Întrebări/răspunsuri
Consultantul în management media și publicitate
De ce este important și ce conține un Cod de conduită a angajaților pe rețele sociale?
Acest document stabilește principalele reguli de comportament pe rețelele sociale (Facebook, Twitter, Instagram, Tik Tok, WhatsApp, Telegram etc.) pentru personalul responsabil de conținutul editorial (managerii de conținut, editorii, reporterii, editorii de imagine etc.). Scopul Codului de conduită este de a favoriza adoptarea unui comportament decent și demn pe rețelele sociale, comportament care să prevină eventuale acțiuni ce ar submina încrederea consumatorilor în conținutul jurnalistic publicat.
Cum reglementam publicarea unor materiale despre simpatiile politice și comportamentul în campaniile electorale
Jurnaliștii pot comenta evenimentele curente din țară sau de peste hotare, inclusiv evenimentele politice, pe propria pagină în măsura în care opiniile exprimate nu-i vor poziționa în fața publicului ca simpatizanți ai unui partid sau altul. Deoarece, în virtutea profesiei, jurnaliștii trebuie să inspire încredere, independență și imparțialitate, opiniile vor fi exprimate într-un limbaj neutru, cu argumente, fără agresivitate și chemări directe la sprijinirea unei forțe politice sau a alteia. În cazul reflectării protestelor unde se înaintează revendicări politice sau de altă natură, jurnaliștii nu-și vor etala pe rețelele sociale atitudinea față de protestatari sau față de cauza lor, nu vor apăra cauza niciunei părți și vor fi, în măsura posibilului, imparțial în postări.
Când folosim organigrama și ce conține o fișă de post?
Organigrama prezintă cu exactitate modul în care poziția noilor
angajați se încadrează în structura organizației și modul în care
munca lor vă contribui la succesul acesteia. Un nou angajat trebuie
să înțeleagă relațiile de raportare și un ajutor vizual este
întotdeauna mai bun decât cineva care le spune despre mulți
oameni și despre ceea ce fac.
Trebuie să vă cunoașteți bine ce se întâmplă în companie și să fiți
pregătiți pentru recrutarea de noi angajați. Asta implică cunoașterea
structurii actuale a echipei și cum vă arata aceasta după ce planul
de recrutare este complet. Acesta este un alt moment în care
organigramele devin la îndemână, deoarece acestea sunt practic un
director al personalului companiei.
Fișa de post
• Denumirea postului
• Departament
• denumirea angajatorului
• Program de lucru
• Către cine raportează
• Cine e in subordine
• Pe cine substituie / cine îl substituie
• Descrierea responsabilităților
• Unde se desfășoară munca
• Echipamente în gestiune
Ce este o organigramă și care sunt avantajele ei într-o organizație
Reprezintă:
- Organigrama prezintă structura internă a unei organizații sau companii.
- Organigrama reflectă modul de organizare al companiei, astfel cum a fost conceput de managerul sau fondatorul
- acesteia.
- Organigrama nu este un document care rămâne neschimbat. În funcție de necesități și de modificări survenite pe parcurs, aceasta se poate schimba.
- Este de preferat ca această schemă grafică să țină cont și de strategia de dezvoltare și de capitalul uman de care dispune compania.
Avantaje:
- Prezintă o structură de companie clară, fără ambiguități
- Clarifică rolurile și fluxurile de lucru
- Îmbunătățește angajamentul pentru noile angajări
- Facilitează managementul și planificarea forței de muncă
- Accelerează angajarea și restructurarea companiei
- Susține cultura organizației
- Creșteți productivitatea angajaților
Ce este native advertising?
Native advertising este o forma de publicitate online contextuala , care s-a răspândit rapid în ultimii ani, și constă în introducerea de conținut publicitar în contexte, în concordanță cu acestea din urmă, și care caută, chiar și vizual, să se omogenizeze în contextul în care sunt introduse.
Un exemplu tipic de native advertising poate fi reprezentat prin introducerea unei reclame de încălțăminte de fotbal într-un articol care vorbește despre un anumit meci sau un anumit fotbalist.
Ce conținut distribuim pe rețele sociale?
Fiecare canal și rețea de socializare au audiența specifică și necesită o altfel de abordare. Iată câteva ghidări generale:
– Facebook: Conținut curatoriat și conținut video. Pentru video se recomandă adăugarea directă a materialului și nu distribuție de link de pe site sau YouTube.
– Instagram: imagini/poze de calitate, citate, stories
– Twitter: noutăți, distribuție postări ale liderilor din comunitate, GIF-uri
– LinkedIN: anunțuri de angajare, noutăți ale companiei, conținut profesional.
– Telegram: titluri scurte, sondaje, redistribuție de content de pe canale selectate, conținut curatoriat.
– YouTube: reportaje, emisiuni, LIVE-uri, interviuri video.
– Newsletter: conținut curatoriat
Cum stabilim obiectivele de dezvoltare a rețelelor sociale?
Strategia de social media este parte integrantă a strategiei de marketing și a strategiei de dezvoltare a companiei. Dacă v-ați propus in strategia de dezvoltare să creșteți audiența cu 15%, luați în considerație faptul că audiența Dvs este pe toate canalele: TV+ziar+site+pagina Facebook+canalul Youtube, etc. Astfel, calculați creșterile preconizate pentru toate canalele (de ex: creștere audiența website cu 10%, de la 50.000 vizitatori pe lună la 55.000 / creștere nr de abonați Youtube cu 5% de la 1000 abonați la 1050.
Astfel, obiectivul instituției este ramificat în indicatori clari care trebuie obținuți, iar scopul de mai departe este stabilirea acțiunilor care vor duce la îndeplinirea lor.
Ce este conținutul curatoriat (curated content)?
Conținutul curatoriat este un tip de conținut din ce în ce mai popular în mediul online. Specialiștii spun că acesta ar trebui să fie prezent în proporție de 25% în orice strategie de content marketing eficientă. Realizarea acestuia presupune costuri mai scăzute decât a conținutului original.
Pe scurt, este o selecție (îmbogățită cu insight-ul personal al curatorului și făcută în mod consecvent) a celor mai interesante și relevante informații și noutăți despre un anumit subiect, puse în context și organizate într-o manieră utilă cititorilor. Într-un mediu online suprapopulat cu conținut de calitate discutabilă, o triere atentă a informațiilor aduce valoare audienței și recomandă instituția drept o autoritate în domeniu.
Când contractăm servicii externalizate
Externalizarea serviciilor presupune delegarea unor sarcini unei persoane sau segment organizațional din exteriorul companiei propriu-zise. Multe companii din Moldova nu au încredere in astfel de servicii, însă practica la nivel internațional a demonstrat până acum eficienţa externalizarii de servicii: companiile economisesc bani, timp şi energie în atingerea.
Cele mai populare externalizări de servicii: contabilitate, managementul resurselor umane, servicii IT si administrare sisteme.
Important e ca, atunci când externalizăm să atragem atenţia la experienţa companiei pe piaţă, portofoliul clienţilor cu care lucrează, specialiştii pe care îi are în echipă, tehnologia pe care o foloseşte în aşa fel ca să corespundă solicitărilor în termen scurt şi în regim de urgenţă.
Cum putem conlucra eficient cu freelancerii
Redacțiile pot funcționa eficient atunci când si-au asigurat nucleul de baza a echipei și adaugă sau dezvoltă servicii prin contribuții si parteneriate. Freelancerii care prestează servicii sunt o soluție bună pentru a asigura dezvoltarea unui proiect nou. De exemplu: lansarea unor serii noi de video-uri prin contractarea unui freelancer specializat pe filmări, lansarea unui proiect IT prin contractarea unui freelancer programator, etc.
Cum stabilim parteneriate utile si eficiente?
Există parteneriate pe care le solicită o redacîie pentru că are nevoie de ele (de exemplu parteneriat cu un ONG de nișă), dar de multe ori redactiile sunt asaltate de cereri de a fi parteneri media la diverse evenimente sau proiecte. Este important să selectăm parteneriate în baza unor criterii pe care ni le stabilim din timp. De exemplu: Redacăia poate stabili că în 2022 toate proiectele care vizează protecția copiilor și paturilor social vulnarabile vor fi mediatizate de echipa, astfel atunci când instituția primește solicitări de parteneriate pe alte teme decât cele stabilite de echipă să poată fi refuzate argumentat.
O redactie trebuie sa aiba grija la reputatia sa inclusiv prin atentia pe care o da asocierilor de imagini cu organizatiile si institutiile de pe piata.
Cum stabilim parteneriate utile si eficiente?
Există parteneriate pe care le solicită o redacîie pentru că are nevoie de ele (de exemplu parteneriat cu un ONG de nișă), dar de multe ori redactiile sunt asaltate de cereri de a fi parteneri media la diverse evenimente sau proiecte. Este important să selectăm parteneriate în baza unor criterii pe care ni le stabilim din timp. De exemplu: Redacăia poate stabili că în 2022 toate proiectele care vizează protecția copiilor și paturilor social vulnarabile vor fi mediatizate de echipa, astfel atunci când instituția primește solicitări de parteneriate pe alte teme decât cele stabilite de echipă să poată fi refuzate argumentat.
O redactie trebuie sa aiba grija la reputatia sa inclusiv prin atentia pe care o da asocierilor de imagini cu organizatiile si institutiile de pe piata.
Cum securizăm accesul la canalele de social media?
Managerul companiei trebuie sa dețină drepturi de „super admin” la canalele de pe social media și sa administreze adăugarea membrilor (angajaților) care postează conținut pe acestea. Pot fi oferite drepturi limitate angajaților care trebuie doar sa distribuie conținut și drepturi avansate celor care trebuie să facă setări (de ex. managerul social media).
Ce sunt fluturașii de salarii și cum le pregătim?
Fluturașul de salariu este un act prin care angajatorul informează angajatul despre veniturile și contribuțiile sale în momentul plății pe care o face pentru munca pe care a prestat-o. Pregătirea si transmiterea fluturașilor de salarii nu este obligatorie prin lege. Cu toate acestea, este un document foarte util pentru angajat, deoarece el conține informații despre drepturile și obligațiile bănești pentru luna scadentă. Practic, angajatorul transmite, transparent, datele despre salariul brut și net, indemnizații, sporuri, impozite, contribuțiile sociale plătite.
Atenție! Fluturașul de salariu nu este un document fiscal.
Ce rapoarte trebuie sa solicite managerul companiei de la contabilitate?
Lunar – Raportul de Cash Flow (circulatia banilor pe conturi)
Trimestrial – Raportul P&L (profituri & pierderi)
Lunar – Raport „Furnizori”
Anual – raport „Inventariere”
Ce soluții avem de comunicare rapidă cu toată echipa?
Daca utilizați în lucru consola gmail, o soluție este sa creați un mail de grup de genul „echipa@…” si astfel sa va asigurați ca printr-un singur mesaj ajungeți deodată la toata echipa.
La fel, recomand utilizarea platformei comune de pe DRIVE în care sa stocați documentația de bază la care trebuie să aibă acces toți membrii echipei: organigrama, modele de cereri de concediu, politica editoriala, politici si regulamente etc.
De ce sumă avem nevoie pentru promovarea produselor media pe Facebook și cum o facem targetat?
În general, Facebook nu acceptă buget mai mic de 5$ per zi. Respectiv, dacă planificați să promovați un video timp de 5 zile, orientați-vă la un buget de cel puțin 25$. Algoritmii Facebook fac posibilă distribuția organică a conținutului doar către 2% din urmăritorii unei pagini. Pentru creșterea distribuției și a ratei de vizibilitate și interacțiune cu anumite materiale/articole/video-uri se recomandă setarea promovărilor plătite, folosind o targetare precisă. Setarea se face din contul de Ads Management (Business Page Facebook).
Cum promovăm mai eficient abonarea cititorilor la produsele media print și online?
Recomand ca toate instituțiile media să desfășoare campanii de comunicare și promovare a abonării nu doar la final de an când sunt anunțate prețurile pentru anul viitor. Este foarte important să existe o comunicare periodică și constantă cu ei, fiind utilizate toate mijloacele disponibile: anunțuri în paginile fiecărei ediții de ziar, postări pe site și rețelele sociale, campanii frecvente de promovare a unui anumit mesaj, reduceri sau beneficii oferite cu diferite ocazii etc.
Contul bancar și cardul de business
În calitate de manager media, vă recomand să aveți nu doar carduri/conturi bancare obișnuite, dar să vă faceți și carduri/conturi de business. Asta permite efectuarea plăților pentru diverse servicii online (de exemplu plata campaniilor Facebook, plata pentru anumite subscripții și licențe etc.).
Ce este principiul MVP și de ce este important să-l folosim în managementul operational
Termenul MVP (Minimal Viable Product) – Produs Minim Viabil se referă de obicei la primul pas într-un proces tehnologic iterativ (care se repetă). Aceasta ar fi „prima versiune”, cu suficientă funcționalitate pentru a demonstra conceptul unui proiect și pentru a produce date care sprijină și ghidează îmbunătățirile de mai departe.
Recomand celor care vor să lanseze un produs media nou (o emisiune nouă sau o pagină web nouă) să gândească în baza principiului MVP: lansarea în public a unei prime versiuni viabile (funcționale) pentru ca îmbunătățirile să se facă pas cu pas după asta. Aceasta permite ca să nu ținem mult în producție un produs în ideea de a avea o versiune perfectă (în închipuirea noastră), dar dacă avem deja ceva funcțional să lansăm și să îmbunătățim pe parcurs.
Corespondența corporativă prin mail, la ce să atragem primordial atenția?
Așa cum cea mai mare parte din corespondența pe care o avem acum o ținem pe email, este important să avem asigurate câteva momente de bază:
- adresa de email corporativ și nu personală (angajații redacției trebuie să scrie de pe mail-uri ce aparțin redacției și au denumirea redacției, nu de pe mailuri gmail, mail.ru, yahoo, etc). De pe consola Gmail se pot crea și gestiona mail-uri corporative.
- adresele de mail e de dorit sa contina prenume, nume deplin.
- semnătura automată setata la mail va contine prenume, nume, funcția, numărul telefonului de contact.
Cum stabilim prețul serviciilor pe care le oferim clienților?
Recomand două abordări: stabiliți aceste prețuri în baza experiențelor de plasamente promo în ziarele pe care le editați și cunoașterea pieței locale (de exemplu, puteți intui capacitatea de plată a companiilor locale pentru plasarea unui articol pe site) sau reieșiți din calculul legat de costurile suportate de companie (ora sau zi de lucru a reporterului, fotografului, etc). Astfel, prețul pentru un advertorial plasat pe site poate varia între 25 – 100 euro, prețul pentru elaborarea unui interviu sau reportaj text – 50-200 euro, etc.
Pentru piața regională/locală recomand stabilirea prețurilor în MDL.
Ce servicii de promovare pe rețele sociale pot fi oferite potențialilor clienți?
- Desfășurarea concursurilor pe Facebook
- Plasarea unui anunț pe pagina și/sau grupul pe care îl gestionați
- Distribuție conținut
- Transmisiune LIVE
- Crossshare transmisiune de pe pagina clientului
- Redistribuire de pe pagina clientului
Ce servicii online de bază putem include în price-listul nostru?
- Plasarea anunțurilor sau advertorialelor
- Elaborarea și publicarea interviurilor
- Elaborarea și publicarea materialelor multimedia
- Desfășurarea unui concurs cu premii
Care este cea mai simplă metodă de atragere a contribuțiilor de la cititori?
O metodă simplă este deschiderea unui cont (pagină) pe Patreon, cu setarea pragurilor de susținere financiară (2$, 5$, etc): https://www.patreon.com
Dacă există posibilitatea de a face integrări IT pe site, recomand sistemul https://steadyhq.com/en sau https://memberful.com
Cu ce se ocupă în redacție Managerul de client?
Managerul de client, căruia i se mai spune Account managerul/managerul de cont este responsabil de managementul vânzărilor și al relațiilor cu clienții. Un manager de client menține relațiile companiei cu un client sau grup de clienți, astfel încât aceștia să continue să utilizeze serviciile companiei. Acesta nu se ocupă cu gestionarea zilnică a companiei în sine, ci păstrează legătura doar cu clienții care i-au fost atribuiți. În general, un client va avea un manager pe toată durata de folosire a serviciilor companiei. Managerii de client se află la granița dintre serviciul clienți și echipa de vânzări dintr-o companie. Managerul de client trebuie să înțeleagă cerințele clientului, să-și facă un plan pentru a le îndeplini, având ca rezultat creșterea vânzărilor companiei.
De ce avem nevoie de o bază de date a clienților, partenerilor, cititorilor?
Cu siguranță pe parcursul anilor de activitate, compania Dvs. și angajații au fost în contact cu nenumărate persoane, fie clienți de publicitate, surse de informație, parteneri de proiecte. Fiecare contact (nume/prenume, adresa de email, număr de telefon) este valoros și trebuie salvat într-o bază de date bine organizată. Această organizare poate fi făcută pe categorii și utilizată ulterior pentru comunicarea diverselor oferte și anunțuri ale companiei. Aceasta vă va permite ca să informați ușor și rapid clienții/partenerii / cititorii, păstrând în același timp legătura constantă cu ei. Baza de contacte poate fi agregată într-un fișier Excel la care au acces angajații companiei pentru a face update-urile necesare, la fel poate fi construită direct în ecosistemul de mail. Mail-urile Google de exemplu au segment dedicat pentru categorisirea contactelor.
Ce resurse gratuite putem folosi pentru generarea imaginilor?
Este bine și corect să avem resursă proprie de generare a imaginilor/fotografiilor pe care să le utilizăm în materialele media produse de redacție, dar în lipsa lor, sau în situația în care nu avem capacitatea de a prelua contra cost de la alte redacții aceste imagini, putem apela (în cazurile în care e relevant pentru conținut) la stocuri foto gratuite. Vă recomand o lista de astfel de resurse, preluată din grupul de Facebook „Social Media în Culise”:
- Pixabay: https://pixabay.com
- Burst: https://burst.shopify.com
- Pexels: https://www.pexels.com
- Unsplash: https://unsplash.com
- Free Images: https://www.freeimages.com
- FreeMediaGoo: https://www.freemediagoo.com
- Foodies Feed: https://www.foodiesfeed.com
- Life of Pix: https://www.lifeofpix.com
- PicJumbo: https://picjumbo.com
- SplitShire: https://www.splitshire.com
- Freearange Stock: https://freerangestock.com
- Gratisography: https://gratisography.com
- StockSnap: https://stocksnap.io
- Stockvault: https://www.stockvault.net
- Titania Foto: https://www.titania-foto.com
- Pikwizard: https://pikwizard.com
- Negative Space: https://negativespace.co
- Reshot: https://www.reshot.com
- Free Stocks: https://freestocks.org
- FOCA Stock: https://focastock.com
- Picography: https://picography.co
- Kaboom Pics: https://kaboompics.com
- Skitter Photo: https://skitterphoto.com
- Jay Mantri: https://jaymantri.com
- Picspree: https://picspree.com/en
- ISO Republic: https://isorepublic.com
- Style Stock: https://styledstock.co
- Public Domain Archive: https://publicdomainarchive.com
- Flickr: https://www.flickr.com
De ce avem nevoie de servicii profesionale de design pentru site-ul nostru?
Imaginați-vă că sunteți într-o călătorie cu mașina prin cele mai pitorești locuri din Moldova, dar…. mașina dvs este veche, aveți probleme la aerul condiționat, GPS-ul nu funcționează. Călătoria nu se anunță a fi foarte grozavă, chiar dacă treceți prin locuri frumoase. De ce? Pentru că echipamentul nu este cel potrivit. Așa se întâmplă și atunci când navigăm pe un UI (user interface) = interfața defect, cu care utilizatorul intră în contact atunci când accesează website-ul tău. Recomandarea mea este ca în măsura posibilităților să identificați mijloace financiare pentru a contracta servicii profesionale de design web, specializat pe UI, care să aranjeze elementele grafice și să plaseze informația în pagină astfel încât navigarea cititorilor printre știrile, articolele și reportajele platformei dvs media să fie cât mai eficientă.
De ce să ne facem cont pe Patreon și alte platforme?
Dacă instituția media vrea să apeleze la cititorii din comunitate pentru susținere, crearea unui cont pe Patreon este una din cele mai simple soluții prin care pot fi colectate contribuțiile. Sunt câteva momente importante de luat în considerație: descrierea instituției, alcătuirea pachetelor de beneficii pentru patroni (de ex: acces la newsletter, conținut exclusiv, un tricou personalizat, etc.), comunicarea constantă despre activități, planuri, oamenii instituției, integrarea linkului către pagina de pe Patreon pe site și rețele sociale astfel ca la fiecare lectură de articol cititorii să vadă că pot susține organizația Dvs.
Sunt și alte platforme de colectare de donații și contribuții folosite de organizațiile media. Astfel, pentru sisteme de membership pot fi create și integrate astfel de platforme ca: https://steadyhq.com/en, https://memberful.com etc.
Totodată, pentru Campanii de crowdfunding pentru proiecte limitate în timp pot fi lansate pe:
Ce include un media plan pentru o campanie de bannere?
Cel mai simplu mod de a elabora un media plan este în format excel. Este important să includeți următoarele coloane: Brand / Perioada campanie / Tip banner / Volum (nr. de afișări) / CPM / Discount (dacă este) / Cost total.
Dacă clientul aprobă media planul, acesta poate fi considerat document contractual pentru ambele părți. În funcție de înțelegerile pe care le aveți cu clienții, puteți da cont de plată în avans sau la finalizarea campaniei de bannere, după ce calculați îndeplinirea de facto a numărului de afișări.
Cum calculăm bugetul pentru o campanie de bannere?
Plasamentul bannerelor (prin sisteme interne sau externe) se face NU la bucată, dar în baza numărului de afișări. Deci, clienților le oferim posibilitatea de a plasa 100 mii de afișări, 200 mii de afișări, 300 mii de afișări, etc. (în condițiile în care plecați de la nr. total de page views pe care îl obține site-ul lunar). Indicatorul de cost se numește CPM (Cost per mia de afișări) și se calculează în felul următor:
Exemplu: CPM banner billboard = 10 MDL
100.000 afișări vor costa 100.000 * 10 / 1000 = 1000 MDL
200.000 afișări vor costa 200.000 * 10 / 1000 = 2000 MDL
Ce este un script de vânzare?
Scriptul de vânzare este un scenariu al dialogului dintre managerul de vânzări și client, conceput pentru a îmbunătăți eficiența muncii managerului și a-l convinge pe client să colaboreze.
Scriptul „cald” este utilizat dacă apelați un potențial client care a efectuat recent o acțiune direcționată în legătură cu compania dvs., adică știți că acest client este interesat de produsul dvs. În acest caz, scopul managerului este să reamintească despre companie, să ofere produse care ar putea fi de interes pentru acest client, să-l convingă de utilitatea produselor/serviciilor Dvs.
Scriptul „rece” – în acest caz, sunteți „orb”. Probabil, interlocutorul nu știe deloc despre compania și produsul Dvs. Scopul managerului este de a informa interlocutorul despre companie, de a identifica problemele clientului și de a oferi soluții la aceste probleme. Deci, managerul trebuie să obțină un client complet nou pentru companie.
Ce este un BRIEF și de ce este important să folosim acest instrument de lucru cu clienții?
Brieful este un instrument de lucru cu clienții care ne ajută să înțelegem în detaliu solicitarea de producție (video, text multimedia) și reprezintă documentul de la care începe totul. Practic este o instrucțiune detaliată pe care clientul o dă pentru ca să i se dezvolte acel produs/serviciu de care are nevoie.
Cum se întâmplă de multe ori: clientul discută cu un manager din companie și-i spune la telefon că ar vrea să-i produceți un video „frumos” despre compania lui, sau un interviu „interesant”. Managerul preia în lucru, prezintă la final rezultatul și află de la client că nu e ceea ce a vrut de fapt, nu s-a scris despre una sau alta, nu s-a filmat unghiul potrivit, etc. Pentru a exclude din discuții apariția unor învinuiri neproductive de genul „nu ne-ați spus că anume așa doriți să fie materialul final” e important să ne asigurăm că toți clienții care vin cu solicitări de realizare a materialelor comerciale completează un Brief în care răspunde la întrebări de bază: denumirea companiei, persoana de contact, tip material solicitat, scopul materialului, mesajul cheie care se vrea transmis, pe ce detalii se pune accentul, despre ce nu scriem, se dorește și insert de reacții de la alte persoane, materiale foto care trebuie adăugate, data publicării, alte cerințe și mențiuni.
Cum pregătim și transmitem brieful către clienți? Cea mai simplă formă: document word. Poate fi folosit instrumentul Google Forms. Agora folosește instrumentul: https://forms.app
Cum putem folosi email-urile ca instrument de marketing și creștere a audienței?
Comunicarea prin intermediul poștei electronice este una din cele mai solicitate forme de interacțiune, atât pe segmentul de business, cât și în comunicarea personală. Newsletterele devin tot mai populare și apreciate de cititori. Acestea asigură o interacțiune directă cu cititorii și pot asigura creșteri de trafic pe anumite subiecte puse în discuție.
Pregătirea și transmiterea newsletterelor către cititori presupune câțiva pași:
a) adună baze de date de contacte (email-uri), cu siguranță ați adunat de-a lungul anilor contacte cu care puteți începe această bază de date,
b) pregătește conceptul unui newsletter: ce scrieți, ce noutăți/articole vreți să împărtășiți cu oamenii, cât de des? – asta poate fi newsletter cu digest de știri pe scurt (exemplu Newsletterul ”Porția de Știri”/Agora) sau newsletter lunar cu cele mai populare articole ale lunii/newsletter săptămânal cu o analiză sau comentariu.
c) selectează platforme de emailing (de ex: mailchimp, sendinblue, mailerlite, etc.),
d) integrează opțiuni de abonare la newsletter pe site și bucură-te de cititori noi.
Cum ducem evidența clienților de publicitate și cum lucrăm cu baza de date a acestor contacte?
Este recomandabil să accesați, în măsura posibilităților, sisteme de CRM (Customer Relationship Management): acestea nu sunt softuri sau aplicații pentru contabilitate, dar pentru vânzători și management. Sistemele de CRM asigură că aveți la un loc toată baza de clienți, cu informațiile cele mai importante despre aceștia (contacte, rechizite bancare, istoricul vânzărilor), la fel, vânzătorul poate genera din CRM cont de plată.
Analiza bazei de date a clienților permite în viitor o abordare sistemică în vânzări: re-ofertarea clienților existenți (studiile arată că un client existent generează de cel puțin 2 ori mai multe venituri decât un client nou), planificarea vânzărilor, calcularea ratei de conversie a clienților, estimarea încasărilor de la fiecare companie pentru stabilirea politicii de discount.
În lipsa unui CRM, un fișier Excel bine structurat și securizat la fel poate asigura managementul contactelor de clienți.
Cum motivăm și organizăm munca managerului de vânzări?
În domeniul media bugetele sunt restrânse iar angajatorii au tendința de a reduce beneficiile oferite în încercarea de a economisi bani sau aplică o tactică de bonusuri potrivită domeniilor cu rulaje mari – aceea de a salariza persoana de vânzări în baza vânzărilor realizate.
Pentru a păstra intact nivelul de motivare și retenție a echipei/persoanei de vânzare este important să regândim salarizarea vânzătorilor prin acordarea unui salariu fix motivant cu setarea clară a responsabilităților și indicatorilor de vânzare lunari.
Printre indicatori trebuie să se regăsească cifre specifice, de exemplu: 3 clienți noi/lună, vânzări de minim 20.000 lei pe lună, ofertare 50 de clienți/lună, etc.
Se pot acorda bonusuri și beneficii suplimentare pentru atingerea sau depășirea indicatorilor estimați. Dacă managerul de vânzări face vânzări de peste 30.000 lei pe lună, depășind astfel indicatorul setat se stabilește cota de bonus.
Astfel se asigură faptul că angajatul are un loc de muncă remunerat corespunzător și poate ținti salariu mai mare prin propriul efort.
Nu trebuie neglijat faptul, că orice angajat are nevoie de coaching, training, asistență pentru o perioadă de minim 2 luni pentru a înțelege specificul vânzărilor în mass-media.
De ce este important să monitorizăm audiența site-ului sau tirajul publicației?
Audiența pe care o are site-ul/ziarul/revista/televiziunea sau radio-ul Dvs. este unul din cele mai importante bunuri pe care le aveți și care pot convinge un advertiser (client). Atunci când oferiți servicii de publicitate un „selling point” (argument de vânzare) pe care trebuie să-l scoateți în față este audiența și calitatea ei: cine sunt cititorii/spectatorii care văd mesajele instituției media, inclusiv ai celor care comandă publicitate.
Din acest considerent, este foarte important să urmăriți evoluția și specificul audienței prin sistemul de Google Analytics și prin monitorizarea independentă pe care o face BATI (Biroul de Audit al Tirajelor și Internetului).
Ce servicii media pot fi monetizate și care aduc cei mai mulți bani?
În general, piața de publicitate este în creștere, ceea ce înseamnă vânzarea bine planificată a serviciilor media poate aduce rezultate.
Orice instituție media poate monetiza din oferta de conținut – plasare sau realizare de articole comerciale, din producție video (dacă există așa resursă în companie) – realizarea reportajelor video de exemplu, din proiecte media comune – emisiuni sponsorizate sau cu plasare de produs, o serie de materiale dedicate unei anumite teme sau din campanii de crowdfunding (colectare de donații). Acest ultim segment poate fi valorificat atunci când în fața comunității este adus un proiect cu țintă clară (de exemplu: adunăm 1000$ ca să documentăm și să scriem povești umane despre o anumită localitate).
Potrivit unor date din 2019, mai multe instituții media au confirmat că încasările din bannere sunt în scădere, pe când încasările din conținut sunt în creștere. În aceste condiții, oferta de servicii de publicitate trebuie adaptată acestor schimbări și cereri ale pieței.
Cum funcționează bannerele pe site?
Pentru ca să setăm banere pe site și să monetizăm din acest tip de serviciu este nevoie să integrăm site-ul cu o platformă de management adserver. Aceste platforme asigură tehnologia prin care site-ul poate seta în mod independent bannere pe site (de la clienții direcți pe care îi are) sau poate rula externalizat banere din mediu extern (setate de exemplu prin google ads). În R.Moldova pot fi contractate astfel de servcii de la Novaweb, Admixer, Gemius Adocean. La fel, poate fi setat un sistem de Google Ads (Adsense) pe site care să ruleze doar reclame din Google. Banerele pot genera între 5-25% din veniturile unui site media.
Cum vindem publicitatea?
Este important să pregătim câteva documente:
– Să avem un Rate Card (Media Kit sau Listă de prețuri) în care avem descrise: cine este și ce face instituția media, ce audiență are, toate serviciile și prețurile lor,
– Să avem o listă a „advertiserilor” locali, unde avem notate potențialele servicii pe care le putem oferi,
– Să avem un plan de vânzări (așa cum avem un plan redacțional): ce facem în fiecare lună (de exemplu: în luna noiembrie anunțăm oferta de Black Friday și oferim discount la plasamente).