagine trebuie să se încarce foarte repede, spre deosebire de una care trebuie să păstreze un nivel mai ridicat de calitate.

5. TIFF – Tagged Image File Un TIF este un fișier raster mare care nu își pierde calitatea. Acest tip de fișier este cunoscut pentru utilizarea „compresiei fără pierderi”, ceea ce înseamnă că datele originale ale imaginii sunt menținute indiferent de cât de des ați putea copia, re-salva sau comprima fișierul original.

În ciuda capacității imaginilor TIFF de a-și recupera calitatea după manipulare, ar trebui să evitați utilizarea acestui tip de fișier pe web. Deoarece încărcarea poate dura o veșnicie, va afecta grav performanța site-ului. 

Fișierele TIFF sunt utilizate, în mod obișnuit, la salvarea fotografiilor pentru tipărire.

6. PSD – Photoshop Document PSD-urile sunt fișiere care sunt create și salvate în Adobe Photoshop, cel mai popular software de editare grafică vreodată. Acest tip de fișier conține „straturi” care fac modificarea imaginii mult mai ușor de gestionat. Acesta este și programul care generează tipurile de fișiere raster menționate mai sus.

Cel mai mare dezavantaj al PSD-urilor este că Photoshop funcționează cu imagini raster, spre deosebire de imaginile vectoriale.

7. PDF – Portable Document Format PDF-urile au fost inventate de Adobe cu scopul de a capta și revizui informații bogate din orice aplicație, pe orice computer, cu oricine și oriunde. Aș spune că au avut destul de mult succes până acum.

Dacă un designer vă salvează logo-ul vectorial în format PDF, îl puteți vizualiza fără niciun software de editare a designului (atâta timp cât ați descărcat software-ul gratuit Acrobat Reader sau alte aplicaţii alternative: PDFelement sau Foxit Software etc.) și are capacitatea de a utiliza acest fișier pentru a face alte manipulări. Acesta este de departe cel mai bun instrument universal pentru partajarea graficelor.

8. EPS – Encapsulated Postscript EPS este un fișier în format vectorial care a fost conceput pentru a produce grafică de înaltă rezoluție pentru imprimare. Aproape orice fel de software de design poate crea un EPS.

Extensia EPS este mai mult un tip de fișier universal (la fel ca PDF) care poate fi folosit pentru a deschide lucrări de artă bazate pe vectori în orice editor de design, nu doar în produsele Adobe mai comune. Acest lucru protejează transferurile de fișiere către designeri care nu utilizează încă produsele Adobe, dar care pot folosi Corel Draw sau Quark.

9. AI – Adobe Illustrator Document AI este, de departe, formatul de imagine cel mai preferat de designeri și cel mai fiabil tip de format de fișier pentru utilizarea imaginilor în toate tipurile de proiecte, de la web la tipărire etc.

Adobe Illustrator este standardul industriei pentru crearea lucrărilor de artă de la zero și, prin urmare, mai mult ca sigur programul în care a fost redat inițial logo-ul dvs. Illustrator produce ilustrații vectoriale, cel mai ușor tip de fișier de manipulat. De asemenea, poate crea toate tipurile de fișiere menționate mai sus. Chestii destul de cool! Este de departe cel mai bun instrument din arsenalul oricărui designer.

10. SVG – Scalable Vector Graphics Un fișier SVG, prescurtare pentru fișier grafic vectorial scalabil, este un tip de fișier grafic standard utilizat pentru redarea imaginilor bidimensionale pe internet. Un fișier SVG, prescurtare pentru fișier grafic vectorial scalabil, este un tip de fișier grafic standard utilizat pentru redarea imaginilor bidimensionale pe internet. Spre deosebire de alte formate populare de fișiere de imagine, formatul SVG stochează imaginile ca vectori, care este un tip de grafic alcătuit din puncte, linii, curbe și forme bazate pe formule matematice.
11. RAW – Raw Image Formats O imagine RAW este tipul de imagine cel mai puțin procesat din această listă — este adesea primul format pe care o imagine îl moștenește atunci când este creată. Când faceți o fotografie cu camera dvs., aceasta este salvată imediat într-un format de fișier brut. Numai când încărcați conținutul media pe un dispozitiv nou și îl editați folosind un software de imagine, acesta este salvat folosind una dintre extensiile de imagine explicate mai sus.

Imaginile RAW sunt valoroase deoarece surprind fiecare element al unei fotografii fără a fi prelucrate și pierde mici detalii vizuale. În cele din urmă, totuși, veți dori să le împachetați într-un tip de fișier raster sau vectorial, astfel încât să poată fi transferate și redimensionate în diferite scopuri.

Există mai multe fișiere de imagine brută în care puteți crea imagini — multe dintre ele native pentru anumite camere. 

Iată o scurtă descriere a celor patru fișiere brute:

  • CR2: Această extensie de imagine reprezintă Canon RAW 2 și a fost creată de Canon pentru fotografiile realizate cu propriile camere digitale. Ele se bazează de fapt pe tipul de fișier TIFF, ceea ce le face în mod inerent de înaltă calitate. 
  • CRW: Această extensie de imagine a fost creată și de Canon, precedând existența CR2.
  • NEF: Această extensie de imagine înseamnă Nikon Electric Format și este un tip de fișier RAW creat de (ai ghicit) camerele Nikon. Aceste fișiere imagine permit de fapt o editare extinsă fără a schimba tipurile de fișiere, cu condiția ca editarea să aibă loc folosind un dispozitiv Nikon sau un plugin Nikon Photoshop.
  • PEF: Această extensie de imagine reprezintă Pentax Electronic Format, un tip de fișier imagine RAW creat de Pentax Digital Cameras.

Lucrul cu imagini este mult mai complicat decât ai crede la prima vedere. Sper că acest mini ghid a oferit o mai bună înțelegere a tipurilor de fișiere standard și care sunt cele mai potrivite pentru proiectul dvs.

(Imagine AICI)

Cum să evităm greșelile obișnuite în vizualizarea datelor?

 Vizualizarea datelor a încetat să mai fie o abilitate pe care doar jurnaliștii de date o pot stăpâni – acum este o parte indispensabilă a muncii oricărui jurnalist. 

Graficele și tabelele au fost şi sunt deosebit de importante atunci când acoperim subiecte legate de pandemia COVID-19. Pe măsură ce oamenii din întreaga lume caută informații despre virus și impactul său devastator asupra umanității, astfel de vizualizări apar în mod regulat în știri. 

Având în vedere că vizualizarea ajută la transmiterea informațiilor importante (uneori vitale), un element lipsă dintr-un grafic sau tabel poate fi confuz și crea panică printre cititori. De exemplu, în martie anul trecut, BBC a făcut o greșeală atunci când a publicat un grafic care arată efectele vârstei, sănătății și sexului asupra ratei mortalității din COVID-19.

Reporterii au folosit o histogramă în care abscisa s-a încheiat cu o coloană cu o valoare de 15%, care, la prima vedere, a dat impresia că toți pacienții cu vârsta peste 80 de ani au murit de virus. 

De fapt, jurnaliștii au vrut să arate că 15% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani mor din cauza COVID-19. Un utilizator de Twitter a atras atenția asupra acestui lucru, a sunat la BBC și le-a cerut să schimbe programul, astfel încât să nu provoace panică. Andy Cotgreave, specialist Tableau, a reproiectat vizualizarea pentru a reflecta datele mai precis. 

Capturi de ecran ale graficelor publicate de BBC: stânga – diagramă înșelătoare, dreapta – corectată de Andy Cotgrive.

Vizualizarea bine făcută vă ajută să vă prezentați datele în mod clar și eficient. De asemenea, jurnaliștii pot vizualiza date înainte de a publica un articol pentru a ajuta la identificarea tiparelor și a potențialelor subiecte de poveste, îmbunătățind în cele din urmă calitatea analizei informațiilor.

Jurnaliștii recurg la vizualizarea date pentru a atinge următoarele obiective: 

  1. Găsirea faptelor și tendințe în bazele de date. 
  2. Transmite clar cititorilor date complexe. 
  3. Crearea poveștilor bazate pe date, inclusiv text sau conținut multimedia. 
  4. Transmite date în timp real (de exemplu, jurnaliștii au făcut acest lucru în timp ce acopereau pandemia și alegerile din SUA). 
  5. Oferirea audienței predicții bazate pe date.

Este important de reținut că reporterii nu ar trebui să renunțe la sarcina de a prezenta cu exactitate datele disponibile. 

Jurnaliștii pot utiliza diferite tipuri de vizualizare: hărți, histograme și grafice, care se vor completa, fac povestea mai ușor de înțeles și mai profundă.

 Respectați regulile acceptate 

Vizualizând datele, reporterii ar trebui să fie în concordanță cu norma stabilită. De exemplu, cititorii se așteaptă, în general, ca cea mai închisă culoare din diagramă să reprezinte cea mai mare densitate sau valoarea maximă – spre deosebire de culorile deschise. Încălcarea unor astfel de norme poate induce în eroare cititorii. Unele culori sunt direct legate de anumite teme. De exemplu, roșu înseamnă de obicei pericol, în timp ce verde este o informație mai pozitivă. Aveți grijă atunci când utilizați simboluri – fiecare dintre ele are propriul său sens. De exemplu, nu utilizați un emoji trist într-un mesaj de știri bune.

Includeți doar acele vizualizări care sunt într-adevăr necesare 

Jurnaliștii ar trebui să evite detaliile inutile în vizualizările lor. Dacă un element al graficului nu are o sarcină semantică importantă, acesta va deruta doar cititorul. O vizualizare bine realizată transmite în mod corect și eficient povestea pe care o spui cititorilor. Asigurați-vă că vă faceți timp pentru a aduna informații, a le analiza și a înțelege povestea din spatele ei. Vizualizarea vă va ajuta să vă îmbunătățiți performanța și să vă informați cititorii mai eficient.

(Exemple de prezentări ale datelor de pe paginile ziarelor internaționale găsiți aici)

Există multe mituri despre aspectul grilei/modulelor/grids în comunitatea de design, în special printre începători, susținând că abordarea aspectului modulelor are scăpări grave. Ce ne puteţi spune în „sprijinul” lucrului machetelor bazate pe sistem de module/grids?

Toate aceste „neajunsuri” s-au datorat interpretării greșite sau neînțelegerii modului în care funcționează modulele.

Mitul # 1: „Grids” este o tendință de design la modă 

Grilele modulare au existat cu mult înainte de designul grafic și au evoluat într-o disciplină. De-a lungul secolelor al XII-lea și al XIV-lea, cărturarii au folosit diagrame Willard pentru a marca manuscrise scrise de mână.  Utilizarea grilelor nu este o tendință; stăpânirea lor este o abilitate de bază pentru un designer. 

Mitul # 2: Grilele suprimă imaginația 

Cea mai stupidă afirmație dintre toate. Acest mit se referă la faptul că grila reduce creativitatea designerului. Grila nu ar trebui să definească niciodată proiectarea, ar trebui să funcționeze cu ea! A spune că grila poate împiedica creativitatea este ca a spune că ritmul poate împiedica muzicienii. Grila este doar un element de construcție care nu afectează în niciun caz imaginația.

Cel mai important lucru de reținut despre rețeaua modulară este că este o artă care necesită practică. Dacă cineva spune că grila nu vă oferă libertate de acțiune, atunci acea persoană nu a înțeles cum să lucrați cu ea. Grila este un instrument foarte flexibil, cu posibilități nelimitate. Textul este așezat într-o grilă, iar formele concentrice dau un aspect mai organic posterului prin umbrirea grilei. 

Mitul #  3: Sistemul de module/grile poate fi utilizată numai pentru anumite tipuri de modele. 

Plasa poate fi utilizată pentru toate tipurile de modele. Repet: pentru tot felul! Afirmarea că rețeaua poate fi utilizată numai pentru un set limitat de modele este ca și cum ați spune că gramatica este necesară doar pentru unele stiluri de scriere sau că construirea blocurilor este necesară doar pentru un anumit tip de clădiri. Grilele modulare, ca orice altă structură arhitecturală, fac parte integrantă din orice proces. Nu contează ce stil alegeți: minimalist sau puternic încărcat de culori și detalii.  Cel mai important lucru este modul în care prezentați aceste informații. 

Mitul # 4: Grilele necesită mult conținut. 

Nu. Nu contează ce vrei să arăți: o poveste de 250 de pagini sau doar câteva cuvinte. Cel mai important lucru este modul în care prezentați aceste informații. Aici sunt utile rețelele modulare, datorită cărora vă structurați conținutul în modul în care cititorul este familiar. 

Mitul # 5: Grilele încetinesc procesul de dezvoltare 

Afirmația este opusul realității. O rețea modulară bine proiectată poate rezolva multe dintre problemele proiectantului în mai puțin timp. O grilă modulară competentă ajută la organizarea unei structuri subțiri pe un document cu mai multe pagini, ceea ce reprezintă paginile web. 

Mitul #  6: Grilele sunt potrivite numai pentru aspectele fixe. Cel mai actual mit de pe web

Mulți oameni cred că grila ar trebui să fie fixată în dimensiune, astfel încât aspectul în sine va fi fixat. Nu! Împreună cu marcajele fixe cu grile modulare, există și opțiuni de „cauciuc” cu marcaje plutitoare. 

Există multe articole despre acest subiect online, precum și mai multe platforme de dezvoltare:

Ce (reguli) caractere de litere/ typography ne puteţi recomanda pentru lucru în design grafic?

Recomandările de mai jos sunt legate de ceea ce am observat pe parcursul ultimelor luni la publicaţiile din cadrul acestui proiect.

  • Evitați să folosiți fonturi prea întunecate sau prea deschise –Extrabold sau Light. 
  • Folosiți fonturi cu lățime medie. Evitați fonturile precum Condensed sau Expanded. Nu distorsionați textul pentru a-l face mai larg sau mai îngust întinzându-l sau micșorându-l, deoarece acest lucru interferează cu procesul normal de citire. 
  • Textul ar trebui să creeze o textură uniformă și continuă. Respectați spațierea corectă între cuvinte și litere. 
  • Respectați spațierea corectă a liniilor. Liniile cu un spațiu prea mic între ele vor încetini procesul de citire deoarece este dificil pentru ochi să „înțeleagă” începutul rândului următor. 
  • Marcați începutul unui paragraf. Cele două moduri cele mai comune de a marca începutul unui paragraf sunt prin indentarea și adăugarea de spațiu suplimentar între paragrafe. Prima linie de text după titlu nu trebuie să fie indentată. 
  • Evitați orfanii. O linie suspendată este o linie finală incompletă care cade în partea de sus a unei coloane sau o linie de pornire care cade chiar în partea de jos a unei coloane. De obicei, este eliminat prin utilizarea spațiilor între cuvinte sau prin combinarea a două sau trei paragrafe ăn unul singur. 
  • Când lucrați cu fonturi și culori, asigurați-vă că există un contrast suficient între text și fundal. Prea puțin contrast de culoare, saturație sau o combinație a acestora poate reduce semnificativ lizibilitatea. 

Un font de calitate este o necesitate pentru orice designer grafic, fără de care este dificil să-ți imaginezi cel puțin un proiect. Majoritatea fonturilor de calitate sunt scumpe (și merită!). Pe când şi „fonturile gratuite” obțin tone de aprecieri pe Behance.

Mai jos am enumerat câteva siteuri ce oferă  fonturi gratuite interesante și de înaltă calitate, pentru uz personal și comercial. Dacă un link nu se deschide, vă rog să îl copiați manual sau scrieţi că nu mai este activă pagina (mulţumesc ).

(au şi caractere „kirilice”)

(doar „latiniţa”)

Cum să creăm în InDesign liste numerotate în care numerotarea să fie afișată în cercuri colorate cu numere albe? (Numerotarea trebuie să rămână „live” (nu convertită în text real), iar utilizarea unui font de cerc numeric nu este o opțiune)

O metoda care îmi place cel mai mult este să folosesc o linie punctată cu Weight (greutate) mare și Right Indent (liniuță dreaptă) care a redus „regula” la un punct. Apare automat în spatele numerotării și totul poate fi încorporat într-un singur stil de paragraf. Fără obiecte suplimentare, fără ancorare, fără moduri de amestecare. Doar cercuri de numere instantanee. 

Rețineți că această metodă depinde de lățimea coloanei de text. Deci, dacă acest lucru se schimbă vreodată, va trebui să ajustați setările linii. În caz contrar, veți primi puncte deformate sau punctele vor dispărea. 

Linia punctată dispare atunci când coloana este prea îngustă.

(Imaginea mai mare AICI)

Aproape toată lumea știe că grafica poate fi vectorială și raster. Puteți explica diferența dintre ele?

Dacă lucrați cu design și grafică, atunci este esențială înțelegerea diferitelor moduri de construire a imaginilor. Să aruncăm o privire asupra acestei probleme.

Imagine raster (bitmap). Fiecare imagine raster se caracterizează prin numărul de pixeli în înălțime și lățime – de fapt, o astfel de imagine constă din pătrate foarte mici (ca un mozaic).

  • Cel mai cunoscut editor este Photoshop.
  • Cele mai frecvente formate raster sunt jpeg, png.

Imagine vectorială. Grafica vectorială este compusă din puncte de ancorare și linii vectoriale care le conectează (s-ar putea spune din diferite forme geometrice).

Fișierul cu imagini vectoriale conține informații despre pozițiile punctelor, precum și informații despre linia care trece prin punctele de control.

  • Cele mai frecvente aplicaţii sunt Illustrator şi Corel Draw
  • Cele mai frecvente formate vectoriale sunt SVG, AI, EPS, CDR

Rasterul și grafica vectorială au avantajele și dezavantajele lor, respectiv, merită să alegeți un format care să fie potrivit pentru rezolvarea sarcinilor care vi se atribuie.

Dar cel mai adesea, design-erii combină aceste tipuri de grafică pentru a obține efectul dorit.

Grafică raster. PRO. Grafica raster este potrivită pentru crearea de imagini fotorealiste, desene digitale și fotografii.

  • Capabil să reproducă o imagine de orice complexitate, indiferent de numărul de culori și de tranzițiile de gradient moale.
  • Mecanismele de editare și de creare sunt mai frecvente, grafica bitmap este mai ușor de lucrat și aproape universală (de la pictograme desktop până la postere publicitare).

Grafică raster. Minusuri. Pierderea clarității imaginii cu mărire.

  • Dimensiune mare a fișierului pentru o imagine simplă.
  • Este foarte dificil să traduceți o imagine raster într-una vectorială (sunt necesare programe specializate), de exemplu, este aproape imposibil să traduceți o fotografie într-un vector.

Grafică vectorială. PRO. Imaginea este recreată de fiecare dată folosind un set de formule și este mică, indiferent de scara sa Indispensabil în desenarea desenelor, întocmirea hărților, diagramelor etc.

  • Adesea utilizat în industria tipografică .
  • Păstrează claritatea imaginii la redimensionare.
  • Orice imagine poate fi ușor editată fără pierderi de calitate.
  • Convertiți vectorul în raster – ușor

Grafică vectorială. Minusuri.

  • Doar elementele simple pot fi afișate, spre deosebire de un raster.
  • Culorile utilizate în același timp în astfel de imagini sunt de obicei mici.
  • Fișierele vectoriale nu sunt înțelese de fiecare program, au nevoie de vizualizatori speciali.

Exemplu:

 

Ce sunt inserturile şi de ce sunt atât de importante în conceptul grafic al unei pagini de ziar?

Inserturile/casete/info boxes sunt fragmente mai importante de text sau o fraze relevante culese cu caractere mai mari și prezentate în forma unui bloc de text independent, aplicându-se cadrarea sau marcarea cu ajutorul opțiunii „highligth”, care dă evidențierea cu ajutorul liniilor, se numește insert.

Insertul este recomandat mai ales în cazul articolelor care ocupă o pagină întreagă sau chiar două. Acesta va fi plasat în interiorul textului; un insert „descarcă” un text masiv. Insertul joacă rolul unui lead și incită cititorul să lectureze textul. Insertul poate fi evidențiat adițional cu o pereche stilizată de ghilimele sau cu ghilimele simple. (din Ghid de stil API, pag 61)

Se folosesc întotdeauna ca informații adiționale. Nu vom folosi niciodată acest format pentru materiale individuale.

Poziționare. Întotdeauna în interiorul textului cu care vin. Încercați să poziționați în dreapta-jos, sau central, în cazul unui text mare. Niciodată înaintea lead-ului. Dacă sunt mai multe casete, încercați să combinați diferite tipuri casetele (sau puneți pe un fundal/raster).

Dimensiune. Ideal ar fi ca, ele sa nu fie mai lungi decât textul. Puteți folosi câteva casete în materialele foarte mari, dar una este în general suficientă pentru un text de jumătate de pagină.

Structura. Casetele pot fi pe fundal, cu o linie groasă deasupra sau fără fundal (de asemeni în mijlocul coloanei). Puteți împărți textul cu puncte/bullets sau cuvinte cheie.

Tipuri. Exista diferite tipuri de casete pentru diverse situații: informații adiționale, liste, puncte cheie, citate, reacții, numere, timeline-uri, profile, tabele, pro/contra, față în față, mici comentarii, mici interviuri, grafice simple etc.

(Exemple de casete din presa internaţională puteţi vizualiza aici)

Vă rugăm să ne recomandaţi surse online unde putem găsi ilustrații (gratuite sau cu plată)

Am compilat o selecție de site-uri de unde puteți descărca ilustrații pe orice subiect al proiectelor dvs. Colecția include atât site-uri cu ilustrații gratuite, cât și cu plată.

      

Cum vizualizăm corect datele?

Pentru a obține rezultatele dorite în prezentarea grafică a datelor este suficient să urmăm următorii pași:

  • Alegeți tipul de vizualizare potrivit. Nimic nu depășește credibilitatea dvs. precum datele slab prezentate. Utilizați cele mai bune exemple de vizualizare pentru a vă asigura că formatul pe care îl alegeți nu distorsionează informațiile sau nu împiedică înțelegerea.
  • Nu suprasolicitați cititorul cu informații. Statisticile fac o prezentare mai convingătoare, dar supraîncărcarea informațiilor poate induce în eroare cititorul și poate sustrage interesul. Cel mai bine este să nu utilizați mai mult de 1-2 imagini/ilustrații per pagină. Scăpați de orice informație inutilă și asigurați-vă că datele vizualizate acceptă mesajul dvs.
  • Susțineți mesajul cu imagini/ilustrații. Datele și designul trebuie să funcționeze împreună pentru a obține efectul dorit. Vizualele inteligente evocă un răspuns emoțional. Sprijiniți numerele „uscate” cu imagini interesante, astfel încât publicul să vă poată simți mesajul. Aici, de exemplu, o fotografie a unui pământ crăpat de secetă subliniază cu succes esența mesajului.
  • Faceți datele ușor de comparat. Arătând relația dintre diferite date, le faceți mult mai „valoroase”. Încercați să faceți comparația cât mai convenabilă/clară posibil.
  • Designul nu trebuie să distorsioneze informația. Aveți grijă la redarea formelor care pot provoca iluzii optice (de exemplu, grafică 3D sau forme geometrice neregulate). Un design bun ar trebui să aducă claritate, nu să împiedice înțelegerea.
  • Aranjați datele într-o ordine logică. Ordinea intuitivă reduce timpul necesar cititorului pentru a naviga în informațiile furnizate. Aranjați datele alfabetic sau secvențial – de la cel mai mare la cel mai mic sau invers. Judecați singur cât de ușor este percepută relația dintre indicatorii prezentați în imaginea de mai jos datorită faptului că aceștia sunt afișați în ordine descrescătoare, de sus în jos.
  • Nu complicați prea mult. Imaginile clare și minimaliste îmbunătățesc percepția, în timp ce elementele de design complexe doar distrag atenția. Evitați ilustrațiile, umbre sau ornamente care distrag atenția cititorului.

Ce “legi” sunt aplicate în design vizual şi în crearea infograficelor?

Majoritatea „legilor” din designul vizual au legături strânse cu felul cum „funcționează” creierul nostru, care prin natură tinde să creeze ordine din haos. Legile funcționează în 99,9% din cazuri, deoarece sunt înnăscute pentru fiecare persoană. Cunoașterea lor este utilă pentru un designer, deoarece ajută la organizarea eficientă a obiectelor vizuale pentru percepție.

(Apăsa aici pentru a vedea imaginea completă)

  1. Asemănarea. Puteți crea asemănare (sau contrast) într-o infografică sau alt concept grafic folosind culoare, dimensiune sau formă. Oamenii tind să grupeze obiecte care au trăsături similare. Mai mult, acest obicei se află profund la nivelul subconștientului, aceasta este una dintre funcțiile de bază ale creierului. Mai mult, obiectele care sunt similare în exterior sunt atribuite subconștient funcțiilor similare. Deci, elemente similare formează grupuri, adică două obiecte care sunt oarecum similare între ele, chiar și în afara dorinței noastre, vor fi percepute ca un grup, ca un întreg comun.
  2. Apropierea. Subconștientul grupează elemente care sunt apropiate unele de altele. Conform acestui principiu, obiectele situate mai aproape de spațiu sunt conectate. Și invers − obiectele „împrăștiate” în spațiu sunt percepute ca fiind diferite. Acest lucru se datorează „lenei” naturale a creierului, sau mai bine zis „lipsei dorinței” de a cheltui energie suplimentară. Este mai ușor pentru substanța cenușie să proceseze o informație – un stimul vizual decât mai mulți stimuli (deși mici), astfel încât evită supraîncărcarea cognitivă și combină elemente apropiate între ele. 

Această regulă este implementată în compoziție – imaginile trebuie să se amestece armonios cu fundalul, lăsând spațiu liber în jur. Articolele conexe trebuie păstrate împreună și invers. Acest lucru nu numai că reduce riscul ca privitorul să nu înțeleagă conexiunile dintre componentele comune, ci și forțează creierul să compare, să caute similitudini și conexiuni între obiectele de care are nevoie autorul. 

  1. Simplitatea. Și tăiați tot ceea ce complică „compoziția” și distrage atenția. Creierul percepe și analizează imagini neobișnuite sau complexe folosind cele mai simple și mai uniforme forme posibile. Legea simplității este numită și legea formei „bune” − o persoană acordă preferință subconștientă celor mai simple și stabile figuri. Subconștientul nu se așteaptă la pericole sau surprize de la figuri simple, ușor de înțeles, simetrice, așa că se poate concentra calm pe conținutul acestor figuri. Apropo, creierul necesită mai puțin timp pentru grafice simple, ceea ce înseamnă că informațiile necesare ajung mai rapid la conștiință. În infografice, acest lucru înseamnă că pagina este perceput complet,  iar întregul concept ar trebui să se încadreze în forme simple – un pătrat, un cerc sau un triunghi. Efectul se realizează și în felul următor: simplificăm cât mai mult  forma grafică la primul pas. Și abia atunci îl „complicăm”, adăugând treptat elemente noi și noi, dacă este cu adevărat necesar. După ce ați creat un infografic, trebuie să îl analizați din punctul de vedere al simplităţii. Și tăiați tot ceea ce complică și distrage atenția.
  2. Închidere. Funcțiile de percepție „automat” vor completa imaginea. La fel ca toate legile descrise mai sus, aceasta se datorează faptului că procesorul nostru intern „citește” totul simplu mai repede și mai bine. Într-adevăr, în primul rând, în timpul percepției, un semnal este trimis acelei părți a creierului unde sunt stocate informații despre experiența trecută a interacțiunii unei persoane cu acest obiect sau cu acel obiect. Și de îndată ce părțile individuale „prind” un obiect familiar în subconștient, informațiile lipsă completează imaginea. Și în infografice, privitorul caută subconștient imagini familiare, completând sau excluzând elemente care interferează cu acest lucru. Legea poate fi utilizată în acest fel − pentru a marca limitele sau pentru a „sugera” în părți separate un obiect bine cunoscut oamenilor − iar particularitățile percepției „automat” vor completa imaginea. Punctul cheie aici va fi încrederea în imaginea care este în mod necesar familiară privitorului, deoarece ceea ce nu a fost perceput anterior nu va fi recunoscut și completat.

 

 

Puteţi să analizaţi opțiunile de paginare a articolelor într-o coloană. Care este cel mai „corect” mod de plasare a fotografiilor cu legende?

În paginarea verticală a articolelor, fotografiile/ilustraţiile pot fi plasate în diferite locuri: la începutul articolului (în partea de sus a poveștii), undeva în interiorul textului sau în partea de jos a articolului. Ele pot fi plasate deasupra sau sub titlu. Locul va depinde de celelalte articole din pagină și de modul în care sunt prezentate alte fotografii sau ilustrații. Subliniez – fotografiile cu legende sunt elemente jurnalistice individuale şi sunt privite ca mesaje jurnalistice individuale (!).

La paginarea ziarelor mă ajută cartea „Newspaper Designer’s Handbook”.

Iar mai jos folosesc un exemplu din această carte (pentru vizualizare click aici)

Bun 

Aceasta este o aliniere verticală comună a elementelor unui articol. Se conformează modului în care cititorii scanează povești. Mai întâi se uită la fotografie, apoi la legendă, apoi citesc titlul, apoi abordează textul.

Riscant 

Acest aspect este mai riscant: paginarea  întrerupe textul. Cititorii pot crede că povestea s-a încheiat și că una nouă începe sub fotografie. Dar, deoarece există doar un picior de text aici, cel mai probabil cititorul își va da seama. 

Slăbuţ /Nereuşit

Designerii des aleg să plaseze fotografia  în partea de jos a unei coloane, deoarece des sunt „împiedicați” de alte fotografii de mai sus de pe pagină. Doar că această decizie nu funcționează întotdeauna. Dacă puneți fotografia sau ilustrația în partea de jos a unui articol, cititorii se pot gândi fie că este un anunț/publicitate, sau fie că fotografia aparține altei povești.

La ce trebuie să atrajem atenția când lucrăm în InDesign?

Atunci când paginăm text trebuie să fim atenţi ca spațiile dintre litere și cuvinte să fie uniforme gri. Să nu existe găuri sau pete întunecate în el. Tonul paginii să fie calm, transparent și ușor de lecturat.

Dar se întâmplă să avem literele şi cuvintele aranjate lăbărţat/deformat. (Imaginea aici)

Soluţia am găsit-o aici (https://awdee.ru/justify/).

Trebuie la stilul paragrafului pentru textul de bază (Paragraph Style) la Justification să definim: spațierea cuvântului să fie cuprinsă între 95 și 130%, spațierea literelor de la -3 la 6%. Rețineți că valoarea minimă nu se abate mult de la dorit (Desired): liniile comprimate sunt mai greu de citit decât cele rare. Permitem scalarea simbolurilor, dar doar puțin, de la 99 la 101%. (Imaginea aici)

Să fim atenţi să definim limba română la Advanced Character Formats (de la Paragraph Style Options). 

Aici vedeţi exemplu înaintea şi după facerea schimbărilor în Justification (de la Paragraph Style Options).

Aceste date sunt obținute empiric și sunt cele mai potrivite pentru coloane de minim 50-60 de caractere pe rând. Pentru o coloană îngustă, trebuie să căutăm alte date. 

Una din cerințele tipografiei este ca textele din machetele trimise să fie transformate în curbe. Deseori, machetele publicitare ale clienților nu respectă această regulă. Cum putem operativ să adaptăm macheta fără să așteptăm ca acest lucru să-l facă clientul?

Avantajul fișierelor în PDF este că ele se deschid chiar dacă nu avem instalate fonturile din fișier şi nici nu avem imaginele „surse”. Dar când ajungem la tipar profesionist/calitativ e necesar ca cei de la tipar să aibă familia de caractere (de litere) instalate sau să prezentăm deja textul din fișierele PDF în curbe.

Voi descrie pașii de transformare în curbe a textului în Adobe Acrobat X şi versiunile mai noi.

  1. Faceți click pe Tools(Instrumente) și faceți click pe Print Production (Imprimare producție). (imaginea aici)
  2. Faceți click pe Flattener Preview. (Imaginea aici)
  3. Se va deschide cadran „dialog” al Flattener Preview. (Imaginea aici)
  4. Bifați caseta de selectare Convert All Text to Outlines. (Imaginea aici)
  5.  Selectați paginile de care aveți nevoie pentru a converti în curbe din grupul Apply în PDF.
  6. Fceți click pe Apply. Dacă Acrobat vă avertizează că operațiunea nu poate fi anulată (the operation cannot be undone), faceți clic pe Ok pentru a continua.
  7. Faceți click pe OK pentru a închide fereastra Flattener Preview.
  8. Faceți click pe File și selectați Save As pentru a salva textul curbat PDF ca un fișier diferit de cel original.
  9. Închideți fișierul în Acrobat și deschideți-l în Illustrator (pentru verificare). Veți observa că textul se afișează așa cum ar trebui, deoarece este în curbe. Nu puteți edita textul, dar, cel puțin, puteți schimba, eventual ilustraţiile sau fotografiile la cerere.
  10. Sau tot în Acrobat faceți click pe Edit, alegeţi Edit Text&Images (Imaginea aici) şi va apărea ecran cu info că macheta nu conţine texte editabile (Imaginea aici). Astfel verificați că tot textul din machetă este transformat în curbe.

Cum să creăm infografice eficiente? Care sunt pașii de bază în crearea lor?

Voi prezenta 10 pași recomandați pentru a urma atunci când vrem să creăm infografice.

1.Stabilește scopul infograficului: ca în orice activitate de marketing, fără să ai un scop prestabilit, vei pierde mult timp. Înainte de a te apuca de un infografic, gândește-te care este scopul acestuia: să prezinte succesul unei campanii, să evidențieze evoluția brandului etc. În funcție de acest lucru vei reuși să comunici doar ceea ce este relevant. Întreabă-te: Ce anume vreau să obțin cu această ilustrației? Iată câteva obiective pe care le pot avea:

  • dezvăluie tendințele și modele folosind date.
  • descompune informații complexe și să le prezinte într-un mod ușor de digerat.
  • Oferiți publicul cu un ghid pas cu pas cu privire la modul de a face ceva.
  • Crearea unei idei cuprinzătoare, oferă resurse vizuale pe un subiect.
  • Comparați două sau mai multe produse sau concepte.
  • examinează o poveste printr-o cronologie.

Fiecare obiectiv corespunde diferitor tipuri de infographic, așa că alege modelul care se potrivește cel mai bune nevoilor dumneavoastră în acest moment.

  1. Identifică publicul țintă: cea mai comună greșeală pe care companiile o fac este netarghetarea strategiei de comunicare spre un public țintă bine definit. Același lucru se întâmplă și în cazul infograficelor: află care este publicul tău și studiază-l pentru a ști în ce mod sa îl abordezi. 
  2. Identifică informațiile potrivite: colectează toate datele care ar putea fi relevante pentru ceea ce vrei să comunici prin infografic. Nu te impacienta daca ai prea multe informații, pentru că nu va trebui să le incluzi pe toate. O mare parte din acestea te vor ajuta doar să îți faci tu o imagine de ansamblu asupra situației pe care urmează să o prezinți. În plus infograficele pot prezenta și trenduri, nu neaparat toate datele detaliate – corelarea datelor este unul din marile secrete ale unui infografic reușit.
  3. Creează legături între date: acesta este cel mai important pas pentru ca, în acest fel, vei lega informațiile deja adunate într-un tot unitar ușor de comunicat și de înțeles. În cadrul acestei etape se va contura și conceptul în jurul căruia infograficul va prinde viață.

Identificaţi un concept unitar şi stabiliţi informaţiile cele mai importante.

  1. Identifică un titlu potrivit: oricât de atractiv ar fi din punct de vedere grafic, un titlu nepotrivit îl va îndepărta pe cititor și infograficul nu își va atinge scopul. În general, titlurile care includ numere și se adresează direct cititorului sunt cele mai de impact în cazul utilizării acestui instrument de comunicare.
  2. Dispune datele pe verticală: având în vedere că majoritatea site-urilor au această formă, un infografic vertical va fi mai ușor de urmărit. Totuși, pot exista și excepții, așa că cea mai bună soluție este să identifici formatul infograficului în funcție de canalul prin intermediul căruia va fi distribuit. Amu/ de obicei, infograficele sunt create pentru a fi distribuite în mediul online. Un infografic este ca o poveste atrăgătoare. El trebuie să aibă o introducere, o concluzie şi câteva idei principale pe care le comunică. Atunci când avem de-a face cu foarte multe informaţii, va trebui să le triem în funcţie de importanţă sau să le grupăm în funcţie de conţinut, astfel încât să nu ajungem să avem douăzeci de idei într-o singură imagine, pentru că vom obosi cititorul. 

Textul e important, dar trebuie să fie succint. Alegeţi cuvinte puternice şi de impact, dar puţine;

  1. Folosește o paletă de culori potrivită: culorile complementare pe un infografic vor crea un aspect unitar. În schimb, un infografic prea colorat va obosi cititorul și va distrage atenția de la informațiile comunicate. Aplică aceste sfaturi simple legate de cromatică și te vei asigura ca produsul final va fi unul de succes.

Se aleg max 3 culori- palete de culori contrastante… Una dominantă și 2 auxiliare. Raportul 60:30:10.

  1. Folosește fonturi cât mai lizibile: această regulă se aplica peste tot în mediul online. Și în cazul infograficelor, folosește întotdeauna fonturi cât mai simple și ușor de citit pentru ca informația să fie ușor de înțeles pentru toată lumea.

Titlul trebuie să atragă atenţia, iar textul trebuie să fie în contrast cu imaginea sau culoarea de fundal şi trebuie să fie curat, fără ornamente care îngreunează lectura. Nu în ultimul rând, el trebuie să fie suficient de mare pentru a putea fi citit fără a împrumuta ochelarii bunicii. Nu uitaţi că sunt foarte multe persoane care citesc infograficele de pe smartphone-uri ori tablete, care au ecrane de dimensiuni mai mici.

  1. Include simboluri grafice ajutătoare: infograficele conțin multe cifre, așa ca orice simboluri grafice, precum iconițele, vor face ca rezultatul final să fie mai atractiv pentru public. De exemplu, dacă trebuie să prezinți un grafic cu sume de bani, include iconiţe specifice precum un săculeț de bani, monezi, semn de dolar etc.
  2. Nu uita de logo-ul  publicaţiei şi autorul: odată finalizat infograficul, nu uita să incluzi logo-ul sau numele publicaţiei. În acest fel, publicaţia va fi mai vizibilă în mediul online. În plus, datele prezentate vor fi mai credibile dacă sursa acestora va fi vizibilă pentru cititor.

Un logo poate fi pus chiar şi în partea de jos a infograficului, eventual cu o opacitate mai scăzută, dacă vi se pare că epatează.

Important! Nu uita de surse! Informațiile vor fi mai credibile dacă prezinți și sursele de unde ai cules date, mai ales ca în cazul infograficelor datele stau la baza creării informațiilor prezentate.  Este foarte important de reţinut că datele incluse în infografic trebuie să provină din surse de încredere, preferabil din propriile documente şi rapoarte şi, de asemenea, e recomandat ca ele să fie cât mai recente.

Faceţi o schiţă înainte să vă apucaţi efectiv de treabă E recomandat să schiţaţi pe o foaie elementele pe care vreţi să le includeţi în infografic, pentru a putea face o imagine de ansamblu asupra produsului finit. S-ar putea ca, odată aşternute toate componentele pe hârtie, să vi se pară că imaginea este prea încărcată. Sau că structura nu este echilibrată şi să fie nevoie să gândiţi o altă abordare.

Ce reguli trebuie să cunoaștem pentru a realiza infografice?

Iată regulile prinicpale:

  1. Simplitate

Sarcina principală a unui infografic este de a arunca lumină asupra unei anumite întrebări sau probleme. Problema trebuie să fie formulată astfel, încât să poată fi prezentată în design grafic. Nu folosiți un număr exagerat de elemente și informații vizuale. Prea multe detalii pot face un infografic greu de înțeles. Cunoașterea publicului-țintă vă va ajuta, de asemenea, să ajustați designul imaginilor.

Dacă elaboraţi un infografic pentru un site de știri, de exemplu, folosirea unui număr mare de elemente grafice poate speria oamenii.

  1. Creativitatea

Creativitatea este principala diferență dintre infografice și o diagramă simplă. Nu vă fie teamă să folosiți simboluri neobișnuite, ilustrații și alte elemente. Creativitatea și un design îndrăzneț vor ajuta infograficele să iasă în evidență. (click aici)

  1. Vizualizare

Cu siguranță, nu doriți ca infograficul dvs. să conțină doar un text. Datele obișnuite sunt plictisitoare și uneori sunt greu de înțeles. Formele geometrice, grafică, diagrame – toate acestea vă pot ajuta să vizualizați datele. Dacă este posibil, înlocuiți cuvintele cu simboluri. Amintiți-vă că astăzi oamenii sunt mult mai interesați să perceapă informații grafice decât un text obișnuit.

  1. Organizarea

Informațiile precise și bine organizate reprezintă baza oricărui infografic de calitate. Dar asigurați-vă că ați sintetizat datele corect și că ele sunt precise. Comparați diferite surse de informații, asigurați-vă că rezultatele sunt obiective și adevărate. Chiar și designul cel mai elegant nu va atrage cititorii dacă informațiile prezentate sunt nesigure.

  1. Transparență

Oferiți/subliniaţi/evidenţiaţi întotdeauna sursele de informații. Nu ascundeți sursele (indiferent de cât de „secrete de top” ar putea fi acestea).

  1. Precizie

Fiți exacți când creați infografice. Este ușor să faci o greșeală când încerci să furnizezi informații sub forma unei diagrame sau a unui grafic. Utilizați diferite forme și dimensiuni pentru a vizualiza datele, pur și simplu nu exagerați. Nu trageți niciodată forme fără o scală de bază. Utilizați calcule matematice și apoi păstrați aceleași proporții în infografic.

  1. Relevanța

Găsiți stilul și aspectul care se potriveşte temei. Dacă infograficul se referă la o temă serioasă, nu îl faceți „ţipător”/cu multe culori. Alegeți un concept adecvat care reflectă bine problema.

Această listă, desigur, poate fi completată pe măsură ce acumulați cunoștințe și abilități în realizarea infograficelor.

 

Ce sunt infograficele și din ce elemente sunt formate?

O Infografică va permite să aflați în 5 minute ceea ce vă poate lua jumătate de zi să aflați studiând tabele, estimările experților etc. Infograficele nu sunt doar imagini și diagrame, ci o poveste grafică cu drepturi depline. Infograficele complexe sunt realizate de o echipă întreagă, iar cele simple, mai puţin complexe pot fi realizate şi individual. Cum funcționează totul? 

Lucrul la o infografică. Tabelul din Excel, care a fost convertit într-o vizualizare grafică, este o vizualizare a informațiilor, dar nu este încă o  infografică. Ea se compune din trei lucruri: 

  • date/informaţii utile; 
  • naraţiunea/istorie; 
  • formă / prezentare.

Există un al patrulea punct, dar este dificil de generalizat. Acestea sunt instrumente, programe, abilități – sunt individuale și depind de scopul final al infograficei. Numere fiabile, statistici, date ale sondajelor – cu cât sunt mai multe materiale, cu atât sunt mai mari șansele ca acestea să aibă modele interesante. Și aceasta este naraţiunea/istorie.

O istorie bună trebuie să fie clară/ în logica cititorului. Exemplu – explicația pentru turiştii străini cum se face şi cu ce se serveşte o mămăliguţă (Apasă aici)Orice domeniu conține date care pot fi vizualizate/prezentate ca o naraţiune grafică. Alcătuiește o istorie și taie tot ce este inutil Pentru ca o poveste să funcționeze, trebuie să definiți două lucruri – pentru cine și de ce o spuneți. Ați găsit o temă – alegeți principalul lucru și tăiați excesul.

Transformă un subiect comun într-unul unic – poți face aceasta, în primul rând, printr-o formulare inteligentă a titlului, captivând și făcând curios astfel, cititorul. Ce îi interesează mai mult dintr-o relatare sau statistică și cum poți să faci aceasta mai plină de semnificații? În loc să scrii în titlu „10% creștere în bunăstarea familiilor”, poate că ar fi mai bine să schimbi cu „3 posibile motive pentru care a crescut bunăstarea familiilor”.

Drepturi de autor: de unde să obțineți imagini pentru o infografică. Într-o echipă numeroasă, de regulă, există un bun ilustrator/pictor care poate desena personaje și iconiţele, poate seta stilul general al infograficei.  Eu nu sunt pictor grafician și pentru realizarea propriilor lucrări apelez la depositphotos.com și freepik.com. Am aici abonamente de ani buni, îmi ia puțin timp să găsesc ce trebuie și ilustrațiile din vector pot fi ușor editate la cerințele fiecărui „proiect” în parte. Alte resurse ce puteți să vă faceți abonamente sunt Shutterstock, Gettyimage, Freeimages și altele. Furtul este rău și chiar neprofesionist. Scrieți autorilor, utilizați stocuri sau cumpărați drepturi. Resurse online ce ajută la crearea unei infografice le-am adunat într-un document ce poate fi accesat aici.

Unde este publicată o infografică?  Oriunde. O infografică bună va fi înțeleasă de orice cititor chiar dacă (în cazul nostru) nu cunoaște româna sau rusă. Inspiraţi-vă de la cei mai buni. La o simplă căutare pe Google veţi găsi sute de exemple de infografice eficiente şi bine realizate. Există chiar şi site-uri dedicate. Multe exemple bune de infografice le găsiți la articolele dedicate alegerilor prezidențiale recente din SUA. Chiar dacă nu urmăriți știrile, este greu să evitați titlurile și lucrările de artă despre aceasta. Cele mai bune studiouri infografice străine lucrează în The New York Times, Bloomberg, The Washington Post, The Guardian.

Sunt începător în crearea infograficelor. Puteți să-mi recomandați resurse online pentru crearea acestora?

Infograficele sunt acum la mare căutare în toate domeniile: indiferent dacă este vorba de infografice interactive pe online, tipărite într-un ziar sau o simplă imagine pe rețelele sociale.

Am colectat câteva resurse web care permit să creați infografice gratuit și să le îmbunătățim chiar, dar deja plătind accesul la unele servicii.  Iată mai multe resurse online:

Avantaje cheie: vă permite să creați cu ușurință scheme și diagrame frumoase

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: 5 $ / 25 $ / 45 $ / 75 $

Avantaje cheie: Serviciul oferă descărcarea de șabloane/template-uri de infografice gata făcute pentru editare ulterioară

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: 13 USD / 29 USD fără limite de timp

  • Cacoo (https://cacoo.com/)

Avantaje cheie: un serviciu de lucru în echipă pentru crearea inograficelor online

Versiune gratuită: Trial

Versiune cu plată: 18-1200 USD pe lună

Avantaje cheie: Accent mai mare pe crearea hărților și vizualizarea informațiilor pe hărți

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: Nu

Avantaje cheie: stoc de fotografii stoc cu o mulțime de șabloane de inografice gata făcute

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: 11 USD pe lună

  • Ceros (https://ceros.com/)

Principalele avantaje: Serviciu cu o interfață convenabilă pentru crearea infografiei online

Versiune gratuită:

Demo Versiune cu plată: Da

Avantaje cheie: creați grafice și diagrame interactive

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: Nu

  • Infogram (https://infogram.grsm.io/videoinf)

Avantaje cheie: o interfață simplă, un număr mare de infografice gata făcute care pot fi editate după cum doriți, precum și o calitate destul de bună a imaginilor

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: 19 USD / 67 USD / 149 USD pe lună

Avantaje cheie: mare accent pe geografie – multe hărți pentru utilizare gratuită, precum și o interfață foarte accesibilă

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: 15 USD / 29 USD / 99 USD pe lună

  • Canva (https://www.canva.com/)

Avantaje cheie: perioadă de încercare gratuită de 30 de zile

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: 12,95 USD pe lună

  • ly (https://easel.ly/)

Avantaje cheie: interfață ușor de învățat și abonament plătit cu costuri reduse

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: 4 USD pe lună

  • Visme (https://visme.co/)

Avantaje cheie: Serviciul oferă soluții non-standard pentru crearea de infografice  – 3D și ilustrații

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: 14 USD / 29 USD pe lună

Avantaje cheie: vă permite să editați fotografii și imagini la un nivel înalt

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: 6,99 USD pe lună

  • Snappa (https://snappa.com/)

Avantaje cheie: Dacă doriți să creați nu numai infografice  ușor de înțeles, ci și interesante, serviciul vă va oferi toate oportunitățile pentru acest lucru

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: 10 USD / 20 USD pe lună

  • Adioma (https://adioma.com/)

Avantaje cheie: O mulțime de icoane și grafică pentru crearea infograficelor

Versiune gratuită: Trial

Versiune cu plată: 39 USD / 69 USD / 300 USD

Avantaje cheie: o mulțime de tutoriale și videoclipuri pentru a vă ajuta să creați infografii interesante

Versiune gratuită: Trial

Versiune cu plată: 7,99 USD / 12,99 USD / 33,99 USD pe lună

  • ly (https://visual.ly/)

Avantaje cheie: Acesta este un serviciu independent, specializat în infografice – comandați un proiect și îl creați pentru dvs. personal

Versiune gratuită: Nu

Versiune cu plată: individual

Avantaje cheie: multe șabloane pre-construite care vă permit să creați rapid infografii

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: 12 USD / 19 USD / 39 USD pe lună

Avantaje cheie: crearea de video-infograficelor de înaltă calitate

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: 23 USD pe lună

Avantaje cheie: O mulțime de șabloane pentru crearea de infografice pe teme științifice

Versiune gratuită: Da

Versiune cu plată: 5 USD / 9 USD pe lună

Care sunt regulile de bază ce trebui respectate pentru a prezenta corect la tipografie machetele/conceptele grafice ale ziarelor?

Vedeți mai jos regulile de bază:

    • Pentru prepress, pregătiți fișierul în CMYK,  Adobe Illustrator. Eventual la cererea specialiștilor pregătiți și o copie în Corel Draw  (doar că Corel nu este atât de bun pe cât se crede, deoarece calculează prost curbele),
    • Nu uitați de fundalurile (sau matrițele colorate) și imaginile colorate ar trebui să iasă la 3-5 mm dincolo de linia de tăiere (definiți „bleed”-urile),
    • Același lucru este valabil și pentru elementele importante de design și blocurile de texte – acestea nu trebuie să se apropie mai mult de 3 mm de margine, altfel pot fi tăiate și nimeni nu va aprecia ideea ingenioasă, 
    • Convertiți/treceți toate fonturile în curbe (!)
    • Convertiți culorile în CMYK. Dacă aveți vreo culoare în Pantone – anunțați specialiștii de la tipografie (!),
    • Denumiți straturile/layerile clar. Este exact cazul în care creativitatea este de prisos,
    • Creați legăturile cu imagini/fotografii/ilustrații (ele trebuie linkuite) și apoi copiate într-un singur folder/mapă, 
    • Fișierele trebuie să fie în format pdf, ai, eps, tif, psd – în funcție de setările și echipamentul tipografiei. Studiați în avans dorințele lucrătorilor din producție – de regulă, acestea sunt postate pe site-ul tipografiei sau sunt trimise la cerere, 
    • În cele din urmă, nu uitați să atașați un jpg sau png ca exemplu de ceea ce ar trebui să fie tipărit.

Tabelul. Cum să-l faci simplu și frumos?

Un tabel este o opțiune convenabilă pentru vizualizarea datelor complexe cu un număr mare de elemente. Informațiile prezentate sub formă de tabele sunt ușor de comparat și analizat. Cu toate acestea, abilitatea de a lucra cu tabele este importantă nu numai pentru analist, ci și pentru un designer: ajută la afișarea compactă a informațiilor și direcționează atenția privitorului către punctele cheie utilizând tehnici de ierarhie vizuală. Am colectat 5 sfaturi despre cum să vă structurați corect datele și să proiectați un tabel astfel încât să fie ușor de citit. 

Sfatul # 1: Verificați alinierea textului 

Alinierea corectă a conținutului în celulele tabelului ajută privitorul să navigheze mai repede în date. Următoarea regulă funcționează aici: textul din interiorul celulelor (de exemplu, numele orașelor și numerele de telefon) trebuie aliniat la stânga. Rândul cu titluri de coloană trebuie aliniat la stânga în același mod ca textul. Datele numerice (acestea includ, de exemplu, valoarea tranzacției și numărul articolelor de bunuri), dimpotrivă, sunt aliniate la dreapta.

Sfatul # 2: Simplificați  caracterele de liter

Tabelele nu sunt cel mai bun loc pentru a exersa abilitățile de tipografie. Nu se recomandă utilizarea fonturilor serif: în lupta dintre Minion Pro și Myriad Pro, acesta din urmă ar trebui preferat. Nu este o idee bună să folosiți tipul aldin și cursiv. Maximul care poate fi evidențiat cu caractere aldine este titlurile sau o linie cheie. Titlurile cu majusculă sunt însă un alt design „nu” atunci când se lucrează cu tipografie în tabele.

Sfatul #3: Cu cât sunt mai puține efecte, cu atât mai bine 

Bordurile și contururile luminoase, umbrele, umplerea și strălucirea vă distanțează doar de sarcina principală – pentru a face un tabel simplu și lizibil. Aceasta nu înseamnă că tabelul trebuie păstrat în culori stricte de alb și negru. Soluția ideală este să alegeți două culori primare pentru liniile de conținut (cel mai adesea alb și gri deschis) și o culoare de accent la alegere. Ar trebui să fie utilizat pentru a evidenția o linie cu titluri sau pentru o linie cu o valoare importantă (de exemplu, atunci când se compară costul).

Sfatul #4: Evitați duplicarea informațiilor 

Cel mai evident mod de a simplifica un tabel și de a-l face mai compact este eliminarea informațiilor duplicate. De exemplu, dacă titlul indică faptul că coloana denotă orașul livrării mărfurilor, atunci nu are rost să dublăm cuvântul „oraș” în fiecare linie următoare: „orașul Moscova”, „orașul Tula”, „orașul Novosibirsk” și așa mai departe. În plus față de orașe, cuvintele „an”, „telefon”, „ruble” sunt adesea duplicate. Toate acestea creează zgomot vizual și complică percepția datelor. Atunci când un tabel conține o mulțime de date similare, dar diferite, singura modalitate de a o face mai clară este să lucrezi cu conținutul. Unele informații din tabel pot fi afișate folosind diagrame sau infografice.

Sfatul #5: Adăugați aer 

Dacă, după toate aceste sfaturi, tabelul pare încă incomodă, verificați dimensiunea fontului și spațierea între linii. Când lucrați cu tabele în prezentări, vă recomandăm să utilizați o dimensiune a fontului de cel puțin 12pt. Nu există reguli clare cu privire la lățimea celulei – credem că veți observa cu siguranță când liniile încep să se lipească. 

Nu face așa 🙂

Sursa: https://infogra.ru/design/tablitsy-kak-sdelat-prosto-i-krasivo

 

Care sunt regulile de utilizare a culorilor în conceptele grafice?

Am adunat cele mai simple reguli despre utilizarea paletelor de culori în conceptele grafice.

Pasul 1
Începeți cu o nuanță de gri
Orice design trebuie să fie util. În primul rând, proiectează un design fără culori.

Pasul 2
Selectați tipul de paletă: monocromatic, analogic și complementar
Tipul 1. Monocromatic – acesta este cel mai simplu, deoarece constă dintr-o singură culoare, dar include modificări de saturație, nuanță și tonalități. Culorile monocromatice se amestecă bine pentru a crea un efect calmant.
Tipul 2. Analog – schemele de culori analogice sunt create din culori adiacente. O culoare este folosită ca culoare dominantă, în timp ce altele sunt folosite pentru a îmbogăți schema
Tipul 3. Complementar – această schemă se bazează doar pe două culori care contrastează puternic. Această schemă este utilizată pentru a atrage atenția utilizatorului.

Pasul 3
Regula 60/30/10
Este o regulă generală pentru a vă ajuta să creați cu ușurință o schemă de culori. Iar ochiul utilizatorului se va putea deplasa convenabil de la un punct focal la altul.
– 60% culoare de bază
– 30% culoare secundară
– 10% culoare accent
Cele mai bune instrumente gratuite pentru lucrul cu culoarea:
https://color.adobe.com/
https://coolors.co
https://colors.muz.li
http://www.colorbox.io

Lista de verificare
⎕ Începeți cu nuanțe de gri
Nu treceți la alegerea culorilor și paletelor până nu ați terminat de proiectat
⎕ Selectați tipul de paletă de culori
Alegeți paleta care se potrivește cel mai bine brandului dvs.
⎕ Folosiți regula 60/30/10
Decideți o culoare primară, secundară și de accent

Imagini ilustrative pot fi accesate AICI.

Sursa: https://t.me/dsgn_study

Care este cheia succesului pentru a avea un design reușit al ziarului? (Partea a 2-a)

Designul ziarului dvs. poate fi mult îmbunătățit dacă acordați o atenție deosebită la  „arhitectura interioară” a ziarului. 

Puteți crea ordine pe fiecare pagină dacă acordați o atenție deosebită tuturor, chiar și celor mai mici detalii. Deci, organizați în mod consecvent toate paginile ziarului. Paginile îngrijite vor mărturisi profesionalismul dvs., intențiile serioase și vă vor inspira încredere în informații. Dacă ordinea este deranjată, ziarul va da o impresie negativă de amatorism, trivialitate, neglijență în raport cu faptele. 

Modulele sunt elementele de bază ale arhitecturii interne a ziarului. Organizarea materialului pe pagini cu aspectul dreptunghiular al articolelor asigură ordinea pe pagină. Acest aranjament permite cititorilor să găsească mai ușor articolele dorite și toate elementele asociate acestora. 

Modulele trebuie aliniate orizontal pe bandă, astfel încât, dacă este posibil, să fie eliminate toate neregulile. Distanța care separă toate elementele neconectate trebuie să fie de două ori mai mare. Acesta este un alt ghid pe care îl oferiți cititorilor dvs. Afișați clar și clar ce elemente sunt legate, ce fotografii însoțesc articolul și ce titluri se referă la acesta. Toate elementele conexe de pe pagină trebuie separate de același spațiu. Acest spațiu este egal cu distanța dintre coloanele textului corpului. Trebuie să determinați cât de multă distanță va fi între elementele din ziarul dvs.  Acest spațiu ar trebui să separe titlul de la începutul articolului, titlul de fotografie, legenda către acesta de fotografia în sine, o fotografie de alta, adică toate elementele legate unul de celălalt. Liniile de text din diferite coloane ale paginii trebuie să fie amplasate la același nivel orizontal. În partea de jos, liniile tuturor coloanelor trebuie să se potrivească. Dacă se întâmplă acest lucru, prin urmare, toate liniile sunt la nivelul corect.

Care este cheia succesului pentru a avea un design reușit al ziarului?

Cheia succesului pentru un design bun al ziarului este planificarea din timp. Discutați în prealabil, chiar înainte de crearea articolului, care va fi volumul său, câte ilustrații sunt necesare și ce ar trebui să fie pe ele. Mai târziu, vă va fi mult mai ușor să machetați pagini și ziarul în ansamblu. Astfel, vor fi reduse cazurile în care există fie prea mult text, fie nu este suficient.

Pentru a vă face planurile mai apropiate de realitate, „măsurați-vă” ziarul. Faceți template-uri de design ușor de înțeles pentru jurnaliști, apoi, în timp ce lucrează încă la text, vor înțelege dacă textul lor „se potrivește” în pagină.

Uită-te cât text se potrivește într-o coloană, pe o pagină: calculați numărul de caractere cu spații (!) (acest lucru va fi mai precis) sau numărul de rânduri. Vedeți cât spațiu este luat de fotografii de diferite dimensiuni și creați sistem de module  în același sistem de măsurare a spațiului paginii – semne cu spații. Astfel, veți ști în prealabil că, dacă o ilustrație orizontală cu două coloane merge la articol, atunci textul nu trebuie să depășească, de exemplu, trei mii de caractere cu spații. Pagina nu este din elastic, iar fotografiile sunt necesare, deoarece nimeni nu vrea să citească pagini/ articole plictisitoare. Și dacă un jurnalist dorește ca articolul său să nu fie doar tipărit, ci și citit, să accepte aceste reguli ale jocului.

Ce resurse online recomandați pentru a însuși Adobe InDesign?

Adobe InDesign este  instrumentul de zi cu zi al designerului paginator. El are tot ce avem nevoie pentru a crea și publica ziare, reviste, cărți electronice, postere, PDF-uri interactive și multe altele.

Pentru începători recomand lecțiile adaptate de Corneliu Comendant de pe youtube:

În limba rusă sunt mai multe resurse:

 

Ce este important în structura informației?

Designul Visual – este un fel de mariaj între cuvinte și imagini, cuvinte și culori, numere/cifre și grafice, forme și organizări/structurări a informației.

Redactorii și paginatorii încearcă din răsputeri să fie corecți atunci când vine vorba de prezentarea știrilor/informaţiilor în pagină. După cum probabil știți deja, unele știri sunt mai importante decât altele. Unele istorii sunt mai interesante decât altele. Și unele fotografii sunt mai convingătoare decât altele. Când vine vorba de ziare, cititorii se bazează pe „editori” (redactori)… „să editeze”. Editorii decid care sunt informaţiile/istoriile care au cel mai mare impact asupra cititorilor și care fotografii sau grafice ar trebui să joace un rol mai important. Aceasta înseamnă că totul nu este tratat în mod egal pe paginile ziarelor. De exemplu, nu totul au aceeași dimensiune. O modalitate de a ajuta toate piesele de pagină să funcționeze mai bine este să vă gândiți la stabilirea unei ierarhii – iar dominanța este o modalitate de a ajuta la stabilirea acesteia.

Un element important în structurarea informației îl constituie IERARHIA

Definiție: Ierarhia – aranjarea elementelor într-un mod care implică o importanță.

Știi ce este important în pagină, știi cum să navighezi pe pagină, de la mare spre mic, de la culoare la „negru”, pentru a dirija cititorul.

Dominanță –  Ochiul merge mai întâi la cea mai mare imagine sau titlu.

Cititorilor le place să vadă că un editor a făcut o hotărâre pentru el. Îl ajută să vadă rapid ceea ce este important. „Mă face repede să decid ce este important” – acesta este unul din rolurile designului presei scrise.

 

De ce sunt importante fotografiile în paginile de ziar?

Fotografiile insuflă viață și dinamism unei pagini de ziar. Ele ne pot da detalii aşa cum niciun fel de descriere nu ar putea să o facă.  Fotografiile oferă un element suplimentar greu de obţinut doar cu ajutorul textului. O fotografie bună trebuie:

  • să ilustreze materialul;
  • să scoată la lumină elementele emoţionale ale articolului;
  • să sugereze o acţiune;
  • să îi dea cititorului şansa să înţeleagă personajele/eroii din articol.

Uneori, fotografia este chiar poveste şi poate fi destul de bună pentru a fi publicată de sine stătător, doar cu o scurtă legendă care să conţină câteva informaţii în plus.

Există trei condiții pentru a verifica dacă o fotografie poate fi publicată, şi dacă una dintre ele nu este îndeplinită, fotografia trebuie respinsă:

  • dinamismul
  • relevanţa
  • profunzimea sensului.

Dinamismul înseamnă că fotografia trebuie să conţină elemente de mişcare, de emoţie sau de activitate. Fotografia poate surprinde o expresie a feţei unei persoane care să ne spună ceva despre aceasta sau o poate surprinde în mişcare.

Relevanța se referă la faptul că poza ajută cititorul să-şi explice ceea ce se întâmplă, adică oferă într-un mod calm şi destins, unele detalii în plus despre evenimentul descris.

Profunzimea sensului unei fotografii înseamnă un plus de emoţie şi sentiment. Cititorul trebuie să se simtă ca şi cum a fost de faţă la eveniment, nu doar că i se spune despre ce e vorba. Dar ţineţi minte – conţinutul e cel mai important – nu forma!

Regula degetului mare. Asigurați-vă că cea mai mare fotografie pe o pagină e de minim 1+1/2 mai mare decât a următoarei imagini mari. Aceasta asigură dominanța. De facto, nu ar trebui sa ne fie frică să folosim fotografii cat de mari este posibil. O pagină ce are mai multe fotografii de aceeași dimensiune vor deruta cititorul nu vor ști la ce să se uite întâi. Noi trebuie să creăm o ierarhie în orice…, să le impunem cititorului exact la ce să se uite.

Cititorul este atras de fotografii ce conțin/prezintă oameni reali făcând lucruri reale, în timp real.

 

Pe ce punem accentul atunci când paginăm ziarul?

Accentul principal se pune pe caracterul de litere. Primul lucru ce vede un cititor – sunt literele. El trebuie să poată ușor găsi rândul la care a rămas, trebuie să găsească ușor alineatul, să nu-şi strice vederea încercând să descifreze litere mărunte sau scrise cu garnituri puţin lizibile. Crearea unui stil de litere face ca produsul vostru să fie recunoscut oriunde.
Transformați „blocurile monolitice” textuale plictisitoare în „pachete de informații”. Textele în cantități mari înspăimântă cititorul. Cum pot face ca textul mare să arate mai prietenos și mai sigur? Separați-le: mai multe texte mici sunt mai ușor de citit decât unul mare. Nici măcar nu începem să citim câteva articole mari, deoarece ni se pare că durează mult.
Jurnaliștii trebuie să se învețe a scrie paragrafe/alineate scurte, să utilizeze întotdeauna intertitluri în articol − deci cititorul poate fi orientat mai bun în text. De obicei, acestea sunt plasate acolo unde există o schimbare de subiect sau o pauză logică în narațiune. Nu le împrăștiați aleatoriu nicăieri. Apropo, scrierea articolelor cu intertitluri este mai ușoară: nu trebuie să petreceți mult timp și efort pentru a vă da seama cum să treceți de la un gând la altul.