CENTRUL DE CONSULTANȚĂ ȘI ASISTENȚĂ
pentru instituțiile mass-media independente regionale

CENTRUL DE CONSULTANȚĂ ȘI ASISTENȚĂ
pentru instituțiile mass-media independente regionalet

Întrebări/răspunsuri

Consultantul în publicitate

Ce materiale informative pregătim pentru a informa populația rurală în cadrul unei campanii de abonare?

Dacă nu reușim să organizăm comunicarea directă, următoarea după eficiență în special în zonele rurale sunt liderii de opinie (Directorul școlii, profesorii, medicul de familie, asistenții sociali, liderii agricoli, poștașii, consilierii locali, primarul și preotul. Astfel putem utiliza liderii de opinie din localități ca purtători secunzi de imagine și mesaje. Identificăm minim câte un lider de opinie pentru fiecare localitate începând de la cele cu o populație mai mare și îi  implicăm activ  în realizarea obiectivelor noastre.

Unul din obiectivele de bază în planificarea oricărei campanii de informare/abonare este realizarea celui mai bun raport cost eficiență. Astfel trebuie să încercăm să mobilizăm și să utilizăm mijloacele de comunicare care ne oferă această formulă ideală. Identificăm sursele media cu cea mai mare audiență și încercăm să obținem un cost cât mai mic pentru mia de contacte. Nu uităm și de costurile legate de producerea materialului informativ. Astfel spre exemplu difuzarea unui spot video la televiziunea locală poate avea un cost foarte mic, iar producerea unui spot video poate valora de 2-3 ori cât bugetul pentru difuzare. Lucrul acesta nu se întâmplă la nivel republican din cauza costurilor foarte mari pentru difuzare.

Cum organizăm campania de abonare la ziare în localitățile rurale?

În mare parte organizarea campaniei depinde de publicul țintă. În funcție de ceea ce cunoaștem despre publicul țintă încercăm să identificăm principalele canale de comunicare pe care ar putea informația să ajungă la ei. Cel mai eficient mijloc de comunicare este comunicarea directă (evenimente locale, piață, activități de masă), dar în cazul în care nu avem resurse pentru organizarea sau exploatarea activităților, utilizăm resursele media disponibile, în ordine descrescătoare din punct de vedere al importanței locale.

Pentru a înțelege care sunt cele mai eficiente canale de comunicare în localitățile rurale, trebuie să empatizăm cu viața din sate. Putem deduce că majoritatea populației este ocupată cu activități casnice sau muncesc în domeniul agricol. Astfel dintre activitățile recreative sau strict necesare sunt: vizitele la primărie, poștă, spital, grădiniță, magazin local, scoală, casa de cultură și evident biserică. Știind care sunt activitățile unde merg majoritatea locuitorilor identificăm și principalele mijloace de a transmite informația necesară. 

Este necesar semnarea unui contract la prestarea serviciilor de publicitate?

Contractul este acoperirea juridică a realizării tranzacțiilor în modul stabilit și descris în contract. Conform codului Fiscal la prestarea serviciilor de publicitate contractul este obligatoriu, dar fiecare entitate juridică poate modifica prin propria politică de contabilitate suma de la care se vor semna contractele. Pentru domeniul publicității contractul se va impune în special cu referire la activitățile publicitare interzise sau utilizarea semnelor și simbolurilor protejate de dreptul de autor, sau discriminării, astfel instituția media va fi protejată de eventualele compensații ulterioare desfășurării campaniilor de informare. La fel ca și giganții media s-ar putea elabora un acord de colaborare care ar presupune toate condițiile unui contract și care fiind plasat pe pagina web al entității ar presupune cunoașterea și acordul asupra tuturor prevederilor.

Care este bugetul optim recomandat pentru publicitate, promovare?

În literatura de specialitate nu există așa o recomandare, deoarece lucrul acesta depinde de mulți factori variabili de la sezon la condiții meteo, pandemii, produse sau servicii și o mulțime de alte variabile.

Dar dacă ar fi să urmărim liderii mondiali de moment în domeniu cum ar fi Google sau Facebook am putea observa că putem începe campanii de promovare și cu bugete negative (Companiile oferă cupoane pentru a crește baza de clienți, de regulă în cadrul unor campanii bine definite și pe piețe stabilite).

Astfel, putem recomanda utilizarea promovărilor gratuite pentru clienți cu scopul de a crește baza clientelară, inclusiv realizarea de produse cu costuri mai mici sau egale cu ”zero”. Mai mult decât atât să ne adaptăm cât mai mult posibil la bugetele accesibile clienților.

Să putem realiza campanii de la 5 USD la 1 000 000 USD totul în funcție de solicitările și nevoile clienților.

Cum ne promovăm gratuit pe Google?

Pe lângă serviciile de publicitate plătită (Google ads) Google oferă și posibilitatea ca site-urile care sunt active și originale să apară gratuit în rezultatele de căutare.
Astfel, fiecare instituție media trebuie să se asigure că acele cuvinte ce sunt relevante pentru audiența sa, sunt prezente în textile pe care le publică pe site.
Cuvintele trebuie să fie prezente în titlurile paginilor, subtitluri și în textele de pe site. În acest mod, site-urile ce au un conținut original, dar în care persistă și o concentrație maximă de cuvinte cheie au șanse mai mari de a apărea în TOP 10 rezultate de căutare. Aceasta asigură trafic gratuit de pe Google.
În cazul în care site-ul se află la început și evident încearcă să-și crească audiența, se practică utilizarea celor mai căutate cuvinte cheie și se elaborează texte originale, interesante și relevante pentru a capta audiența online.
Aceasta este o metodă mai puțin ortodoxă de promovare, dar este practicată pe larg inclusiv de către instituțiile media consacrate, care se află mereu în goana după utilizatori.

Ce domenii pot genera publicitate în timp de criză, cum ar fi spre exemplu pandemia, războiul din regiune, criza energetică?

În mare parte datorită google trends pot fi determinate domeniile de interes curent. În funcție de zona geografică în care ne aflăm, Google generează pe baza căutărilor utilizatorilor cele mai populare solicitări ale zilei, săptămânii, lunii sau anului. Foarte mulți marketeri, utilizează google trends pentru a identifica tendințele în domeniu și clienții noi. Datorită Google trends pot fi identificați clienții potențiali și businessurile ce vor apărea, înainte ca ele să demareze activitatea. Dacă pentru Republica Moldova nu sunt accesibile anumite trenduri, atunci urmărim detaliat ce se întâmplă în Romania, Ucraina și Rusia și la sigur dacă există un trend evidențiat – se va replica și în țara noastră. Exemplu https://trends.google.com/trends/trendingsearches/daily?geo=RO

La noi, în prezent, în top sunt cererile de mașini electrice sau hybrid din cauza majorării prețurilor la resursele energetice tradiționale: gazul și electricitatea. de asemenea, există interes și o cerere în creștere pentru resursele energetice alternative: de la baterii fotovoltaice la pompe de căldură de nouă generație. Consider că managerii de publicitate trebuie să întocmească o listă de clienți potențiali și să-i contacteze pentru eventuale colaborări, contracte etc.

Cum putem plasa pe google maps mențiunea despre compania noastră, sau compania clientului nostru?

Pentru a plasa mențiunea despre o companie pe googlemaps.com, avem nevoie de un account google care presupune o adresă electronică cu extensiunea @gmail.com. După accesarea contului nostru căutăm în Google: |business profile| sau |google my business|, unde înregistrăm detaliile despre companie. Compania va primi fizic pe adresa indicată prin intermediul Poștei Moldovei o scrisoare cu un cod de la Google, în timp de 2 săptămâni de la înregistrare. După introducerea codului, datele despre companii vor fi accesibile online.

Cum plătesc giganții tehnologici (Google, Facebook s.a.) impozitele locale pe publicitatea online?

Dat fiind faptul că majoritatea clienților online sunt localizați în diferite regiuni ale lumii, inclusiv serverele se află fizic în diferite locații, companiile tehnologice multinaționale sunt acuzate inclusiv de statele UE de evaziune fiscală sau de neplata impozitelor la nivel local. În Republica Moldova singurul impozit care este plătit de companiile care colaborează cu Google și Facebook este taxa pe valoare adăugată TVA

Cum află clienții despre noi?

În mare parte datorită lipsei de concurență în regiuni majoritatea clienților sunt cunoscuți cu ceva din activitățile companiei. Dar repetarea mesajelor la întruniri regionale, întâlniri simple, activități de grup sau altele necesită repetarea și reamintirea despre existența acestor soluții de promovare. Astfel cel mai ietină variantă de promovare (pentru și companiile media necesită promovate) pemtru a ținti doar în regiunea în care Vă aflați este publicitatea targhetată online și locală. Cu cât mai des Vă promovați cu atât probabilitatea refuzului de colaborare scade. Astfel inclusiv realizarea materialelor de promovare care pot reaminti ușor de Dumneavoastră vă pot ajuta direct pentru realizarea unei vânzări. Doar simplul fapt că ați oferit un cadou fără a solicita nimic înapoi, deja implică o eventuală obligațiune din partea clientului. Vezi (Robert Cialdini ”Psihologia Persuasiunii”)

Cum este mai ușor să contactez un client de Publicitate?".

Ca să contactez cel mai ușor un client de publicitate cea mai simplă soluție este un e-mail, telefon, dar cel mai efficient din punc de vedere al probabilității de a stabili o relație comercială este întâlnirea față în față. Această întâlnire necesită o pregătire minuțioasă pâană a reusi săi oferiți necesitatea unei colaborări sau revederi fără a solicita efort financiar initial. În mare parte de fiecare data managerul de vânzări oferă și vinde de multe ori încredere, pentru că un serviciu calitativ se bazează pe încredere reciprocă.

Ce ar trebui să cunoscă un manager de vânzări despre clientul său?

Deoarece majoritatea clienților sunt companii managerul de vânzări trebuie să cunoască: domeniul de activitate a clientului său. Cine sunt clienții lui. Cine ia deciziile referitoare la finanțe. Cine este persoana de legătură cu care urmează să colaboreze și cine oferă soluții pentru promovare. Pentru aceste persoane este de dorit să cunoască cât mai multe informații de la culoarea ochilor, masină, telefon, până la hobby și alte activități. Astfel pentru fiecare client trebuie să posede câteva dosare personale. Aceste lucruri î-l vor ajuta în special în cazurile când se schimbă persoanele responsabile de proiectele commune și evident zi de zi în activitate, pentru că poate sugera anumite campanii legate de detaliile care le cunoaște.

Cum identificăm nișele cu potențial de creștere?

Ținând cont de creșterea globală a prețurilor la resursele energetice, inclusiv din cauza conflictului din statul vecin, putem rezuma că domeniul energiei regenerabile inclusiv companiile specializate în creșterea eficienței energetice vor avea cel mai mare potențial de creștere în perioada următoare. Urmează să identificăm companiile locale și să-i ofertăm pentru perioada ulterioară.

Ce oferte se pot elabora pe timp de criză?

În mare parte crizele sunt de regulă calificate atât ca amenințări, cât și ca oportunități pentru afaceri. Astfel, unele afaceri încep să prospere, iar altele încep să se afle în cădere liberă. Soluția: identificarea noilor afaceri în creștere și elaborarea de oferte noi, care ar putea facilita plata pentru serviciile publicitare, inclusiv creditarea clienților de către redacțiile locale.

Cum identificăm clienți potențiali pe timp de criză economică regională?

Ținând cont de natura conflictului care a generat criza economică regională (inclusiv scăderea fluxului de clienți pentru redacții), putem afirma cu siguranță că pe parcursul anului vom asista la o creștere a inflației inclusiv la o criză acută alimentară. Astfel companiile agricole locale au un potențial de creștere în detrimentul companiilor din Rusia si Ucraina care se află în conflict. Totodată, majoritatea companiilor ruse, bieloruse supuse sancțiunilor sau restricțiilor de export pe piețele europene, ar putea căuta parteneri pentru facilitarea reexporturilor, creând astfel noi oportunități pentru mediul de afaceri local. Corespunzător trebuie să întocmim o listă cu potențialele companii pe care să le abordăm în primul rând.

Cum creștem traficul site-ului cu ajutorul SEO? Cum să folosim evenimentele speciale pentru creșterea traficului?

Creșterea traficului pe anumite cuvinte cheie se realizează în timp de circa trei luni de aceea recomandăm redacțiilor să pregătească pagini speciale pe site-uri cu anumite cuvinte cheie ce se vor afla în topul căutărilor cu prilejul unor evenimente mondiale de felul: Jocuri olimpice, Campinate de Fotbal, și alte evenimente de rezonanță. Cu ajutorul instrumentului Google de sugerare a cuvintelor cheie, identificam lista de 20 – 30 cuvinte și pe fiecare combinație fie în română, rusă sau engleză elaboram conținut anticipat cu circa 6 luni înainte de eveniment

De ce avem nevoie pentru a ne conecta la Google Adsense?

Aveți nevoie doar de trei lucruri pentru a crea un cont AdSense:

  1. Un cont Google

Dacă folosiți Gmail sau orice alt serviciu Google, aveți deja un cont Google. În caz contrar, creați-vă o nouă adresă de gmail prin intermediul careia veți accesa serviciile. Contul vă va oferi acces la AdSense și la toate celelalte servicii Google.

  1. Un număr de telefon și o adresă poștală

Numărul de telefon și adresa poștală asociate contului dvs. bancar, astfel încât să puteți primi plăți.

  1. Conectarea site-ului la AdSense

Adăugați un fragment de cod pe site, iar Google se va ocupa de restul, pentru ca dvs. să vă puteți dezvolta compania.

Pentru detalii accesați:  https://www.google.md/intl/ro_ro/adsense/start/?gclid=Cj0KCQiAu62QBhC7ARIsALXijXSl798YwQtRzXnVBa2HGigXBMnWfwlMjW-izr7xt6P4PB4nFp2iTQUaAhHoEALw_wcB

Ce reprezintă Google adsense și cum ne poate ajuta să obținem mai multe venituri din publicitate?

Google adsense aste sistemul de publicitate a Google, prin care compania se împarte cu veniturile din publicitate cu publisherii (proprietarii de site-uri). Mecanismul presupune alocarea unui spațiu sau mai multe spații programului adsense, Google plaseaza publicitate pe spațiile oferite de Dvs., încasează banii de la clienți și achită 50% din venit proprietarului site-lui. Sunt circa 20 de cele mai răspândite formate de bannere care pot fi integrate pe site-urile Dvs. în dependență stilul si designul site-ului. Avanatajul este că puteți obține niște venituri din publicitate fără a depune efort suplimentar, dejanavatajul principal ar fi că nu puteți controla la ce preț și ce fel de publicitate apare pe site-ul Dvs.

Cum pregătim un agent de publicitate și care sunt etapele principale pe care trebuie să le urmeze?

În primul rând trebuie să-i oferiți  „un instructor”, de la care să “fure” meseria, de la cine să preia anumite modele, aptitudini., idei etc. Pot fi date exemple de urmat ale unor specialiști locali sau internaționali, realizările lor, abilitățile lor etc. În primele luni ar fi indicat să-i oferiți posibilitatea de a participa la diferite ateliere, training-uri tematice. Persoana poate învăța „din mers”, „din teren” anumite lucruri, paralel cu realizarea vânzărilor proprii. E o cale rapidă de integrare în colectiv, dar sunt practici când agentul de publicitate are nevoie de mai mult timp. El este lăsat să studieze mai întâi specificul mass-media, își îmbunătățește capacitatea de comunicare, de a înțelege specificului regional, analizează piața și specificul agenților economici, apoi trece la activitatea practică: vânzări personale la telefon, desfățară acțiuni de marketing ș. a. Activitățile de cercetare, studiere se fac de obicei în paralel cu vânzările active. Astfel zilnic se elaborează rapoarte despre numărul de sunete realizate, se stabilește gradul de interes a clienților, numărul de oferte expediate și întâlniri planificate. Totuși, agentul de publicitate va ave anevoie de supraveghere și îndrumare în primele luni de activitate.

Principalele etape pentru realizarea unei vânzări de publicitate?

  1. Căutarea unui client
  2. Stabilirea primului contact
  3. Identificarea nevoilor (necesităților) clientului
  4. Prezentarea ofertei
  5. Lucrul cu obiecțiile clientului
  6. Finalizarea tranzacției.
  7. Analiza datelor

Care sunt abilitățile de bază ale unui agent/manager bun de vânzări de publicitate?

Principalele abilități ale unui manager  de vânzări sunt:

  1. Spiritul de inițiativă
  2. Capacitatea de a lua decizii independente
  3. Forță de convingere
  4. Capacitatea de a vinde
  5. Toleranța la stres
  6. Aptitudini de comunicare